Как Аюрведа лекува?

15.09.2021

Аюрведичният подход представлява  цяла система за лечение, която се основава на древните ведически знания за човешкото тяло. Уникално по своята техника, аюрведичното лечение засяга цялото тяло, а не един орган или органна система. 

Аюрведичният подход към всеки пациент се основава на неговата конституция (пракрити). Конституцията се определя от аюрведа лекарят, като се използва метода на пулсовата диагностика. 

Въз основа на нея лекарят избира лекарства и лечебни процедури специално за отделния индивид. Основните процедури при аюрведичното лечение са различни видове масажи с масла и лечебни растения, маслени бани и почистващи процедури.

Важно е да се разбере, че аюрведичното лечение е насочено главно към възстановяване на баланса в тялото, към елиминиране на основната причина за заболяването, а не към лечение на неговите симптоми.

В допълнение към процедурите, Аюрведа се фокусира и върху това, което човек яде по време на лечението. Балансираната диета е свързана всичките шест вкуса – сладък, солен, горчив, кисел, стягащ и лют. 

Аюрведическите рецепти са съвсем прости, но ястията са вкусни и питателни. Аюрведа доказва, че ежедневната храна може да бъде нашето лекарство, като стимулира храносмилането чрез използваните подправки и билки.

Разлики с традиционната медицина 

Как Аюрведа лекува?

Холистичен подход към човешкото здраве

Съвременната медицина, като синтетична система от теоретични и практически мерки за диагностика, лечение, запазване и укрепване на здравословното състояние, се фокусира върху природонаучната концепция за човека като биологичен обект.

Това й позволява ефективно да елиминира симптомите на остри заболявания, да действа в ситуации на смъртна заплаха за човешкия живот (травма, изгаряния, наранявания, отравяния, спиране на дишането, спиране на сърцето и др.).

Аюрведа, като холистична наука, обхваща целия човек във физическите и метафизичните му аспекти, като „микрокосмос“, отразяващ цялата околна вселена – „макрокосмос“, под формата на седем тела: физическо (анатомия и физиология), етерни (енергия), астрални (чувства), ментални (мисли), каузални (карма), будиални (душа), атманични (дух).

Основна разлика в методологичните подходи към човешкото здраве 

Съществува фундаментална разлика в методологичните подходи към човешкото здраве между Аюрведа и съвременната медицина.

Как Аюрведа лекува?

Аюрведа се фокусира върху основните, дълбоки, съществени, първични аспекти на здравето. А съвременната медицина достига висоти в познаването на не по-малко важни, но вторични, производни, симптоматични аспекти на здравето.

Индивидуален подход към пациента, като се вземат предвид неговите конституционни характеристики

Аюрведа прокламира уникалността на всеки отделен човек, признава, че той има индивидуални психо-физиологични характеристики. 

Те могат да бъдат :

 • генетика 
 • външен вид 
 • структурни особености на тялото и органите 
 • метаболитни характеристики 
 • имунитет 
 • сила 
 • издръжливост 
 • темперамент 
 • емоционалност 
 • мислещи стереотипи и много повече

Всички тези индивидуални психо-физиологични характеристики са описани от аюрведичната конституция на човека (Пракрити), настоящото съотношение на дошите (Викрити) и неговата психическа конституция (манаса-доша).

Как Аюрведа лекува?

Приоритет на превенцията пред лечението

Здравословният начин на живот е ефективна и евтина профилактика на появата и развитието на сериозни болести. Болестта е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение. 

Това се признава от всички медицински системи: 

 • съвременната медицина 
 • традиционната китайска медицина 
 • традиционната тибетска медицина и други

Но именно в Аюрведа принципът за превенция на заболяванията чрез здравословен начин на живот е получил най-голямо развитие, оцелял е до днес и винаги присъства в препоръките на специалист.

Как Аюрведа лекува?

Диагностика на заболяванията на ранни (предклинични) етапи

Успехът на лечението до голяма степен зависи от правилната диагноза. Съвременната медицина е изминала дълъг път в подобряването на диагностиката: от дървената слухова тръба – стетоскоп до съвременните ултразвук, ЯМР, КТ и други високотехнологични диагностични методи. 

Всичко това помага на съвременния лекар да установи точната диагноза и да предпише адекватно лечение.

Аюрведа усъвършенства специфичните си методи за изследване на пациенти в продължение на хиляди години:

 • Интервю с пациент
 • Пациентски преглед
 • Пулсова диагностика
 • диагностика по език (лингводиагностика) 
 • диагностика по нокти
 • диагностика по очи

Тези аюрведични диагностични методи само на пръв поглед изглеждат прости. Всъщност те изискват дългосрочно обучение и постоянно обучение от специалиста.

Аюрведичните диагностични методи позволяват да се открият първите признаци на нарушения и да се определи началото на развитието на патологичния процес в предклиничния етап, много преди появата на симптомите на заболяването, а човек все още се счита за здрав от гледна точка на съвременната медицина. 

Това прави възможно премахването на установените отклонения с прости превантивни мерки. 

Натуропатични лечебни методи

Според Аюрведа всичко на този свят е лекарство, ако се прилага правилно – на конкретен човек, при конкретни обстоятелства, в определен период от време. Но е и обратното – всичко на този свят е отрова, ако се използва неправилно.

По този начин може да се констатира, че съвременната медицина и Аюрведа имат прилики. Общият обект на внимание и на двете медицински системи е човекът. Общата им цел е да постигнат човешко здраве, физическо, психическо, както и психическо благосъстояние.

В същото време съвременната медицина и Аюрведа имат различия. 

По принцип те могат да бъдат обобщени, както следва:

 • Съвременната медицина е насочила основното си внимание и усилия към физическите аспекти на човешкото здраве.
 • Аюрведа разглежда човека в цялата му сложна многоизмерност, като изолирана част („микрокосмос“) от безкрайния свят на съзнанието и материята („макрокосмос“).

Приликите и разликите между съвременната медицина и Аюрведа ни позволяват да не ги противопоставяме един на друг и да не ги разглеждаме като алтернативни, взаимно изключващи се дисциплини. 

Ето затова те трябва да се разпознават като взаимно допълващи се медицински системи. 

Може ли Аюрведата да се счита за лечение на всички болести ?

За разлика от класическата медицина, която е ефективна при лечението на различни наранявания и остри заболявания, изискващи хирургическа интервенция, древноиндийската медицина е насочена преди всичко към подпомагане на естественото нормализиране на всички дисфункции на човешкото тяло и поддържане на здравословния му тонус.

Според аюрведичната система на знания, човек се разболява, когато балансът на трите доши е нарушен в тялото – Вата (въздух, етер), Пита (огън) и Кафа (слуз, вода). 

Аюрведа медицината има за цел да помогне за възстановяването на балансираното състояние на целия организъм, като определи подходяща хранителна система, като използва лечебни билки и други лечебни органични компоненти – ароматерапия, различни видове здравен масаж и йога, музика и медитативни практики. 

Като цяло Аюрведата търси преди всичко първопричините за появата на различни болести – чувство за вина, неконтролирано чувство на страх или неразрешени конфликти. 

По този начин тя лекува: 

 • мигрена, хипертония, атеросклероза, ревматоиден артрит, хепатоза, проблеми с черния дроб и задстомашната жлеза, декомпенсирани състояния
 • гинекологични разстройства, стомашно-чревни заболявания, анемия, диабет, неврологични разстройства и т.н.
 • Главоболие, безсъние, импотентност, депресия, безсъние, анемия, астма, кожни заболявания

За да постигнат здравето на цялото човешко тяло, практикуващите аюрведа призовават и помагат за постигане както на физиологичен, така и на психически баланс, хармония на мислите.

Снимки ayurvedabansko.bg

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *