Лекува ли Аюрведа аерофобия?

20.09.2021

Немалко хора, които смятат, че имат здрава и устойчива психика срещу превратностите на живота, в същото време изпитват страх от нещо на пръв поглед безопасно – страхуват се да летят със самолет. Всъщност става въпрос за психическо състояние, което не е за пренебрегване – страх от летене или аерофобия.

Какво представлява аерофобията ?

Хората, които страдат от този вид фобия започват да изпитват тревожност още месец преди полета и си намират множество причини да го отменят. А ако все пак се качат на самолет, по време на полета те практически губят самообладание и се подготвят за най-лошото.

Статистиката показва, че между 15 и 20% от населението страда от аерофобия. Смята се, че възрастните над 25 години са по-склонни към аерофобия. Жените се страхуват малко повече от летене и делът им спрямо мъжете е приблизително 55% към 45%.

Аерофобията е само една от многото фобии, които могат да измъчват човешкия индивид. 

Освен нея, други често срещани видове фобии са:

 • Арахнофобия – страхът от паяци 
 • Пантофобия – страх от всичко 
 • Акрофобия – страх от височини 
 • Птеромерханофобия – страх от летене 
 • Ентомофобия – страх от определени животни или насекоми
 • Клаустрофобия – страх от затворени пространства като асансьори, малки стаи и други затворени пространства
 • Мизофобия – страх от микроби (също така с право се нарича гермофобия или бактериофобия)
 • Астрафобия – страх от метеорологични условия като гръмотевици и мълнии
 • Трипанофобия – страх от игли
 • Гефирофобия – страх от преминаване на мостове
 • Антропофобия – страх от хората
 • Автофобия – страх от изоставяне и изоставяне от някого
 • Хемофобия – страх от кръв
 • Дентофобия – страх от стоматологично лечение

Ирационалният страх, който натоварва човешката психика, е известен като фобия. Често се установява, че причината за тези страхове е причинена от детска травма или генетична деформация. Честите проблеми, с които човек се сблъсква поради фобия, включват задух, тревожност, сърцебиене и неспособност да спи или да се концентрира. 

Масаж с топло масло и чай, приготвен с аюрведични билки, може да осигури значително облекчение на тези симптоми. За да се излекува Вата доша, свързана с фобия, е важно човек да се въздържа от всякакви пържени храни, които могат да влошат проблема.

Какво казва Аюрведа ? 

Човешкият ум невинаги следва логически модел. Мозъкът ни е продукт на хилядолетна еволюция, работи и е силно повлиян от фактори на околната среда, както и от генетични фактори. 

Много от нас имат много странен вид страх в съзнанието си, който дори може да наруши хода на живота ни. Понякога тези страхове са напълно ирационални и затова ги наричаме фобия.

Съвременните психоаналитици вярват, че фобиите се причиняват от различни видове конфликти в съзнанието. Понякога има сблъсък между желанието на човек и собствените му психически страхове, което води до развитие на фобия. Често човек не осъзнава този проблем, който по-късно се проявява като фобия.

Аюрведа се опитва да обясни проблемите, свързани със здравето на човека, с преобладаването на една от трите доши, доминираща в конституцията му. Проблемите с психиката се свързват с доминиращата „вата“ доша в човешкото тяло.

Затова при аюрведичното лечение на различните видове фобии експертите наблягат на изкореняването на проблемите на „вата” доша и се опитват да увеличат „сатва” гуната, за която се смята, че осигурява баланс в тялото и ума на човек. 

Сатва гунапомага на човек да постигне самореализация и самоконтрол, като променя начина на живот и хранителните навици на човек.

Лекува ли Аюрведа аерофобия?

Конкретно, ако страдате от аерофобия, най-доброто нещо е да следвате начин на живот, намаляващ вашата Вата преди, по време и непосредствено след пътуване. 

Обикновено начинът, по който намаляваме Вата, е чрез три терапии:

 • Абхянга – ежедневно нанасяне на масло върху тялото, последвано от горещ душ – може да се прави веднъж или два пъти на ден.
 • Снехана Нася – ежедневно нанасяне на масло в носа – 1 или 2 капки масло или топено масло във всяка ноздра – направете заедно с Abhyanga.
 • Надишодхана – редувайте дишането с ноздра за 5 до 10 минути веднъж или два пъти на ден.

Горното е основната методология за контрол на Вата. Именно Вата Доша причинява страхови фобии и също така причинява симптомите на джет лаг. Яденето на здравословна храна в редовни часове, достатъчно сън и избягване на алкохол по време на пътуване помага да се поддържа Вата в нормални нива.

След като пристигнете на местоназначението, най-добре е възможно най-скоро да се адаптирате към новия дневен и нощен цикъл. Хормоните, които контролират нашето тялото са под властта на Вата – правенето на Надишодхана помага на Вата да регулира по-добре хормоните, които контролират съня. 

Не забравяйте да правите дихателни упражнения за не повече от 10 минути. когато искате да контролирате Вата. По-дългите периоди на пранаяма имат тенденция да увеличават Вата.

Какво трябва да се знае за билколечението ? 

Най-добрата билка, контролираща Вата, се нарича Джатаманси (Nardostachys jatamansi DC), но това е трудно да се получи. Можете да комбинирате корен от валериана с Центела азиатика или Гинко билоба като тинктури (MT). Това е нещо, което можете да получите по-лесно във аптеката или билковия магазин.

Доза: Valeriane MT 30 капки по 3 пъти на ден + Centella asiatica MT 20 капки по 3 пъти на ден по едно и също време

Ако не можете да намерите Центела азиатика, вместо това използвайте Гинко билоба. Започнете да приемате билките 3 дни преди полета със самолет и продължете една седмица след пристигането си.

Ако успеете да намерите Джатаманси, тогава приемайте по 250 mg 3 пъти на ден с топла вода и мед преди хранене в продължение на 3 дни преди полета и една седмица след пристигането. Изпълнението на тези предписания дава най-добри резултати.

Фобии и панически атаки – как може да разпознаем симптомите ?

Психологическите проблеми, свързани с фобията, имат пряко въздействие върху физическото тяло. 

Някои често срещани симптоми, широко срещани сред хората, страдащи от фобии, включват.

 • Напрежение в мускулите или силно треперене
 • Сухота в устата и задух
 • Сърцебиене или дори болка в гърдите
 • Замайване
 • Проблем със заспиването
 • Неспособност за концентрация
 • Усещане за студ или изпотяване

Методи за провеждане на аюрведично лечение на фобии

Масаж с билково масло

Масажът с билково масло се счита за ефективно средство за лечение на „вата” дошата в тялото. Трябва да изберете маслен масаж преди вана или точно преди лягане. 

Сусамовото масло е добър избор, що се отнася до билковите масажни масла. Уверете се, че масажното ви масло е леко затоплено, преди да продължите с масажа. 

В случай, че нямате време за масаж на цялото тяло, можете да изберете само масаж на главата или да нанесете маслото само на ходилата на краката си, за да се чувствате комфортно и спокойно.

Джинджифил и сода за хляб

Лекува ли Аюрведа аерофобия?

Джинджифилът се цени много високо от практикуващите аюрведа от древни времена. Коренът от джинджифил се използва за производството на различни видове аюрведични лекарства против фобия. 

За да се възползвате от различните лечебни свойства на това кореноплодно, просто смесете 1/3 чаша сода бикарбонат със сок от джинджифил и го излейте в във водата за къпане. Това ще ви помогне да успокоите нервите си и ще ви накара да се почувствате спокойни.

Валериана и орехова трева

Ако търсите начин да намалите нивата на напрежение и тревожност в тялото си, направете си обикновен чай от валериана и орехи. Просто добавете половин чаена лъжичка трева от валериана и орехови ядки към една чаша вряща вода и оставете сместа настрана за 15 минути. Прецедете и изпийте чая след 15 минути.

Ако търсите цялостен начин за лечение на проблеми, свързани с фобии, можете да се обърнете към специалистите по аюрведа лечение, които ще ви предложат методи и средства за дълготрайно излекуване без никакви странични ефекти.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *