Куркума – ползи за здравето и приложение в Аюрведа

20.06.2024

Куркумата или Curcuma longa е една от най-известните, широко изследвани и често използвани аюрведични подправки в света. Това златно чудо се използва в кулинарията, като хранителна добавка с множество ползи за здравето и дори локално за козметични процедури.

Нито едно къри не е завършено без уникалния и вкусен аромат на  куркума и едва ли има система в тялото, която да не се поддържа от лечебните ползи на този мощен корен. А всяка традиционна индийска булка се намазва с паста от куркума преди сватбата си, за да създаде специален блясък на лицето и тялото си.

Солничка с прах от куркурма

Характеристики на растението куркума

Куркумата е добре известна със своя жив златист цвят и уникална луковична форма. Член на семейството на джинджифила Zingiberaceae, Curcuma longa е многогодишно растение, произхождащо от тропическа Южна Азия.  Куркума вирее в топъл климат и изисква значително количество годишни валежи, за да процъфтява.

Отделното куркума растение се отличава с продълговатите си листа и може да достигне до 120 см  височина. Грудковите им корени могат да се консумират пресни или изсушени и смлени на златист прах.

В Северна Индия куркумата понякога се нарича със санскритското си име haridra , а в други части на страната я наричат ​​„индийски шафран“ заради блестящия си жълт цвят. На много места куркумата се нарича просто “жълт корен”. Въпреки че често се приема, че е корен, куркумата, подобно на джиндифила, всъщност е коренище или подземно стъбло на растението Curcuma longa.

Лъжица куркурма на прах

Куркума – ползи за здравето

Живият златен корен на растението куркума се използва от векове в цяла Азия за поддържане на здравето на цялото тяло. Той има особен афинитет към кръвта и по този начин е в състояние да циркулира мощните си ползи за здравето към редица системи и функции в тялото. Куркумата е известна с:

  • Влияе здравословно на храносмилането: подобрява чревната флора, засилва храносмилането и метаболизма и подпомага разграждането на протеините.
  • Укрепва мозъка и нервната система:Доказано е, че куркумата регенерира и защитава клетките на нервната система, облекчава безпокойството, повдига настроението и подобрява здравето на мозъка.
  • Подпомага движението на ставите:Може да се приема вътрешно или да се прилага външно за укрепване на ставите, сухожилията и връзките, което води до по-голям комфорт на ставите и леко движение.
  • Поддържа кожата чиста и блестяща:Използвана като тоник, куркумата  помага за почистване на замърсяванията и поддържа добрия тен на кожата.
  • Поддържа правилната функция на черния дроб:Когато се използва редовно, куркумата улеснява функцията на черния дроб и поддържа естествените механизми на тялото за детоксикация.
  • Поддържа сърцето и кръвоносната система:Помага за затопляне и стимулира растежа на нова кръвна тъкан, като подпомага здравата функция на сърцето и укрепва кръвообращението.
  • Укрепване на имунната система:като мощен източник на антиоксиданти, куркумата предпазва от свободните радикали и дисбаланс в тялото.

Куркума – Аюрведа ползи

Куркумата се използва в Аюрведа за балансиране и на трите доши— вата, пита и кафа. Ако се приема в излишък обаче, може да влоши питта и вата. Куркумата има горчив вкус, стягащ енергиен и пост-храносмилателен ефект  и действа загряващо.

Куркумата действа особено благоприятно на кръвта, плазмата и лимфата, успокоява ги и ги охлажда, като в същото време съживява техния здравословен поток и функция.

Загряващата природа на куркумата й позволява да има мобилизираща и пречистваща енергия, която естествено разпалва агни (храносмилане), помагайки за намаляване на излишната капха и всяко натрупване на ама (токсичност).

Освен тези системи, куркумата традиционно се използва и за поддържане на черния дроб, мускулите и ставите, имунната система и кожата.

Според индийското учение за Аюрведа, куркума  дава енергията на Божествената майка и дарява просперитет.  Често се използва като паста за локално приложение, за да придаде сияен блясък на кожата на лицето. Куркумата е популярна и в йогийските традиции, където се използва за поддържане на връзките и енергийните центрове на тялото.

Как се приема куркума?

Съд с разбита куркурма на прах

От векове, когато става въпрос за билката куркума, Аюрведа я е използвала както прясна, така и като изсушена и смляна на прах подправка, за насърчаване на здравето. През последните години изследователите прокарват идеята, че най-полезната й съставка всъщност е куркуминът, затова препоръчват тя да се приема под формата на екстракт. При стандартизираните екстракти от куркума знаете точно колко куркумин получавате и изследванията могат да се правят при „по-високи дози“.

От друга страна е открито, че куркуминът има ниска бионаличност. Т.е. той куркуминът се  екскретира или метаболизира от тялото, преди да достигне кръвния поток и други органи.

С други думи, целият корен от куркума осигурява най-много ползи за вашето тяло. За поддръжка на ставите може да се приема като ежедневна добавка  на прах, във вид на течен екстракт или таблетки. Може да се прилага във вид на балсам за стави или като масажно масло,  които имат затоплящ и успокояващ ефект и проникват дълбоко в ставната тъкан, доставяйки й кислород.

Куркума за имунната система

Тази чудесна билка действа укрепващо на имунната система. Затова е добре да я имате под ръка през зимните месеци или по всяко време, когато може да искате допълнителна подкрепа. Куркумата може да се използва като съставка в билкови смеси, предназначени да поддържат здрав отговор на имунната система и да стимулират естествените защитни сили на тялото. Предлага се и като течен екстракт за бързодействаща подкрепа. Смесена с мед и други успокояващи билки за гърлото, куркумата действа много добре на гърлото и гласните струни, затова често се приема от учители, певци и оратори.

Куркума за кожата

Куркумата отдавна се използва като естествен подобрител на красотата и като билков тоник за кожата. Куркумата на прах може да се използва и за създаване на ваша собствена разкрасяваща маска за лице. Просто смесете с топла вода, за да образувате гъста паста и нанесете върху кожата си. Или, за по-луксозно удоволствие, опитайте следната рецепта.

Рецепта за маска за лице с куркума

2 супени лъжици брашно от нахут

1/4 чаена лъжичка куркума на прах

1-2 супени лъжици мляко

Указания: Започнете с чисто, сухо лице. В малка купа смесете всички съставки заедно, като използвате точно толкова мляко, колкото да създадете паста. Нанесете маската върху чисто и  сухо лице внимателно на тънък слой, като избягвате очите. Оставете я да престои 5-10 минути, след което изплакнете обилно с топла вода. Насладете се на блясъка си!

Така приготвена, тази смес ще ви стигне за 2 маски. Охладете и използвайте втората част от маската в рамките на една седмица.

Готвене с куркума

Използването на куркума като кухненска подправка е един от най-традиционните начини да включите тази красива билка в живота си. Тя се използва по целия свят във всички различни видове кухня. Готвенето с куркума е един от най-естествените начини да се насладите на многото й предимства.

Ако сте нов в готвенето с куркума, започнете да я използвате с повишено внимание. Имайте пред вид, че когато твърде голямо количество куркума се добави директно към горещо олио, тя ще придаде на храната ви тъмно златист цвят и силен горчив вкус. В същото време се забавлявайте, експериментирайки с тази невероятно универсална билка!

С куркума можете да подправяте супи, смутита, пикантни сосове, зеленчукови пюрета и пр. Много популярно напоследък е да се пие  чай от куркума, като за целта се използва или пресен корен (2-3 см от грудката), или куркума на прах (1 ч. л.). Прибавете указаното количество куркума към чаша вода, сложете и джинджифил и варете на бавен котлон за десетина минути. След като го свалите от огъня, прибавете черен пипер, мед, лимон или прясно  мляко според вкуса си.

А най-добре се усеща вкуса на куркумата в прочутата напитка златно мляко. Тя представлява прясно мляко, с добавени към него мед и черен пипер. Тази вълшебна смес допринася особено много за усвояването на куркумина в тялото на чавека.

чай от куркурма

Противопоказания

Куркумата се счита за безопасна и ефективна, когато се използва по подходящ начин. Обикновено се счита за безопасна дори по време на бременност, когато се използва като подправка за готвене в малки количества, но все пак говорете с гинеколога си, ако очаквате дете, или кърмите. Куркумата е най-добре да се избягва в случаи на остър хепатит, камъни в жлъчката, запушване на жлъчните пътища, язви и повишена киселинност.  Трябва да се внимава, когато се приемат лекарства за разреждане на кръвта и потискане на тромбоцитите.

Често задавани въпроси

Как се консумира куркумата?

Грудковите корени на растението куркума могат да се консумират пресни или изсушени и смлени на златист прах.

Как се използва куркумата в готварството?

С куркума се подправят супи, смутита, пикантни сосове, зеленчукови пюрета и пр. От нея може да се приготви също чай или т.н. златно мляко.

Има ли противопоказиаия?

Куркумата е най-добре да се избягва в случаи на остър хепатит, камъни в жлъчката, запушване на жлъчните пътища, язви и повишена киселинност.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *