Полезно или опасно е самолечението?

11.10.2021

Някои хора смятат, че аюрведа и средствата на алтернативната медицина се равняват на самолечение. Това напълно не отговаря на истината. Някои от смятащите така са привърженици на тези методи, докато други пък се обявяват за техни противници, смятайки ги за опасни и ненаучни. 

Ако за вас е изненадващо, че от гледна точка на професионалните аюрведа лечители именно втората група има право. Ето затова непременно трябва да прочетете следващите редове, в които сме описали дали самолечението е опасно или не. 

Какво трябва да знаем за самолечението ?

В началото, конвенционалният западен човек трудно възприема индийските лечебни похвати. Първоначално, повечето от нас също са раздвоени доколко тези учения се основават на знания и факти и до каква степен са просто ню ейдж философия със съмнителна ефикасност.

Трябва да правим разлика между самодиагностика и самолечение с терапии, които можем да прилагаме сами у дома си, без да се налага всеки път да посещаваме специалист. 

Същото е, както с конвенционалната медицина по нашите географски ширини – когато става дума за инжекции или други по-сложни процедури, които трябва да бъдат приложени от медицинско лице – налага се да посетим професионален кабинет. 

Ако обаче има възможност за лечение с препарати, били те от класическата западна фармакология, или източни лекове от аюрведа, понякога е достатъчно да навестяваме наблюдаващия си лекар само за прегледи, при които той наблюдава състоянието ни, назначава съответните лекарства и ни изпраща у дома да продължим сами терапията, до следващата среща и изследване. 

Това се различава доста от варианта, сами да търсим диагнозата си в интернет и да приемаме лекарства, “изписани” от форумни потребители, нали така?

Още една съществена грешка, която често се прави, е приемането на аюрведа за еквивалентна на билколечение. 

Вярно е, че в нея полезните растения намират широко приложение, както при разработката на лекарствени продукти и олиа за масажи, така и при приготвянето на ежедневната храна, но това е само един от начините, по които лекува индийската традиционна медицина.

И най-вече не бива да бъркаме, като смятаме, че аюрведа се противопоставя на съвременната наука. Напротив – те дори се допълват. Днес аюрведа се изучава в институти, колежи и университети, при това не само на територията на Индия. 

Съвременните учени изследват всички аспекти на това древно знание и не само че не го отхвърлят, а откриват начини да подобрят методите на конвенционалната медицина.

Какъв точно принос носи със себе си аюрведата ?

Важно е да отбележим, че в аюрведа са засягани някой от най-горещите теми в съвременната западна медицина, които до скоро са смятани за теми табу. Това включва репродуктивното и сексуално здраве и тяхното лечение.

Индийските лекове могат да ни помогнат още при ракови, алергични, автоимунни и хормонални заболявания. Тъкмо затова и много пациенти им се доверяват.

За да подейства аюрведа лечението обаче, необходимо е да подходим към него правилно. Най-добре е да се обърнете към индийски лечител тогава, когато вече сте били диагностицирани от медик, посредством преглед и изследвания. Предупредете го, че възнамерявате да изпробвате методите на индийското традиционно лечение, въпреки че, някои членове на лекарското съсловие са резервирани към източните учения. 

Разбира се, винаги може да потърсите някой по-широко скроен медик, но професионалният поглед над индивидуалното състояние на пациента, на първо време е задължителен. Споделете тази пълна картина и със своя аюрведа лечител.

Древната индийска медицина разглежда всяко нещо на земята и небето, както и всяко живо същество, като едно неделимо единство между материалното, духовното и енергийното начало. Самите жизнени енергии (така наречените в аюрведа “доши”) от своя страна също се делят на три вида – това са кафа, вата и пита дошата.

Именно от тези три вида вибрации е изградено всяко живо същество. Всеки човек има характерен преобладаващ темперамент, който се определя от уникалния баланс на дошите у нас. 

Индийските лечители наричат това “конституция”. Тя много често е двудошова – пита-вата или вата-пита (спрямо това коя от двете е доминантната), съответно пита-кафа, кафа-пита, кафа-вата и вата-кафа, и доста по-рядко – тридошова.

Дошите, които отговарят за нашата конституция, оказват влияние върху абсолютно всички аспекти на живота ни. Това се отнася до нашата фигура, нашите здравословни и хормонални особености, както и нашия характер. Неправилното хранене и непълноценният начин на живот могат да доведат до разстройване на тази крехка хармония и по този начин да ни създадат проблеми.

Полезно или опасно е самолечението?

Какви са преимуществата на лечебните средства използвани при аюрведа ?

Натуралните лечебни средства, които аюрведа е наследила от Древна Индия, имат някои сериозни предимства. При тях, например, доста по-рядко се наблюдават каквито и да било неприятни странични реакции, в резултат на лечението. 

От друга страна, нищо не пречи алтернативните средства да се използват паралелно с терапията, назначена от конвенционалната медицина.

Макар и доста рядко, при употребата на аюрведични препарати могат да се появят някои странични ефекти, като например алергия. Ако сме предразположени към подобни състояния, задължително трябва да споменем това на терапевта си, когато планира нашето лечение. 

За да се избегнат потенциалните рискове, ако е необходимо – лечителят може да ви изпрати да си направите повече изследвания, за да прецени ситуацията възможно най-обстойно.

Ако трябва да определим подхода на аюрведа с една дума, можем да го наречем холистичен. Това я отдалечава още повече от популярната представа за “самолечение”. Холистичната терапия предполага цялостна грижа за организма като единен механизъм, който има нужда абсолютно всички негови компоненти да се държат изрядно, за да функционира, както трябва.

Движението е неделима част от живота. Именно затова индийската традиционна медицина го смята за изключително важно, ако искаме да поддържаме природосъобразен начин на живот. 

В този аспект тя много си прилича със съвременната конвенционална медицина, която все повече осъзнава важността на добрата физическа форма за здравето.

За развиване на здравословна физическа култура в аюрведа се залага на практикуването на йога и медитация. Те ни помагат да поддържаме енергийния си баланс в здравословни граници. 

Добре е да тренираме колкото се може по-често, като не е препоръчително да струпваме йогата си за цяла седмица в една-единствена сесия. Доста по-добре е да отделяме всеки ден за кратка тренировка.

За едно от най-важните лечебни средства в Индия и до ден днешен се смята… храната, която приемаме всеки ден. Тя е най-силното лекарство. Всеки аюрведа лекар ще ви каже, че ако се храните правилно, съобразно с вашата индивидуална конституция, ще си спестите много здравословни проблеми.

Полезно или опасно е самолечението?

Хубавото е, че индийската кухня е изключително вкусна. Това я прави подходящ избор при диети и фитнес режими, а също и при редица болести. 

Трябва да отбележим, че подходящата храна за всеки един човек се определя на индивидуален принцип спрямо неговата аюрведа конституция, затова не очаквайте да получите универсален списък какво да не ядете и на какво да наблягате, за да се чувствате добре.

Допълнителни методи за самолечение

Още един начин за лечение и профилактика според индийските мъдреци – това са масажите. Те биват много различни видове – широдара, абянга, удвартана, гаршана и още много други. Всяка от тези процедури има уникален пречистващ и тонизиращ ефект. Много хора казват, че ги намират за подмладяващи.

Полезно или опасно е самолечението?

Още един разпространен похват в индийската медицина, това е ароматерапията. Тя е толкова приятен лечебен метод, че вече е навлязла и в поп културата. 

Не очаквайте обаче огромен ефект от повечето “аюрведа” свещи и козметика, предлагани от търговската мрежа. За да бъдат ефективни, тези продукти трябва да са разработени от специалисти по индийска ароматерапия.

По-малко хора са запознати с хромотерапията, където лечението се извършва с помощта на различните цветове и техните качества.

Най-добрата страна на арома и хромопроцедурите е това, че те са напълно неинвазивни. Те могат да ни бъдат от помощ при сравнително леки до среднотежки депресии или проблеми със съня.

Специализираната клиника “Аюрведа” в София е мястото, където ще научите всичко необходимо за безопасното и успешно лечение с източни методи.

Снимки: Unsplash.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *