Нийм – чудната аюрведична билка

27.09.2021

Какво е Нийм?

Нийм (Azadirachta indica) е вечнозелено дърво, което има славата на най-мощното лечебно растение в света. Ниймовото дърво е известно в Аюрведа като аптека на природата. 

Дървото расте предимно в Индийския субконтинент, но сега се отглежда в подобен климат по целия свят, тъй като хората започват да осъзнават неговата полезност.

Как работи?

Ниймовото дърво е пълно с химически съединения, за които е установено, че са изключително полезни.

Всички части на дървото намират широко приложение при лечението на различни заболявания:

 • кората 
 • листата 
 • цветовете 
 • семената 
 • корените 

Доказано е, че то има свойства за почистване на свободните радикали, тъй като е богат източник на антиоксиданти и е ефективен при лечението на рак. Нийм също играе роля като противовъзпалително средство.

Какви са лечебните ползи от Нийм?

Нийм е уникално дърво. То има над 130 различни биологично активни съединения, а листата му са едни от най-сложните, които можете да намерите на планетата.

Помага за унищожаване на раковите клетки

Има много невероятни лечебни ползи, но едно от най-важните неща е, че убива раковите клетки. Всеки има ракови клетки в тялото си, но те обикновено са дезорганизирани. 

Проблемът става сериозен, когато тези клетки се групират и се съберат на едно място. Ако консумирате Нийм всеки ден, той поддържа броя на раковите клетки в тялото в рамките на определена граница, така че те да не се изправят срещу вашата система.

Помага за унищожаването на вредните бактерии

Светът е пълен с бактерии. В човешкото тяло също живеят толкова много микроорганизми, отколкото не можете да си представите. Повечето от тези бактерии са полезни. Без тях не бихте могли да усвоите нищо. Всъщност без тях не можете да съществувате. 

Но някои бактерии могат да ви създадат проблеми. Вашето тяло постоянно изразходва енергия за управление на тези бактерии. Ако се появят излишни нива на бактерии, вашият защитен механизъм трябва да изразходва твърде много енергия, за да се бори с тях. 

Използвайки Нийм вътрешно и външно, можете да управлявате тези бактерии по такъв начин, че те да не нарастват и тялото ви да не трябва да изразходва твърде много енергия в борбата с тях. Ако няколко пъти дневно консумирате определено количество Нийм, той ще унищожи лошите бактерии в чревния тракт.

Нийм – чудната аюрведична билка

Ползи от листата на Нийм за кожата

Почти всеки има някои незначителни проблеми с кожата, но ако измиете тялото си с Нийм, то става чисто и сияйно. Ако разтриете тялото си с паста от Нийм преди да се изкъпете и го оставите да изсъхне за известно време, а след това го измиете с вода, това ще действа като добро антибактериално почистващо средство. 

Като алтернатива можете да накиснете няколко листа от Нийм във вода за една нощ и да се изкъпете с тази вода на сутринта.

Духовни ползи от Ниймовото листо

Преди всичко то генерира топлина в тялото. Това подкрепя интензивните форми на енергия в системата. В тялото могат да преобладават различни качества – две от тях са sheeta и ushna. 

Ако вашата система се придвижи към шейта, нивата на слуз в тялото ще се повишат. Излишъкът от слуз в системата е свързан с различни състояния – от обикновена настинка и синузит до много други проблеми.

За хатха йоги Нийм е особено важен, защото поддържа тялото леко ориентирано към ушна. Ushna означава, че имате малко допълнително "гориво". 

Ако тялото е в състояние на шейта, няма да сте способни на прекалено много дейности. Но ако държите тялото си леко на ушна страна, дори ако пътувате, ядете навън или сте изложени на каквото и да било друго въздействие, този допълнителен огън у вас ще изгори и ще се справи с тези външни влияния. 

Нийм е голяма подкрепа в тази посока.

Ползи от Neem Tree (дървото на Нийм)

Всяка част от дървото има различни лечебни свойства, което го прави най-гъвкавото лечебно дърво в света. Въпреки че предимствата на дървото Нийм традиционно са известни в индийския субконтинент, през последното десетилетиесъвременните изследвания извадиха скромното дърво под светлината на прожекторите. 

Изследователите са установили, че екстракт от Нийм е практически нетоксичен и е съвместим с полезни насекоми, опрашители и пчели. Те са екологични, устойчиви, възобновяеми и достъпни.

Нийм – чудната аюрведична билка

Ползи от сока на Нийм

Пиенето на сока може да помогне за реорганизация и рестартиране на храносмилателния процес. Също така значително подобрява метаболизма. Когато се консумира като сок има горчив вкус, който всъщност е ефективен при разграждането на телесните мазнини. Той помага за пречистването на дебелото черво и подобрява процеса на екскреция в организма. 

Той също така пречиства кръвта, като премахва нежелания бактериален растеж поради антибактериалните и антисептичните ензими, които присъстват в изобилие в него. 

Поради всичко това сокът от Нийм се счита за един от най-полезните сокове за консумация. Въпреки това, изследванията все още не са установили какво количество е полезно, затова лекарите препоръчват умерената му консумация.

Предимства на Neem Powder (Нийм на прах)

Нийм се предлага и под формата на прах и има дълъг срок на годност, което го прави идеален за носене по време на пътуване. Друго предимство на прахообразния Нийм е, че той става по-лесно достъпен за онези части от света, където това уникално дърво не расте. 

Прахът от листа на Neem може да се използва както вътрешно, така и външно върху кожата. В домашни условия листата може просто да се изсушат на слънце и след това да се смелят на фин прах. 

Лекарствена употреба на Neem

Според древната наука Аюрведа, Нийм е царят на всички лечебни билки. 

Основните аюрведични текстове описват как Нийм третира :

 • кожни разстройства 
 • проблеми с косата 
 • подобрява апетита 
 • засилва храносмилането 
 • подобрява дишането 
 • помага за управление на диабетичните състояния 
 • подпомага заздравяването на рани 
 • облекчава гаденето 

Нийм е обявен от ООН за „дървото на 21 век“. Националната академия на науките на САЩ също призна лекарствената стойност на Нийм в доклада си от 1992 г., озаглавен „Нийм: Дърво за решаване на глобални проблеми“. 

Нийм – чудната аюрведична билка

Възможни странични ефекти на Нийм

Трябва да имате предвид, че прекомерната консумация на масло от Нийм убива сперматозоидите. През първите четири до пет месеца от бременността, когато плодът се развива, бременните жени не трябва да консумират билката Нийм, тъй като тя причинява излишна топлина. 

Когато жената току-що е заченала и в тялото има твърде много топлина, тя може да загуби плода. Ако жената планира да забременее, тя също не трябва да консумира Нийм, защото ще има излишна топлина и системата ще третира бебето като чуждо тяло.

След като започнат да приемат ежедневно Нийм, някои жени могат да открият, че менструалният им цикъл става по-кратък. В такъв случай просто пийте повече вода. Ако това само по себе си не е достатъчно за намаляване на топлината, добавете парче лимон или сока от половин лимон към водата. 

Снимки: unsplash.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *