Аюрведа за напреднали

11.06.2021

Ключът към съвършенството  

Аюрведа епознание за здравословен начин на живот, което проповядва хармония със себе си и с околния свят. В търсене на първоизточника му трябва да се върнем 5000 години назад в Индия, за да почерпим от опита на древните лечители.

Аюрведае наука, базирана на хилядолетна натрупана мъдрост. В основата й е разбирането на петте елемента – въздух, вода, огън, земя и пространство, които  изграждат целия Космос. Според тази философия за живота човешкото тяло еуникално енергийно поле.

Индивидуалността се определя от съотношението вътре в нас на трите Доши – Вата, Питта и Кафа, които са свързани с основните елементи. Примерно, Вата отговаря за въздуха и пространство, т.е. колкото по-преобладаваща е, толкова човек е по-активен и динамичен.

Питта се свързва с водата и огъня, от които зависи обмяната на веществата. Характеристиката на Кафа зависят от елементите вода и земя, а те предопределят състоянието на имунитета.

 

Наруши ли се балансът на Дошите, тялото започва да страда и се появяват болестните процеси. Определят Аюрведа като първата медицина в света, от която знания черпят различните древни култури.  В нашето съвремие все повече хора прилагат опита на индийските лечители чрез ежедневни техники, за да са  хармонични и здрави. 

Как още не знаем за Аюрведа?

Всяка наука с многовековна история енеизчерпаем източник на познание за живота. Аюрведа е популярна с положителния си  ефект върху множество здравословни проблеми. Хората, които следват принципите на индийската философия знаят, че нейната сила е в самоусъвършенстването.

Постигането на енергиен балансе част от тайната за лечебния процес, който задължително е свързан с личностното осъзнаване под формата на полезни практики, здравословни храни и духовно израстване.

И отдавана не е необходимо да се пропътува дългия път до Индия, за да се почерпи опит от първоизточника, защото Аюрведа и нейните учители вече практикуват по целия свят.

В България Аюрведа клиниките в София и Банскоса центрове за лечение, детокс и профилактика. Там новопосветените и отдавна прилагащите индийските практики за физическо и духовно развитие ще открият своето място за релакс и консултации с терапевт. 

Предлагат се различни по продължителност програми с разнообразни лечебни процедури. Терапията съчетава дневен хранителен режим и  йога занимания, за да се постигне пълен релакс и пречистване на организма от токсини.

Лечебна почивка с Аюрведа

Независимо дали практикувате йога и спазвате правилата за полезно хранене, неизбежният стрес, пандемичната ситуация и динамичният начин на живот, изискват пауза и презареждане. За да предотвратим появата на болести, добре е да си давате почивки, които са  оптимално полезни за тялото и състоянието на духа.

Отличният резултат може да се постигне в специализирана клиника, за да успеете да съчетаете поредица от техники с балансирана храна и да научите нови практики от индийски терапевти.

При почивка с Аюрведа специално внимание се отделя на комбинирането на готвени и сурови храни, за да може организмът да е подготвен за серията от полезни процедури. Тук индивидуалния подход е водещ като от значение е доминиращата доша.

При Вата, трябва да преобладават готвените ястия. Хората, при които се счита, че определяща е Пита, правилното съотношение е 70 на 30 за сметка на несуровите продукти. При превес на енергията Кафа е позволена комбинацията от 1/2 готвена и още толкова сурова храна.

 

 

Правилно хранене

Едно от най-важните правила в Аюрведа по отношение на хранителните навици е свързано с началото на деня. Веднага след събуждане трябва да дадете на тялото необходимата доза вода.

Хидратацията е от изключително значения заправилното функциониране на храносмилателната система. Водата трябва да е затоплена, каквото е и тялото веднага след сън. Реално това е първата храна за деня.

Същинската закуска е поне час по-късно, основно богата на свежи плодове, т.е. достатъчно зареждаща с витамини и полезни вещества. Обядът също не бива да се пропуска.

В него е позволена комбинацията на месо със зеленчукови салати. Млечните продукти, бобовите растения, както и съчетаването на всички вкусове санай-подходящи за втория основен прием на храна.

В следобедните часове може да заредим организма с енергия чрез малко количество ядки или сушени плодове. Вечерята задължително е лека, преобладават зеленчуците.

Подходящи са и богатите на подправки супи. Индийското познание за живота препоръчва храната да е съобразена с индивидуалните потребности, възрастта и сезона.

Аюрведа клиниките в София и Банско лечебната терапия се комбинира с отвара от подправки и био храна, които са приготвени според препоръките на индийските лечители.

 

От тук може да се снабдите с различни аюрведични билкови продукти с гарантирано качество и произход. Предлагат се билки и билкови отвари, лечебни олиа и още много други продукти.

Йога за напреднали

Хората, които практикуват йога, знаят че с усъвършенстването на позите не е лесен процес. Дори да знаемизискванията към основните асани, понякога на тялото е необходимо повече време, за да привикне към всички елементи за правилното изпълнение.

Тъй като всяка поза е комбинация от усещане, енергия и ползотворно влияние, за прилагането й отначало са нужни напътствия от опитен инструктор.

 

Една от позиициите на тялото, от която само познаващите добре йога, могат да почерпят ползотворно влияние, е т.нар. “трупна поза”. Позната е и с названието Шавасана. Благодарение на нея постига необходимият баланс на тялото и ума. При правилно изпълнение и дишане тя води до благоденствен покой.

За максимален ефект тялото трябва да е подготвено и загрято. Ляга се по гръб, краката и ръцете са отпуснати като дланите са обърнати нагоре. Позата се изпълнява със затворени очи и се диша спокойно.

Целта е да се постигне  пълна релаксация. С Шавасана може да завърши йога сесията, тъй като тя е начин за пълно отпускане, което да епоследвано от медитация.

Аюрведични системи за пречистване

Само под наблюдение на аюрведичен лекар и обучени терапевти натрупаните токсини може да се отделят от нашето тяло ефективно и безопасно. В Аюрведа се прилагат две основни и взаимосвързани процедури. Пурвакармаподготвя организма с помощта на сауна, термични процедури, билкови масажи и oбливания с масла. Панчакармае вътрешното пречистване с лечебна цел.

Методите, които се използват включват :

  • повръщане
  • приемане на билкови отвари като слабителни средства
  • лекарствена клизма
  • при необходимост пречистване на кръвта

 

Всяка подобна терапия помага да укрепне имунитета особено в условията на пандемична ситуация. В Аюрведа клиника София може да се подложите на няколкодневна терапия за профилактика и възстановяване. Подходяща е и след прекаран вирус или предразположеност към боледувания.

За подобряване функциите на тялото са подходящи основни терапиис лечебни масла.За начало е подходяща парната баня. Като цяло тя отпуска тялото, засилва кръвообращението и е добра основа за последващи аюрведични въздействия .

Подходяща комбинация за общо укрепване е Сарванг Башпа Света и Абянгам терапия. Характерно при тази парна баня е, че се използват различни билки и олиа, за да проникне парата дълбоко в тъканите, да се отпуснат максимално мускулните групи и да се стимулират нервите.

В индивидуална кабина за сауна се постига необходимата температура на загряване, след което следва подхранване на кожата с масла, а масажът води до релакс на тялото и ума.

 

Загряващите процедури имат стимулиращ ефект. Терапията Пинда Сведа представлява затопляне на тялото с горещи торбички. Те са изработени от памук и са пълни с билки, подходящи за успокояване на нервната система и подобряване на кръвообращението. Процедурата има детоксикиращи свойства.

Пада Абянгамтерапия е с отличен резултат при страдащите от неспокоен сън. Тя включва масаж на ходилата и подбедриците. Успокояващият  метод има положителен ефект и върху зрението, защото намалява очното напрежение. Тази процедура има бързо и гарантирано антистрес въздействие.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *