Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

14.06.2021

Какво е варицела?

Варицелата, наричана още лещенка, е остро инфекциозно заболяване. Основно засяга малките деца в предучилищна възраст. Причинител на болестта е зостер вирусът, който е силно заразен, защото разболява близо 90 на сто от контактните лица, ако нямат изграден имунитет.

Констатирано е, чезаболяването е по-разпространено през студените месеци, т.е. през зимата и началото на пролетта.

Традиционно се характеризира с обрив по кожатакойто се появява ден-два след заразяването, а до три седмици продължава самият инкубационен период. Варицелата се пренася по въздушно-капков път. Предава се при пряк контакт чрез инфектирани секрети от болния.

Варицела при децата

От болесттанай-често боледуват малките деца до 10-годишна възраст. Поради своята силна заразност, тя циркулира предимно в детските колективи като градини и начални училищни класове. Когато е установена навреме, варицелата при най-малките пациенти, преминава до месец и не оставя трайни увреждания.

Веднъжизграденият имунитет е за цял живот. Не е изключено обаче заболяването да се повтори, каквито случаи са описaни в медицинската практика.

Варицела при възрастните

Макар и по-рядко заболяването може да засегне възрастните, при които то протича по-тежко. Болестта не е за подценяване в тези ситуации, тъй като са възможни сериозни последствия и дори фатален край. При възрастните пациенти се назначава допълнително медикаментозно лечение с антибиотици, които няма да унищожат вируса в организма им.

Предназначение на лекарствата е преди всичко да предпазят болния от допълнителни последици. Големите хора могат да се заразят с варицела, ако не са боледували като малки и нямат изграден имунитет. Възможно е, макар и рядко, повторно заразяване – веднъж в детските години и после на по-късен етап от живота.

Симптоматика

Протичането на заболяването и неговите характеристики са почти идентични при всички болни, с много малко изключения. Най-специфичното за варицелата е обривът, който се появява по цялото тяло и лигавицата.

Първоначално обхваща областта на корема, постепенно се обриват крайниците, лицето. Появата на пъпките е съпроводена със силен сърбеж. Мехурчетата са силно заразни при разпукване.

Препоръчително е да не се разчесват, тъй като може да се възпалят и да появи вторична инфекция.Добрата хигиена и правилното третиране на пъпките е изключително важно при процеса на преболедуване. Паралелно с кожните проблеми, болните с варицела няколко дни поддържат висока температура – до 38-39 градуса.

Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

Лечение

Варицелата е заболяване, което не е трудно да бъде диагностицирано. Особено при малките деца клиничната картина е ясно изразена, а и наличието на други болни в една детска група, са нужната индикация.

Самолечението обаче е изключено.Състоянието трябва да бъде консултирано с личния лекар или инфекционист. Обривът, високата температура, първоначалната отпадналост и дискомфорт са най-характерните и пряко открити признаци за наличие на конкретното заболяване.

Лечението следва лекарските препоръки и предписания терапии. В масовия случаи болните остават под карантина вкъщи. Освен медикаменти за понижаване на температурата, при лечението се предписват пудри и специални мазила за пъпките.

При възрастните болни може да се наложи прием на антибиотици или дори настаняване в болнично заведение. Донякъде това зависи от хронологията на протичането на заразата, както и от индивидуалните вторични заболявания. Добрият изход от лечението зависи от ранното диагностициране на заболяването и спазване на терапията, която е назначена от лекар-специалист.

Усложнения

Сериозен риск крият усложненията при варицела, макар и да се случват по-рядко. Може да се развият допълнителни проблеми с дихателната система като се появибронхит и пневмония. Още по-сложна е ситуацията, когато се стигне до възпаление на мозъка.

Понякога варицелата може да доведе до летален край, ако заразеният има и други сериозни заболявания. Това са основно хора, които са със ХИВ или с компрометирана имунна система.

Аюрведа и облекчаване на симптомите при варицела  

Варицелата преди всичко е детско заболяване, независимо от редките случаи, в които засяга и по-възрастни хора. Масово протича с обрив и няколкодневна по-висока температура като средно до 21 дни преминава.

Наред с класическото медикаментозно лечение, има алтернативни начини за облекчаване на общата симптоматика при варицела. Примерно, в индийската медицина се прилагат терапии за цялостно укрепване на детския имунитет и за по-леко понасяне на характерното повишаване на телесната температура.

Аюрведа използва природни средствакато билки, подправки и плодове, които изцяло имат благотворно въздействие върху човешкия организъм.

Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

Облекчаване на високата температура

Температурата е сигнал, че човешкото тяло се бори с болестно състояние. Педиатрите много често препоръчват при по-ниските стойности над 37 градуса да не се посяга веднага към лекарствата, за да може имунната система да активизира защитните сили на организма.

Освен това, паралелно с познатите медикаменти, могат добре да повлияят терапии без лекарства. Най-разпространени са студените компреси на челото и крайниците, при които може кърпите да са напоени в разтвор от вода с оцет. Аюрведа също предлага природни начини за облекчаване на главоболието, треската и неприятните усещания при вдигане на температура.

Босилекът, лимонът, джинджифилът, куркумата, черният пипер са сред най-достъпните средства с доказан противовъзпалителен, антивирусен ефект и помагат за повишаване на тонуса. Температурата може да се свали с комбинация от джинджифил, черен и бял пипер, което се нарича Трикату.

Съставките действат добре на храносмилателната система, предизвикват изпотяване и помагат, както за изхвърляне на токсините, така и за свалянето на градусите. Горчивите и лютивите вкусове имат противовирусно въздействие.

Обяснението е, че те допринасят за ускоряване на метаболизма и за пречистване на организма от вредните вещества, които като цяло са стоп за имунната система. Водата с лимон е тонизираща и полезна при треска.

Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

Повишаване на имунитета

Билковите отвари са лесно усвоими от децата и са много подходящи при вирусни болести. Чаят е предпочитан за лечебна терапия от индийската медицина. Може да е само от една или пък от повече билки плюс подправки.

Трифала е средство в аюрведа за добър детски имунитет. Представлява комбинация от три плода –амла, харитаки и бибитаки. Те съдържат много витамини и антиоксиданти, помагащи в процеса на оздравяване на организма. Може да се приемат под формата на капсули като аюрведа лекар трябва да определи дозировката.

Хранителният режим също е отсъществено значение при болестно състояние. Не е добре да се консумират тежки и мазни храни. В този период най-добре е да се приемат повече пресни плодове, млечни продукти, зеленчукови бульони.

Тялото трябва да е добре хидратирано, за да се отделят по-бързо натрупаните токсини.

След преминаване на обривакожата се нуждае от повече грижа. Хубаво е да се подхранва редовно с кокосово масло, да се използват мехлеми с невен, алое или лавандулово масло.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *