Лекуване на компулсивно обсесивен синдром с Аюрведа

17.04.2021

Заключих ли вратата? А дали изключих ютията? Тези и куп подобни въпроси си е задавал почти всеки от нас. Причината често се крие в забързаното и изпълнено със задачи ежедневие.

Понякога обаче подобни мисли обсебват човешкото съзнание и са сигнал за здравословен проблем.Психиатрите го наричат компулсивно обсесивен синдром.

Същност на синдрома

Обсесивно-компулсивно, известно още и като ананкастно, е разстройство на личността. Това е състояние, което се характеризира с наличие на натрапчиви мисли, предизвикващи безпокойство и тревога. Те се появяват поради притеснения, неоправдани страхове или мании, че може да се случи нещо лошо.

Обикновено в това състояние човек извършва стереотипни действия или има неконтролируеми ирационални прояви.Понякога страдащият знае, че са твърде крайни и неоснователни опасенията му, но не може да се отърве от тях.

Медицинската статистикасочи, че синдромът засяга както възрастни хора, така и деца, без значение от пола. Над 1% от населението в света ежегодно бива диагностицирано с компулсивно обсесивно разстройство. 

Симптоми 

Най-характерните признаци за това личностно разстройство са обсесивните мисли и компулсиите.Проявяват се като нежелани или агресивни мисли, като различни фобии от микроби или мръсотия. Много често страдащият човек изпитва необходимост да подрежда по определен начин предмети или пък се вманиачава на тема хигиена.

Лекуване на компулсивно обсесивен синдром с Аюрведа

Пациенти споделят, че ги сполетяват натрапчиви мисли като: 

  • страх от болести или страх за живота на свои близки
  • притеснение от нараняване
  • усещане за загуба на нещо или някого
  • броене по определен начин или ред на предмети или многократна проверка “дали всичко е наред”. 

Със състоянието се обясняват различни ритуали като компулсивното броене или постоянното съмнение дали определени действия са извършени по правилен начин. 

Разбира се, не винаги подобни еднократни прояви сапроява на компулсивно обсесивен синдром.Но, когато човек не може да контролира свои действия или мисли, се касае за психически проблем. Не рядко страдащите от подобно разстройство имат тикове –мигат с очи, правят различни гримаси с лицето си или несъзнателно повдигат рамене.

Силната тревожност при страдащите от синдрома, ги провокира да извършват различни действие по няколко пъти:

  • постоянно миене на ръцете или тялото
  • свръх чистене и подреждане на вещите по точно определен начин. 

Диагностициране

Обсесивно-компулсивното разстройство може да се установи с някои персонализирани тестове, но за да е вярна една диагноза, тя трябва да е поставена от лекар-специалист. Това може да е психиатър, психолог или специалист по психично здраве.

В медицината има и други състояния, например биполярното разстройство, които имат сходни прояви, но двете състояния се различават едно от друго. Освен физически преглед може да бъдат назначени клинични изследвания, за да се изключи вероятността за други болести.

Във всички случаи компулсивно обсесивният синдром се проявява винаги чрез обсесии (натрапчиви мисли) и компулсии (повторяеми действия). Не винаги пациентите страдат от това заболяване в пълния му вид. Може да проявяват някои от симптомите под различна форма.

Лекарите казват, че обсебващи мисли и страховеможе да минат през съзнанието на всеки, но когато това са единични състояния или моментни усещания, не може да говорим за здравословен проблем. За личностно разстройствосе говори тогава, когато когато човек изпитва непреодолимо желание да извърши нещо, за да разсее тягосните мисли, а те надскачат границите на нормалните притеснения.

Засега причините за възникването на синдрома не са ясни, но са установени някои рискови фактори, сред които са генетичната предразположеност, различни травми или преживяно насилие.

 Лечение – традиционно и с Аюрведа

Медикаменти и психотерапияса двата основни начина за лечение на синдрома, които се прилагат от конвенционалната медицина за облекчаване на симптомите. Понякога фармацевтичните продукти в комбинация с различни терапии дават добри резултатите, но най-рано след 3 месеца. 

Затова все по-често се търси лек в нетрадиционните методи на лечение. Според Аюрведа има много хранителни добавки, които са добра алтернатива на антидепресантите и помагат за постигане на равновесие в химическия баланс на мозъка. Индийските традиционни медици обясняват обсесивно-компулсивния синдром с нарушена Вата доша

Това е най-силната от трите доши в човешкия организъм, която се свързва с елементите въздух и етер.Когато тя е извън баланс, човек може да стане хаотичен и често да бъде извън контрол.

Лековете на Аюрведа имат благоприятно влияние при личностни разстройства и доказанонамаляват тревожността и безпокойството. Ключът за успешно лечение е в комбинацията от определени храни, двигателна активност и релаксиращи упражнения.

 Билки, упражнения и масажи 

Билколечението е отличен заместител на лекарствата особено когато имат странични ефекти. 

Благоприятно на централната нервна система влияе отварата от Ашваганда,която е една от най-тачените билкив индийската медицина.

Лекуване на компулсивно обсесивен синдром с Аюрведа

Чаят от Ашваганда има антистрес въздействие върху организма. Научното обяснение е, че билката:

  • съдържа уитанолиди
  • намалява нивата на хормона кортизол
  • спомага за подобряване на връзката на нашите неврони.

 Йога упражнения

В Аюрведа йогата е неизменна част за постигане на вътрешен баланс.Асаните укрепват тялото и по-лесно се отделят натрупаните токсини. Първи обаче са правилното дишане и медитацията.

Лекуване на компулсивно обсесивен синдром с Аюрведа

От упражненията особено подходяща е познатата поза Лотос. За начинаещите в йогата, е добре отначало да седнат удобно със кръстосани крака. Целта е максимално добре да се задържи гърбът изправен и да се регули вдишването и издишването. Още след първите няколко изпълнения се усеща спокойствие и прилив на енергия.

Позата Свещ също имаблагоприятно въздействие при страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство. В тази позиция са достатъчни няколко минути, за да се подобри кръвообращението към горната част на тялото.

Котка-крава е следващото упражнение, при което човек застава на четири крака. При “Крава” се отварят раменете и бавно се вдига поглед нагоре с вдишване. “Котка” е обратната позиция,при която се издишва със сведена глава надолу. За да има достатъчно добър ефект е необходимо да се повтори до десет пъти.

Позата “Риба” е друга полезна асана. При нея тялото е в легнало положение по гръб. Първо е изправянето на лакти, след което с дълбоко вдишване се издува гръдният кош напред и внимателно се отпуска главата назад.

Практикуването на йога дава добри резултати при повечето личностни разстройства.

Масажи

Средразнообразните масажите в Аюрведа най-подходящ за състоянието е Абхянга. При него тялото се облива със затоплени олиа и есенции.

Лекуване на компулсивно обсесивен синдром с Аюрведа

Винаги се започва от главата и се продължава към краката на човек. Следва разтриване с кръгови движения.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *