Преяждането – можем ли да се справим с аюрведични практики?

11.06.2021

 Всяко крайност води до проблем. Така е и с преяждането. Може би ще кажете, нима е толкова страшно? Още повече, че на всеки се е случвало по празници и други поводи да похапне повече. Така е, нос нищо не бива да се прекалява.

Приемът на голямо количество хранаводи след себе си доста проблеми като усещане за дискомфорт и тежест, газове, стомашни спазми и понякога може да се стигне дори до Спешното отделение.

Хиперфагия

Преяждането не винаги е безобидно състояние след нередовно хранене,  усещане за глад или празнично настроение. Тъпченето с храна може да е  признак за емоционален или психологически проблем, свързан с неудовлетвореност, лошо настроение, лични драми.

В случаите, когато това се повтаря често се приема, че е хроничен процес. А той почти винаги води след себе си нарушена функция на стомаха и отделителната система.

В медицината това се определя като болестно състояние и се нарича хиперфагия. Казано с други думи, това е патологично преяждане, близко до друго хранително разстройство – булимията, но страдащите от нея и повръщат погълната храна.

Симптоми и реакции при преяждане

Задържането на течности, образуването на газове и усещането за тежест са сред най-честите сигнали, че сме поели повече е необходимото ни количество храна. Когато в менюто са преобладавали месата, ядките или бобените растения, подуванетое по-осезаемо.

При хора с жлъчни проблеми, приемът на мазнини може да предизвика криза. А в масовия случай обилната закуска, обяд или вечеря водят до сънливост и умора.

При крайните състояния, когато говорим за прието свръх количество храна, са неизбежни разстройството на храносмилателната система, проявите на раздразненото черво и спазмите. При хроничен проблем може да се стигне до повишаване на кръвната захар, проблеми с кръвното налягане, сърдечни смущения и натрупване на още килограми, което пък е последвано от затлъстяване.

Хиперфагията е опасна, защото води със себе си редица здравословни проблеми. Наред с изброените в списъка попадат хормоналните нарушения, ставните заболявания, риск от рак на дебелото черво, образуване на камъни в жлъчката, недобро функциониране на сърцето и т.н.

Как да се справим с преяждането ?

Преяждането - можем ли да се справим с аюрведични практики?

Проблемът е доста сериозен и колкото по-бързо бива осъзнат и се вземат мерки, толкова по-малко рискове крие. Когато преяждането е еднократен акт, това не е толкова опасно. Човек може да приеме медикаменти, за да успокои стомаха, да пие повече вода и да се отдаде на активна почивка, за да почувства облекение.

В повечето случаи обачехората, които системно преяждат, се нуждаят от медицинска помощ. И това не е само специалист по хранене или гастроентеролог. Едно подобно състояние задължително се отнася до компетенциите на психотерапевт. Подобни реакции издават психологически личностен проблем, който често е трудно да бъде разрешен от страдащия.

Някои признаци издават състоянието на пациента, като например :

 • ниската самооценка на индивида
 • депресивни и тревожни мисли
 • липса на самочувствие
 • ограничаване на социалните контакти
 • нощни приеми на храна
 • склонност към висококалорични и вредни храни
 • пристъпи на глад
 • нарушен сън
 • рязко покачване на теглото
 • неуспешно редуване на  различни диети
 • ускорен пулс
 • дихателни оплаквания
 • липса на желание за активност
 • болки в стомаха, диабет и други

Може да са налице само част от симптомите. Но, когато се отчитат повече от изброените, вече се касае за хронично болестно състояние.

Стресът също оказва негативно влияниевърху хранителните навици. Затова един от начините да се опитаме да се справим сами, ако осъзнаваме проблема, е да намалим напрежението, да заложим на повече физическа активност, разходки сред природата и да работим върху настроението и повишаване на самочувствието.

Според медицинските изследвания преяждането засяга най-вече жените, а още по-тревожното е, че наред с булимията и анорексията, то е все по-разпространено сред тийнейджърките.

При съмнения от страна на родителите за хранително разстройство при детето им, те трябва да са по-наблюдателни за евентуални смени на настроенията, криенето на храна в стаята, напълняване, асоциални прояви и други подобни признаци.

При подрастващите състоянието винаги е свързано с психологически проблеми. Задължително е необходимо да има морална подкрепа на момичето иконсултация с лекар-специалист. Когато се открие причината за депресивното поведение, изходът от притеснителната ситуация е по-близко. Самооценката и положителното отношение на околните към момичето е част от лечебния процес и възстановяване.

Подобно поведение, свързано с прием на повече храна, не бива да се упреква и да се подхожда с агресия, защото това може да усложни положението. Другата крайност на преяждането е анорексията, която също крие големи рискове за здравето и живота на страдащия.

Как Аюрведа помага при хранителни разстройства ?

Древното индийско познание за живота се базира на разбирането на енергиите и баланса в човешкия организъм. Преяждането е проява на емоционален срив и нарушена хармония, според Аюрведа. Прилагането на различни полезни практики и техники за здравословен начин на живот могат да върнат баланса в тялото на болния.

Най-лесната стъпка е практикуването на йога,в съчетание с упражнения за правилно дишане. Инструкторите препоръчват при наднормено тегло да се изпълняват позите „Лунния поздрав” и „Камила”. Те са подходящи за възстановяване на баланса и справяне с храносмилателните проблеми.

Преяждането - можем ли да се справим с аюрведични практики?

Индийската лечебна сила е закодирана също и в богатия набор от билкови отвари и подправки. Те въздействат на обмяната на веществата, засилват метаболизма и са полезни занормализиране на телесното тегло.

Топлият чай и процедурите за затопляне на тялото с парна баня и обтриване с билкови масла водят до хармония с вътрешния и заобикалящия свят.

Освен това те целят изхвърляне на натрупаните токсини от нашето тяло.  Богатството на подправки и тяхното умело съчетаване в индийската кухня е много подходящи за преминаване към здравословен хранителен режим. Лечебната клизма и повръщане под надзора на аюрведа терапевт оказват са част от етапа на пречистване.  

Подобряването на общото здравословно състояние на организмаи цялостната промяна на начина на живот могат да започнат след  детоксикация. Примерно, процедури като Удвъртанами Абянгам терапии премахват блокажите в тялото. Терапевтите използват за целта лечебно олио, чиято рецепта се съхранява през вековете и пази тайните на древните индийски лечители.

Аюрведа правила за хранене

Преяждането - можем ли да се справим с аюрведични практики?

Баланс е думата, коятонай-точно характеризира индийската философия за живота и храната. Индивидуалните потребности са водещи, но има няколко основни правила, които могат да се спазват от всеки. Хидратацията на организма е от изключително значение и минимум 8 водни чаши дневно са задължителни.

Денят също задължително започва с чаша топла вода, след което закуската не бива да се пропуска, но тя е добре да съдържа основно плодовете и богатите на витамини продукти. Обядът може да е от месо, млечни и пикантни продукти.

Сушените плодове, суровите ядки или свежите плодове и зеленчуци, но в умерени количества, са подходящи за следобедна закуска. Вечерята е лека с повече листни зеленчуци или постни супи. Спазването на тези принципи ще ви осигурят здраве и позитивизъм.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *