Ракови заболявания и Аюрведа

23.08.2021

Онкологичните заболявания все още са бич за много хора по света, особено за тези, които не могат да си позволят истински качествено здравеопазване. Тези проблеми карат хората все по-често да гледат към индийската медицина като извор на възможности не само за алтернативна, но и за придружаваща терапия.

Днес т. нар. имуносупресори са изключително популярна медикаментозна терапия, която се предписва на почти всички ракови болни. Естествените решения от Древна Индия ни помагат да преминем по-леко през този мъчителен период, като облекчават неприятните симптоми и допълнително съдействат за ограничаването нарастежа и разпространението на раковите клетки.

Към аюрведа и нейните естествени лекове можем да се обърнем, когато вече болестта ни е разгледана от съвременната конвенционална гледна точка на западната медицина. Добре е да имаме представа и за общото си здравословно състояние, за да може правилно да бъде калибрирана терапията спрямо методите на аюрведа. 

Можете предварително да си пуснете профилактично изследвания на общата кръвна картина и други, специфични за вашия случай, ако са приложими. 

Следва първият етап от диагнозата по аюрведа, която ще ви се стори малко по-различна от тази, която вече имате. Индийската медицина тълкува различните заболявания като резултат от дисбаланси в нашето енергийно, духовно и физическо тяло. 

За целта аюрведа лекарят ще ви прегледа и ще държи да ви зададе някои основни въпроси, макар и вече да е разгледал документите в папката ви.

Ракови заболявания и Аюрведа

Може ли аюрведа да помогне и в кои случаи?

При първи и втория стадий на болестта аюрведа, в комбинация с конвенционалните медицински методи, може да помогне за нашето излекуване. При трети и четвърти стадий натуралните методи трудно могат да повлияят самия рак. 

В този момент обаче те са не по-малко нужни, защото биха могли да улеснят поносимостта на страничните ефекти от тежката терапия на болестта.

Упражнения и медитация

Ракови заболявания и Аюрведа

В аюрведа водещото кредо е, че физическата активност е изключително важен фактор за поддържането на баланса в нашето тяло. Това важи както в емоционален и духовен, така и във физически план, включително и на ниво биохимия. За целта още от край време мъдреците използват най-вече йога, за която е отделен цял раздел в индийската медицина.

Особено за хората със заболявания на горните дихателни пътища, включително ракови пациенти, се препоръчва програма с дихателни упражнения пранаяма. За тях ползите от тези дихателни упражнения ще бъдат мигновени и директни. Но пранаяма заниманията подпомагат абсолютно всички болни, защото благотворното им влияние е цялостно.

Благодарение на упражненията ние изграждаме издръжливостта, необходима ни да преодолеем болестта. Същевременно, тя стабилизира нашето емоционално състояние и ни дава възможност да се изправим срещу всички предизвикателства като липсата на апетит, гадене, мускулни болки и т. н.

Освен това наблюденията показват, че хората, които са се занимавали с йога по време на възстановяването си от канцерогенно заболяване, сравнително по-рядко рецидивират.

Кои йога асани са най-подходящи за нашето възстановяване?

Ракови заболявания и Аюрведа

Инверсните позиции от йога, разбира се, са изключително полезни в случаите на рак, защото ни помагат да се пречистим лесно и бързо от токсините. 

От друга страна, тези асани могат да се окажат твърде тежки за изпълнение от начинаещи или пациенти, които са отслабнали поради назначената им терапията. Разяснете състоянието си на своя инструктор, за да може той да ви посочи някои по-леки варианти, с които да започнете, докато успеете да си върнете силите.

Хранене според аюрведа

Индийската медицина смята правилното хранене за изключително важно. Според нея то е в основата на доброто здраве и възстановяването от заболявания.

Тук аюрведа е на същото мнение, както и западната медицина – захарите са враг на пациентите с канцерогенни заболявания. Ще ви дадем идеи също така и за някои полезни храни, които можем да включим в диетата си срещу рака.

Боб мунг

Една от храните, които могат да ни помогнат да се преборим с раковите заболявания, това е боб мунг. Благодарение на него, можем да облекчим негативните странични ефекти от протичащата химио- и лъчетерапия. Има дори изследвания, чиито данни показват, че боб мунг може да се използва за потискане на образуването на тумори.

Тази бобова култура е най-полезна, когато зрънцата й вече са пуснали своите кълнове. Има много индийски рецепти, в които можете да ги прибавите. Ще се уверите, че всички те, освен полезни, са и много вкусни.

Чудодейната напитка – шафраново мляко

Един от най-вкусните и същевременно ефикасни еликсири от Индия, това е млякото, подправено с щипка шафран. За да бъде възможно по-ефективна терапията с шафраново мляко, аюрведа лекарите препоръчват то да се приема сутрин на гладен стомах.

Шафранът е най-скъпата подправка на света, откъдето носи името Червено злато. За щастие, има добра новина и тя е, че за приготвянето на чашка мляко с него, ще имате нужда само от една малка щипка от подправката. 

Най-добре е да не слагате никакви подсладители, въпреки че така напитката е една идея по-безвкусна. Прибавете щипка кардамом и малко канела.

Бял чай за превенция и ограничение на канцерогенните заболявания

Белият чай също е един от най-тачените лекове в индийската медицина. Сред всички чайове той може най-добре да ни помогне да преборим онкологичните проблеми. Ако попадаме в риск от развитие на рак, е добре да пием бял чай като профилактика, тъй като той има много силни антиоксидантни качества. 

Аюрведа билки против канцерогенни заболявания

Кои са билките, които могат да ни помогнат? За щастие, днес в България има много места, където да си набавим тези чудодейни продукти. По-важното е в случая да изберем подходящите за нас и, разбира се, да ги приемаме правилно.

Ашваганда – билката на живота от Индия

Ашваганда е чудесен природен лек против множество заболявания. Тази билка може да се срещне и под названието “индийски женшен”, тъй като още мъдреците в Древна Индия знаели, че чаят, приготвен от нея, е много полезен за здравето.

Имайте предвид, че билковите отвари от аюрведа са мощно средство само при правилно предписание и достатъчно систематичен прием. Ако болестта е по-сериозна или упорита, не бива да пренебрегваме конвенционалните терапии и да се осланяме единствено на алтернативните методи.

Куркума

Има данни, сочещи, че куркумата (Curcuma longa) може да ни удари сериозно рамо срещу канцерогенните заболявания. Учени са открили, че тя е най-ефикасна в суровия си вид. От особена помощ куркумата може да бъде в случаите на онкологични болести, свързани с женската репродуктивна система.

Масажи и други терапии

Аюрведа масажите са изключително подходящи за облекчаване на мускулни болки, гадене и други проблеми, които конвенционалните терапии против рака могат да предизвикат.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *