Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

24.06.2021

Гинекологичните проблеми – често срещани при жените

Няма жена, която да не е имала гинекологични проблеми. Независимо от тяхното естество и интензитет, те никога не бива да се подценяват, защото в определени ситуации ненавременната диагностика и лечение могат да доведат до много по-сериозни грижи. 

По тази причина лекарите апелират за редовни профилактични прегледи и отговорно отношение към здравния статус. Причините за появата на гинекологичните болести са различни – от вируси, бактерии, гъбички, някои от които предавани по полов път, до наследствено обременени заболявания, някои от които и онкологични. 

Класическата медицина третира подобни проблеми с различни методи и терапии. Гинекологичните заболявания основно се лекуват медикаментозно, но в някои ситуации се налага оперативни намеса или последваща химио- и лъчетерапия. Както при останалите болести, колкото по-рано и точно е поставена една диагноза, толкова по-голям е процентът за максимално добър изход на лечението. 

5 гинекологини проблема, на които Аюрведа може да окаже влияние

Нарушен менструален цикъл

Нормално е менструалният цикъл да е през 28 дни, колкото е продължителността на лунния месец. Въпреки че е напълно допустимо този период да е с няколко дни по-различен. Самият цикъл продължава средно една седмица, през която жената е с кръвотечение, тъй като в тези дни се изхвърля маточна лигавица. 

Цикълът е нарушен, когато периодът между менструациите е повече от 35 дни или по-малко от 25 дни. Причините може да са най-различни, но често този признак е сигнал за хормонален или друг здравословен проблем, който може да е безобиден или по-сериозен. Стресът, преумората, употреба на някои лекарства или друго заболяване също може да причинят този дисбаланс.

Според Аюрведа нарушеният месечен цикъл е показателен за промяна в трите основни енергии в организма – Вата, Пита и Кафа. Затова може да се приложат някои от средствата и терапиите на индийската медицина, за да се хармонизират Дошите. 

Възможно е промяната на времевата продължителност да бъде последвана от силата на кръвотечението, което да доведе до продължителна отпадналост, ниско кръвно налягане или анемия при жената. 

Древната философия препоръчва в подобни ситуации регулиране на хранителния режим, за да се възстаниви енергийният баланс. Най-лесно се постига с включването на билки и подправки е ежедневното меню. 

Това са всички онези вещества и съставки, които имат положително влияние върху обмяната на веществата. Аюрведа залага на куркума, черен пипер, канела, чесън, копър, джинджифил, мащерка и др. Всички те подпомагат храносмилането, кръвообращението и изхвърлянето на токсините.

Проблемите с менструацията са характерни при нарушения на Доша Вата, която отговаря за движението и циркулацията в организма. Тя може да се балансира с билки, подправки и храни, но и с успокояващи практики, които гонят напрежението и стреса. 

В менюто на жената са препоръчителни : 

  • млечните продукти 
  • рибата 
  • варива като червена леща и киноа 
  • портокали 
  • сини сливи 
  • грах 
  • мед и др. 

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Вагинално течение извън цикъла 

Подобно състояние трябва да се консултира с гинеколог, за да прецени той дали са необходими допълнителни изследвания. Миома, хормонален дисбаланс, възпаления на влагалището, извънматочна бременност, кистозни яйчници, тумори са сред възможните причини за извънменструалното кървене. 

От значение е също така силата на кръвоизлива и неговата продължителност. Специалистът преценява какви лекарства или медицински интервенции са необходими. 

Каквато и да е точната диагноза, тялото на жената се нуждае от детоксикация и укрепване на имунитета. 

Аюрведа може да помогне с билкови отвари и масла, за да се премахнат максимално бързо натрупаните вредни вещества, които най-често са резултат от нездравословен начин на живот или замърсената градска среда. Редовната медитация също връща жизнеността на организма. 

Бяло течение 

Всяка жена се е сблъсквала с това гинекологично състояние като не винаги то е симптом за болест. Може да се касае за нормален процес, при който се отделят мъртви клетки и бактерии, с което тялото възвръща нормалната среда на влагалището. 

Все пак е добре да се изследва течението, за да не се пропусне евентуално наличие на инфекция. Важен сигнал е дали течението променя своята плътност, мирис и цвят. 

Не са рядкост и бактериалните инфекции, които се предават по полов път. Такива са гонореята, гениталният херпес, триперът и други заболявания, които задължително изискват лекарска намеса. 

Аюрведа лечителите в подобни ситуации препоръчват бързо пречистване, въвеждане на подходящо меню, масажи, терапия с билки и практикуване на йога. Комплексният подход е необходим за сполучливия изход от състоянието. Според индийската медицина цветът на течението може да е ориентир коя точно от дошите е дисбалансирана. 

Но при нарушения на която и да е от трите, мазните, пържените храни, червените меса и яйцата трябва да се избягват. Тялото е важно да е хидратирано като дневният минимум е 8 чаши с вода. 

Добре е да се консумират червени плодове – боровинки, касис, нар, малини и ягоди, които действат пречистващо на пикочните пътища. 

Жената е хубаво да прави редовно билковите промивки, но не с много гореща вода. Антибактериално действие имат отварите със смардлика, женско биле и черен бодил. 

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Проблеми със зачеването

Безплодието е сериозен гинекологичен проблем, който касае не само физическото здраве на жената, но и нейната психическа и емоционална устойчивост. За невъзможност за забременяване се счита, когато е установен физиологичен проблем или заболяване, които са пречка за това.

Ако няма констатирана болест, но една жена в разцвета на силите си не може да забременее повече от година при редовен сексуален живот без контрацептиви или е в невъзможност да износи плода, също се касае за безплодие. 

За да се установи точната причина лекарите препоръчват на прегледи да се подложат и двамата партньори, понеже се случва да има несходство между тях или мъжът да е стерилен. 

Когато обаче не са открити медицински проблеми, безплодието може да е временен проблем, който да се дължи на стрес, напрежение, употреба на медикаменти, зависимости към алкохол или наркотични вещества. Тогава аюрведа е подходяща за възстановяване на хармонията в тялото на жената. 

Най-добре е да се направи цялостна терапия с всички подходящи лечебни масажи, парни бани, детоксикация, лечебна гимнастика и прием на храна, която да стимулира и балансира хормоните. При безплодие индийската медицина съветва да се поддържа тялото в добра обща форма и да се постигне хармония с емоциите и желанията на жената. 

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Менопауза 

Менопаузата е неизбежен период в живота на една жена, независимо колко млада и жизнена се чувства тя. Това не е заболяване, но е период характерен с доста промени, които се повлияват много добре с алтернативни методи. 

Навлизайки във фазата на менопаузата всеки един женски организъм се подготвя и дава сигнали. Горещите вълни, смяната на настроенията, раздразнителността, депресиите, ускореният пулс, повишаването на телесната маса са сред най-честите оплаквания преди окончателното спиране на месечния цикъл. 

Аюрведа подхожда към този етап от живота на жената с различни терапевтични методи, които имат за цел да подмладят репродуктивните органи на дамите. 

Постига се с билки като шафран, алое вера, маточина, невен или комбинация от няколко растения с благоприятно влияние върху психиката и тялото. Кожата има нужда от подхранване, примерно с бадемово или кокосово масло. 

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

На косата и ноктите трябват допълнителни витамини и процедури със специфичните индийски масла и олиа. Много полезни са сочните плодове като пъпеши, круши, праскови, манго и т.н. 

По време на менопаузата, както при повечето гинекологични заболявания, жените трябва да са физически активни и да внимават с храната, за да не приемат прекалено пикантни и трудносмилаеми продукти. Добрият метаболизъм и правилно функционираща храносмилателна система са в пряка зависимост с хормоналния баланс.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *