6 ефективни метода за лечение на паник атаки с Аюрведа (+ Видео)

14.06.2024

Паник атака

Източник: Freepik

Паник атаките са плашещо и неприятно медицинско събитие, при което човек внезапно е връхлетян от много интензивен страх. Когато човек изпитва паник атака за пръв път, както и при по-нататъшни тежки паник атаки, той може дори да обърка и да се страхува, че получава инфаркт.

Освен стандартното медицинско лечение на паник атаки, те могат да бъдат адресирани и с по-естествени, холистични средства. Древното учение аюрведа предлага алтернативно разбиране за лечение на паник атаките, което цели да постигне цялостен баланс в душата и тялото.

Ето какво представляват паник атаките, какво ги причинява и как да се справим с тях с помощта на аюрведа.

Паник атаки симптоми: какво представлява състоянието?

Паник атаките са внезапни пристъпи на изключително интензивно усещане за страх или неудобство. Само за няколко минути, това усещане достига своята връхна точка, което включва редица физически и неврологични симптоми.

Много хора докладват, че получават паник атаки вечер, но състоянието може да се прояви по всяко време. Обикновено пристъпите са доста неочаквани и понякога изглежда сякаш дори нямат причина за проявлението си.

Най-често срещаните физически и психически симптоми на паник атаки включват:

 • Ускорено сърцебиене
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Затруднено дишане или усещане за задушаване
 • Болка или дискомфорт в гърдите
 • Гадене или стомашно-чревен дискомфорт
 • Замяност, виене на свят, усещане за слабост
 • Топли или студени вълни
 • Изтръпване или усещане за иглички
 • Страх, че ще загубите контрол всеки момент
 • Страх от смърт
 • Временна загуба на връзка с реалността или личността

Не е нужно да са налице всички гореизброени симптоми, за да се класифицира пристъпът като паник атака. Състоянието е строго индивидуално, и дори при един и същ човек може да не протича еднакво всеки път.

Причини за паник атаки

Науката все още не е изяснила какви точно са причините за паник атаките. Въпреки това, към момента се смята, че състоянието се влияе от генетични, биологични, психологични и външни фактори.

Наличието на близки роднини с диагностицирано паническо разстройство или някакъв вид тревожност предразполага индивида към паник атаки. На биологично ниво, състоянието се влияе от дисбаланс в някои невротрансмитери като серотонин и норепинефрин.

Също така, ако мозъчните механизми за реакциите към страх и тревога не са добре регулирани, това може да допринесе към паническото разстройство.

От психологическа гледна точка, паник атаките се влияят от минали травми или определени стресори в ежедневието. Някои типове характери, например хората с по-песимистично мислене или тези с разстройства в настроението (депресия, биполярно спектърно разстройство и т.н.), могат да са по-предразположени към паник атаки.

Фактори от средата също се отразяват на състоянието. Те включват стресиращи житейски събития като смяна на работата, местоживеенето, загубата на партньор или близък, и други ситуации, при които човек е под сериозно напрежение.

Какво предизвиква паник атаките?

Може да няма конкретно събитие, което да доведе до пристъп, но състояния и ситуации могат да доведат до паник атаки, като например:

 1. Стрес: Хората, които изпитват хроничен стрес, или често са в стресови ситуации, могат да страдат от повече паник атаки.
 2. Фобии: Ако сте изложени на това, към което имате фобия, може да получите паник атака.
 3. Придружаващи заболявания:
 • Болести като хипертироидизъм, сърдечно-съдови заболявания или дихателни проблеми могат да предизвикат паник атака.
 • Употребата на стимуланти (кафе, кокаин, амфетамини) или абстиненцията (при отказване на цигари, алкохол, наркотици) също могат да доведат до пристъпи
 1. Употребата на някои вещества: Прекомерната консумация на кофеин или употребата на алкохол или наркотици може да предизвика паник атака.
 2. Някои лекарства: Някои медикаменти споменават паник атаките като възможен страничен ефект.

Трябва да се процедира с повишено внимание, когато едно или повече от условията по-горе се отнасят до някого, защото може да е под повишен риск от паник атака.

Паник атаки и тревожност – едно и също заболяване ли е?
Мъж в паника

Източник: Freepik

Паник атаките и тревожността са всъщност две различни психиатрични диагнози. Въпреки това, тъй като паник атаките също са свързани със стрес и страх, които са компоненти при тревогата, между състоянията има много общо.

Тревожното разстройство е широко понятие и може да включва генерализирана тревожност, социална тревожност и други. Тази група състояния причинява нервност, страх и прекомерно усещане за тревога.

Тези емоции са напълно естествени, когато човек преминава пред трудна и напрегната ситуация, но се превръщат в заболяване, ако пациентът ги изпитва често, без сериозна причина, и ако пречат на спокойното и пълноценното му съществуване.

Симптомите на тревожност включват постоянно усещане за тревога, неспокойствие, умора, проблеми със съня, напрежение в мускулите, раздразнителност, лоша концентрация и други. Това е хронично заболяване и може да трае седмици, месеци, дори години, ако не се лекува.

За разлика от това, паник атаките са кратки, изолирани пристъпи, които траят от няколко минути до около половин час. Те имат по-скоро физически, отколкото психологически симптоми, които са по-остри от тези на хроничната тревожност.

Паник атаките могат да са част от живота на пациент с тревожно разстройство, но не всеки човек с тревожност ги получава. Също така, някои пациенти имат паническо разстройство (чести паник атаки вместо редки, изолирани такива), но могат да не страдат от други видове тревожност.

Паник атаки лечение в стандартната медицина

Традиционната медицина подхожда към паник атаките от няколко различни страни. Обикновено лечението е комбинация от няколко компонента, които зависят от предпочитанията, нуждите и конкретните симптоми на пациента. Ето кои са някои от подходите към лечението на паник атаки.

Психотерапия

Някои модалности от психотерапията могат да бъдат ефективни срещу паник атаки. Например, когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е клинично изпитан метод, който се прилага успешно за лечението на паник атаки. КПТ се концентрира върху методи за справяне с негативните мисли и поведения.

Терапията използва методи като контролирано излагане на стрес факторите, упражнения за релаксация и когнитивно реструктуриране при лечението на паник атаки.

Лекарства

Въпреки че не съществуват медикаменти конкретно за лечението на паник атаки или тревожност, някои други психоактивни лекарства са ефективни срещу паник атаки. Те включват:

 • Антидепресанти: Дейността на невротрансмитерите може да се регулира с по-често използваните класове антидепресанти (SSRI, SNRI).
 • Бензодиазепини: Това са бързо-действащи успокоителни. Те могат бързо и ефективно да се справят с паник атаките, но по фармакологията си са наркотични вещества и водят да привикване, поради което не се предписват често.
 • Други: По-старите поколения антидепресанти (трицикличните такива), бета блокери и други медикаменти, които действат на нервната система, могат да бъдат ефективни.

Някои от тези медикаменти са адекватни за еднократна употреба при изолирана и сериозна паник атака, докато други разчитат на дългосрочен прием, за да регулират нервната система.

Промени в навиците и начина на живот

Справянето с рисковите фактори в ежедневието също е важно за лечението на паник атаки. Промените, които се препоръчват, са основно свързани с намаляването на стреса. Дихателни упражнения и по-високи нива на физическа активност (например разходки, джоггинг, йога) са добра идея. Също така, набавянето на пълноценен сън и следването на здравословен режим на хранене помагат за по-балансирана нервна система.

Подкрепа и по-добра информираност

Свързването с други хора, които страдат от паник атаки, също може да помогне. Така пациентите могат да споделят с хора, които разбират през какво преминават, и да обменят ценни съвети. Важно е също да получават емоционална подкрепа от близките си. Тя може да се постигне по-лесно с по-добра информираност относно състоянието.

Лечение на паник атаки с аюрведа

Медитираща жена

Източник: Freepik

Холистичното индийско учение аюрведа предлага алтернативно разбиране за медицината. То залага на по-натурални подходи към човешките заболявания и се фокусира над постигането на вътрешна хармония и воденето на здравословен живот.

Ето кои са шест от най-популярните начини да се лекуват паник атаки с помощта на аюрведа.

Билколечение

Растенията с лечебни свойства са добре заложени в много аспекти от аюрведа, както и други древни учения. Приемът на билки може да бъде повече като ритуал, например при подготовката на чай с тях, или повече като медикаментозно лечение, ако са под формата на хранителни добавки (таблетки или разтворими прахчета).

Една от най-често препоръчваните билки за паник атаки и други нервни смущения е ашваганда (withania somnifera). Тя помага за облекчаването на стреса и тревогата. Допринася за повече спокойствие и по-добър сън.

Брахми (bacopa monnieri) е друга добра опция. Това растение засилва когнитивните функции и успокоява нервната система. Често може да бъде намерено в прахообразно състояние, но понякога се използва и като олио за масаж.

Друга подходяща билка е джатаманси (nardostachys jatamansi). Тя също успокоява стреса и подобрява психическата релаксация. Също се среща като пудра или етерично масло.

Здравословно хранене

Чай с аюрведа билки

Източник: Freepik

Голяма част от аюрведа е приемът на правилни храни, които съответстват на вида енергии, за които се смята, че не са балансирани. При проблеми с нервната система, каквито се счита, че са паник атаките, аюрведа счита, че дошата Вата (една от енергиите) трябва да се ребалансира.

В този случай се препоръчва приемът на топли, готвени храни като супи и яхнии. Трябва да се избягват суровите, студени или сухи храни. Добре е да се хапват повече кореноплодни зеленчуци, пълнозърнести култури и здравословни мазнини.

Топлите билкови чайове също са добре дошли. Чай от лайка или мента е много подходящ.

Йога и пранаяма

Разбира се, аюрведа също препоръчва редовните физически упражнения за поддържане на спокоен ум.

Срещу паник атаки могат да бъдат ефективни по-успокояващите йога пози като шавасана, детска поза, сукхасана и други лесни за изпълнение асани. Те леко раздвижват крайниците, подобряват кръвообращението и отпускат ума и тялото.

Дихателните упражнения (пранаяма) също могат да бъдат особено полезни, когато човек се усети под напрежение и под риск за получи паник атака. Дихателни техники като нади шодхана и брамари са много добър и лесен метод за успокоение.

Медитация

Медитацията, дали с водач или с повтаряне на мантра, също е добър начин да приковем вниманието си към нещо друго вместо причината за паника. Медитацията като цяло е често препоръчвана за справяне с тревожните състояния и постигане на вътрешно спокойствие.

Аюрведични масажи (абхянга)

Масажите са друг вид аюрведична терапия, с която могат да се лекуват паник атаки, или по-скоро да се предотвратяват такива. Аюрведичните масажи подобряват кръвообращението, което подпомага дейността на нервната система.

Също така, самият масаж е релаксиращо преживяване, което неутрализира стреса. Редовните масажи могат да поддържат човек спокоен и да го прочистват от излишното напрежение преди то да се натрупа.

Можете да си правите дори масажи сами с аюрведични масла у дома преди лягане за по-спокоен и пълноценен сън.

Здравословни навици

Аюрведа лечителите смятат, че установяването на здравословна рутина е важно за справянето с всякакви видове здравословни проблеми, дори панически и тревожни разстройства.

Установяването на такава рутина включва лягане и ставане по горе-долу едно и също време всеки ден, редовни хранения в еднакви часове, и отделяне на време за успокояващи дейности като разходки сред природата или четене.

Също така, здравословният начин на живот изисква да се ограничи консумацията на вредни продукти. Прекалено много кофеин, редовната употреба на алкохол или други стимуланти могат да повишат нивата на тревожност, затова трябва да се избягват.

Често задавани въпроси

От какво се получава паник атака?

Появата на паник атаки все още е с неизяснен произход. Ако имате фобии или конкретни отключващи стресори (за някои хора такива са например летенето със самолет, изпити, интервюта, това да бъдат заобиколени от много хора и други), в такива ситуации е по-вероятно да получите паник атака. Също така, хората с други тревожни състояния и семейна обремененост към такива е по-вероятно да получават паник атаки.

Паник атаки и кофеин – отразява ли се кафето върху появата им?

Да. Кофеинът е стимулант, който активира части от нервната система. От това получаваме усещането за бодрост при прием на кафе. При хората с тревожност или паническо разстройство, те вече имат достатъчно активна НС и кофеинът може да ги раздразни и да направи паник атаката по-вероятна.

Лечение на паник атаки – възможно ли е?

Да. Горепосочените аюрведични методи предлагат добър начин да се адресират паник атаките с естествени средства, които адресират цялостното здраве на човек. При много тежки и сериозни паник атаки е добре да се посъветвате с лекар.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *