Глаукома – същност, симптоми и признаци и лечение с Аюрведа

17.04.2021

Що е глаукомата?

Глаукома е едно от коварните заболявания на очите.Лекарите го наричат също „тихия крадец”, защото пациентите много често изобщо не подозират, че развиват болестта. Отначало те нямат оплаквания, а когато се появят първите симптоми, глаукомата вече е успяла да нанесе поражения върху зрението. 

Липсата на лечение може да доведе до необратимо увреждане и дори до слепота. Заболяването е широко разпространено. Статистиката сочи, че близо 80 милиона души в света страдат от него. В България броят им достига близо 55 хиляди.

Глаукомата е очно заболяване, при което се уврежда оптическият нерв,голяма съвкупност от нервни влакна. Медицинските специалисти все още не са категорични за основната причина, която провокира болестта, но в повечето случаи наличие на високо очно налягане води до увреда на зрителния нерв. 

Налягането нараства, когато вътрешноочната течност не се изтича правилно извън очите.Засега това се приема за водещ фактор за развитие на болестта. Въпреки че явно съществуват и други причини, тъй като има пациенти с увредено зрение, при които вътреочното налягане е в нормални стойности.
 

Симптоми на заболяването

Обикновено хората, които страдат от глаукома, започват да образуват малки слепи петна,като те са по-често в периферното зрение. Понякога пациентите не отчитат тези промени, а започват да ги забелязват едва когато зрителният нерв вече е нанесъл трайни щети на зрението. Все пак заболяването има няколко характерни признаци, които се описват от повечето потърпевши. 

Основните симптоми са

 • главоболие
 • остра болка в окото
 • замъглено зрение
 • прекомерно сълзене
 • дъговидни ореоли около светлини
 • ограничаване на страничното зрение(т.нар. тунелно зрение)
 • гадене
 • виене на свят

В сравнително началните етапи на глаукома може да има също намаление на контрастната светлочувствителност, проблеми с адаптацията от светло към тъмно и обратно, възприятието за цветове.

Рискови групи

Съществуват няколко рискови групи, за които се смята, че са предразположени към развиване на глаукома:

 •  наследственост – хора, при които има кръвен роднина със заболяването
 • измерено предишно високо очно налягане
 • късогледство
 • далекогледство
 • диабет
 • хипертония
 • продължителен прием на кортикостероиди.

При наличие на един или няколко от тези фактори се приема, че вероятността за установяване на заболяването е много по-голяма след определена възраст. 

Диагностициране на глаукома

Ранното откриване на заболяването е част от успеха на лечението, защото ако не бъде диагностицирана и лекувана навреме, глаукомата може да прогресира до слепота.Профилактичните прегледи са задължителни и специалистите са категорични, че когато заболяването е установено в началото, то може да бъде овладяно. 

Докато при нанесени вече поражения върху зрението, все по-трудно е те да бъдат отстранени. Диагнозата се установява от офталмолог(очен лекар) като специалистът е този, който определя какви изследвания са необходими.

Глаукома – същност, симптоми и признаци и лечение с Аюрведа

В медицината са описани няколко форми на заболяването – откритоъгълна и закритоъгълна глаукома. Наблюдават се и вторични такива, които са следствие на други очни или общи заболявания. Освен това има вродена глаукома.

Традиционно лечение


Като при повечето заболявания и при глаукомата лечението е индивидуално. Необходимо е също да се проследи болестта и пациента да се наблюдава. Възможните традиционни лечения са медикаментозно, лазерна или хирургична корекция.

В нашето съвремие съществуват различни видове лекарства под формата на таблетки, капки и мехлеми. Но при някои хора с глаукома те не са достатъчни за успешно лечение и се налагат интервенции.

При лазерната терапия специалистите правят малък отвор в ириса на болното око, за да може оттам да се изтича течността. Лазерната хирургия се прилага след лека анестезия. Характерно за нея е, че възстановяването на пациента е сравнително бързо. След 24 до 48 часа той може да се върне към нормалния си ритъм на живот.

Стандартната хирургия при лечението на глаукома е метод, към който лекарите прибягват, когато медикаментите или лазерната терапия не са приложими в конкретния случай. Използва се местна упойка, а пациентът е необходимо да спазва няколкодневен режим след интервенцията. 

Офталмологът обикновено препоръчва избягване на физическо натоварване, добра лична хигиена на окото, забранено е мокрене и други дейности веднага след операцията.

Аюрведа и глаукома

Аюрведа обяснява появата на болестите с нарушен балансв трите енергийни сили в човешкото тяло, които се наричат Доши. С раждането си човек разполага с индивидуално разпределение на енергиите, които пък са свързани с определени функции на организма. Когато балансът на Доши се наруши, се появяват различни здравословни проблеми.

Аюрведа свързва заболяването глаукома с разбалансирана Кафа. Това е една от трите енергии, която основно е изразена в зоната от главата до гръдния кош в долната му част. Отговорна е и за контрола на течностите в организма.

Определени храни способстват за възстановяване на енергийните сили в организма.

 • Например, мазната и студена храна не е подходяща за Кафа.
 • Препоръчителни са по-леки храни, които да се консумират топли и с повече подправки.
 • Противопоказни са сол, захар и кисело.
 • Птичето месо и рибата са подходящи в комбинация с някои зеленчуци като спанак, моркови, чушки, грах, лук и чесън. 
 • Не са препоръчителнидоматите, краставица и картофите. От плодовете лимоните, ябълки, круши, кайсии, боровинки, сушени плодове са подходящи за балансиране на Кафа.
  Аюрведа използва също така билкови отвари, които освен за вътрешна консумация, се прилагат за промивки при очни заболявания. Процедурите от една страна са за нормализиране на очното налягане и подобряване на зрението, а от друга страна – въздействат за цялостното отпускане на вегетативната нервна система, подхранване и възстановяване на тъканите. 

Глаукома – същност, симптоми и признаци и лечение с Аюрведа

Процедурата Тарпанам е вид лечебно промиване на очите с билкова отвара, след което се излива затоплено олио или гий за подхранване на тъканите на зрителните органи. Ефектът е цялостно успокояване и релакс на очите. Друга подобна процедура е Кашаям Дара, също с изключително добър ефект. Всички терапиите обаче трябва да са назначени от аюрведа лекар и стриктно да се спазват неговите указания.

Прочистването на организма от токсини е друг метод в аюрведа лечението, който помага при различни болести, включително глаукома. Методът Панчакарма обединява 5 терапии за баланс на трите Доши.

Аюрведа специалистите съветват при заболявания на очитеда се обърне внимание и върху емоционалното състояние на човека. Смята се, че подобни здравословни проблеми засягат най-вече хора, които са в емоционален стрес. Те потискат чувствата си и са под постоянно напрежение. Това води до физически увреждания на тялото, а предотвратяването им изисква постигане на баланс на духа.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *