Забавяне на стареенето с Аюрведа

24.10.2019

 

Определение

Застаряването е неизбежно. То включва промените в човек с физическа, психологическа, умствена и социална промяна. Набръчканата кожа, омазняване на косата и макулна дегенерация са няколко симптома на стареене. Докато човек не може да се избегне тези промени, но определено може да ги забави чрез медикаменти, естествени кухни съставки или аюрведа билки.

Аюрведа е известно, че е изкуството на всекидневния живот в хармония и закони на природата. Това е древна природна мъдрост на здравето и изцелението. Аюрведа лечениеза заболяване се фокусира върху три доши на човек- Вата доша, Капха доша и питта доша. Той вярва в поддържането на перфектен баланс между тези три аспекта, който е тайната на оставането на младостта и здравето.

Забавяне на стареенето и Аюрведа

Процесът на дегенериращи клетки, докато остарява, е известен като стареене. Аюрведа предлага билки, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на стареене чрез регенериране на телесните клетки. Повечето от билките имат различни антиоксиданти, които инхибират растежа на клетките, увреждащи свободните радикали в тялото.

Според Аюрведа,  "Рагала (подмладяване) клон на Аюрведа специално се занимава със застаряването и неговите ефекти. Тъй като застаряването е дегенеративна и палиативна фаза и процес, Расяна проверява темпото, което води до забавяне. Лечението с рагала се препоръчва на хора, които са на възраст 35 години и повече.  "

Билки, забавящи стареенето

Ето някои от билките, които можете да включите във вашата диета, за да отложите стареенето.

1. гудучи

Guduchi, или лой, е известно, че съживи нашите кожни тъкани и разрешаване на възпалени кожни състояния от своите противовъзпалителни свойства. Guduchi е отговорен за насърчаване на психичното яснота и подобряване на нашата имунна система. Известно е, че гудучи или Гиой съживяват тъканите на кожата и решават възпалените кожни

2. гуггулу

Guggulu е мощна билка, която произлиза отцъфтящото дърво Мукул смирна. Неговите противовъзпалителни свойства помагат в борбата с различни заболявания и възпрепятстват растежа на свободните радикали в тялото.

3. брамми

Брами, или Bacopa, е подобрител на паметта, особено полезно за тези, които могат да бъдат страдащи от свързани с възрастта загуба на паметта. Смята се, че има освежаващо въздействие върху мозъка.

Брами, или Bacopa, е подобрител на паметта

4. амалаки

Амалаки, или Амла, е отличен източник на витамин с и антиоксиданти, които помагат на тялото ви да се бори с различни заболявания. Също така, тя ви помага да пазят в безопасност от свързани с възрасттамакулна дегенерация и катаракта.

5. куркума

Съединението куркумин в куркума е показал да притежава мощен анти-стареене ефект. Той има противовъзпалителни свойства и антиоксиданти, които помагат да се запазят болестите в залива.

6. женшен

Женшен съдържа много фитохимикали, които спомагат за стимулиране и активиране на метаболизма на кожата. Тези фитохимикали също ви помагат да се отървете от свободните радикали, които се натрупват, когатокожата ви е изложена на замърсяване и слънчева светлина.

7. готу-кола

GotU кола е богата на флавоноиди с антиоксидантна активност, която помага за защита на кожата и тялото, което го прави изключително съществена анти-стареене билка. GotU кола е богата нафлавоноиди с антиоксидантна активност

8. ashwagandha

Ashwagandha помага за бързото регенерация на клетките и подмладяване, което от своя страна помага за забавянето на признаците на стареене, особено свързани с кожата.

Лечение на расяна

Рагала Тантра е сред осемте големи клона на Ашщанга Аюрведа.

Това е една от съществените процедури за демонстрация на подмладяване и антистареене.

  • Sam доша балансирана доша ЗДДС питта Kafa
  • Sam Agniбалансира Агни или метаболитен пожар
  • Sam Dhatu балансира седем Dhatu или телесни тъкани
  • Сам Малкрияредовно отделяне на отпадъчни продукти

Съвременното определение за уелнес може да бъде едно и също.

"Здравето е състояние на пълно физическо, психологическо и социално благополучие, а не само отсъствие на заболяване". В.Х.О..

Значение за подмладяване и Антистареене Рагала стои като решение за решаване на въпроса за здравословното дълголетие, например психическо развитие и имунитет срещу заболявания.

Това е причината, поради която Thid е включен сред осемте големи клона на Аштанг Аюрведа.

Това подмладяващ лечение ще помогне за насърчаване и поддържане на здравето,  издръжливост в здравословна, а също и да лекува разстройства в болните.

Rasayans или витализира,прави точно същото.

  • Те изпълват много важните течности на тялото, като по този начин ни пречат от заболявания.
  • То  означава подхранване и транспортиране в човешкото тяло.
  • Такова състояние на засилено хранене се обещава да доведе до изпълнение на вторични функции като
  • Дълголетие
  • Имунитет срещу болести, психологически умения
  • и забавяне на застаряването на населението.

Тази терапия е наистина това, което повишава качеството на всеки Dhatu, започвайки от раса за ракт, средства, мед астия, Majja и Шура.  Приемането на Рагала помага да се увеличи имунитетът на индивида, за да се задържи далеч от заболявания. Индивидът става силен и здрав. Освен превъзходството на раса, човекът е надарен с психически постижения като остра памет, по силата на терапевтична терапия.

Ползи от терапията

Тя трябва да подхранва кръвта (रक्त), лимфата (रस), плътта (मांस), мастната тъкан, костите (मज़्ज़ा) и спермата (शुक्र), и по този начин да предотврати свободата от хронични дегенеративни разстройства като артрит и заболяване на мозъчните разстройства и подобряване на нашата имунна система.

Роля в тялото

Тя може да се дава на здрави индивиди, за подобряване на тъканите, както и болните, за по-добра имунна резистентност. Първата стъпка е пречистването на тялото чрез различни техники за пречистване, наречени Панчакарма.

След това се дават билкови формулировки.

Има много видове терапии и безбройните билкови комбинации. Те могат да бъдат предоставени на лицето на всяка възраст и Пол под наблюдението на аюрведа лекар.

Съвременната технология ни помага да разберем клетъчната биология и ни позволява да оценим ефектите на терапията с Рагала на клетъчно ниво. Установено е, че популярно използвани Раваяна билки като ashwagandha и Шатавари поддържат клетъчната цялост и защита.

Брахми и Тулси са показали адаптогенна активност-което означава, че интелигентно се адаптират към нуждите на индивида. Тази терапия може да засегне начина на живот и свързаните с възрастта заболявания.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *