Абхянга – изкуството на самомасажа

04.02.2021

Винаги в търсене на нови начини да постигнем духовно и здравословно равновесие, ние се гмуркаме в мъдростта на Индия, за да почерпим знание, което да подобри нашето качество на живот. Днес сме ви приготвили нещо специално. За разлика от повечето терапии, които изискват специално оборудване и подготовка, това е един масаж, който ни предоставя достъпна грижа – грижа, която можем да полагаме и сами за себе си.

Във времена на повишена социална изолация всеки от нас има нужда от лесен начин да подобри здравословния си тонус. Абхянга е мощен терапевтичен метод, който черпи от хилядолетната мъдрост на индийската медицина. Не случайно на нея се доверяват звезди и знаменитости по цял свят.

Може да се каже, че популярноста на абхянга е равносилна на тази на нашата национална гордост – традиционната разтривка с ракия. Наблюдават се обаче някои коренни различия в целта и естеството на терапията. Вижте характеристиките на индийския маслен масаж по-долу.

Нежното докосване с масло – най-прекрасният ритуал за начало на твоя ден

бурканчета с етерични масла

Вероятно се питате какво всъщност представлява този масаж. Всъщност в него няма нищо толкова сложно. Генерално терминът “абхянга” се отнася за клас масажи в аюрведа, които се изпълняват с помощта на затоплено олио.

Веднъж научили се, ние можем да я прилагаме и сами върху себе си. Това е изключително ценно умение във времена като днешните, когато достъпът до възстановителна терапия и профилактична грижа е ограничен за много от нас.

Кога и колко често трябва да се прави абхянга?

От абхянга винаги има полза,дори и когато се прилага само веднъж на няколко седмици. Индийската народна медицина обаче класифицира ритуала към така наречените диначаря – или иначе казано, ежедневните практики в живота на поклонника.

Те са описанив древните аюрведически текстове. Проповядва се тяхното редовно изпълнение с цел поддържане на доброто здраве. Колко често трябва да го прави всеки един от нас зависи от индивидуалното съотношение на нашите жизнени енергии,така наречените в аюрведа доши.

Хората с доминантна вата доша е добре да си прилагат абхянга всеки ден. При кафа дошата, особено ако избраното олио е по-мазно, може да предизвикаме дисбаланс, ако прекаляваме с честотата на процедурата. Ако вашият случай е такъв, можете, например, да редувате тази терапия с гаршана (т. нар. сух масаж в аюрведа).

Абхянга – изкуството на самомасажа

Какво масло да избера за моята абхянга?

За ритуала ще ви бъдат нужни два вида масло: базово и етерични (аромати). Изборът както на основата, така и на допълнителните масла, зависи от крайната цел, която преследваме, както и от баланса на дошите.

Базово масло:

  • Пита дошата се характеризира с гореща, огнена природа. Затова, ако имаме нужда да я успокоим пита, подходящ избор е слънчогледовото семе. То попива бързо и не е толкова мазно. Леко е и няма загряващо действие.
  • За вата дошата се използват по-мазни масла като бадемово, авокадово, сусам и др.
  • По-леки и неомазняващи масла като ленено, рапично или горчично олио използвайте, ако при вас е по-развита кафа дошата.

Ако към този момент не знаете своятааюрведа конституция, можете да използвате неутрални масла като кокосово или масло от ший. Бързият начин да добиете поне бегла представа е да си направите тест онлайн, но за да получите подробен и експертен анализ, е по-добре да се консултирате със специалист.

Абхянга – изкуството на самомасажа

Може ли тази терапия да е противопоказна и кога?

Добре е да пропуснем абхянга,ако в близките няколко часа сме преяли или сме употребявали алкохол. Терапията не е приложима също така и при температура или треска, както ипо време на менструалното кървене и жените, бременност или кърмене. По-добре изчакайте тези периоди да преминат. Друг неподходящ момент е след прилагане на басти терапия (клизма).

Хората с твърде раздразнена кафа доша също трябва да внимават.

Ако страдате от хронични болести, които биха могли да се задълбочат от загряването, посъветвайте се със специалист за това какви масла да използвате.

Как ни помага абхянга самомасажът?

Здравословни ползи

Абхянга – изкуството на самомасажа

Съчетавайки в себе си силните целителни свойства на масления масаж и ароматерапията, абхянга ни помага да регулираме баланса на дошите в нашия организъм. Успокоява сърдечния ритъм и освобождава от стреса. Също така абхянга действа детоксикиращо и потиска мастните секреции, блокиращи каналите в тялото.

Това са само част от чудесата, които всекидневният абхянга ритуал може да донесе в живота ни. Прилагането на терапията локално и целенасочено в определени зони на тялотолекува редица различни болестни състояния. Масажирането на ходилата по този начин, например, се прилага като част от комплексни програми за подобряване на зрението, разработени в аюрведа.

Нанасянето на масло с масажиращи движения по цялото тяло има също така изключителен тонизиращ ефект и е чудесна профилактична терапия.

Приложения в козметиката

В козметичните салони и спа центрове също са почитатели на индийския ритуал, тъй като е достъпен и приятен за клиентите, а и дава видими резултати за сравнително кратък период от време. Изключително подходяща е абхянга терапията, ако имаме на разположение парна баня, сауна или друго съоръжение, където да се отдадем на затоплящи релакс процедури след нея.

Абхянга – изкуството на самомасажа

Тъй катоподобрява кръвоснабдяването на кожата, абхянга масажът й помага да остане еластична и да регенерира по-бързо. По тази причина той се използва в много подмладяващи и разкрасителни процедури. Доказано помага при целулит, бръчки, а също и за лечение на белези.

Абхянга като духовна практика

Много аюрведа лекари и психолози препоръчват ежедневното прилагане на масажа като практика, която ни учи да се грижим за себе си и да се обичаме. За преоткриването на любовта и за привличането на позитивни енергии е важно да практикуваме абхянга и подобни ритуали възможно най-често.

Препоръчва се съчетание с медитация, четене или друга дейност, която ви помага да се концентрираме и отпуснем. Обикновено ако се подлагате на масажа в спа център или аюрведа клиника, ще забележите, че се пуска обаятелна и бавна индийска музика за фон.

Как се прави абхянга?

В домашни условия процедурата е добре да се извърши в банята, като сложим кърпа под себе си, за да може да не се притесняваме от това, че олиото може да изцапа покъщнината.

Можете да си приготвите маслото за масажа в празна туба от шампоан, например. Така ще можете да я използвате като удобен апликатор за терапията. Затоплете маслото, както е в тубата, като я потопите в гореща вода. Ако искате да избегнете досега на пластмасата с високата температура, загрейте маслото в керамичен съд и нанасяйте с памучен плат.

Веднъж нанесли олиото върху тялото си, започнете да го втривате с кръгови движения, най-напред в областта на темето (горната част на главата). Продължаваме с лицевата част на главата и ушите. Слизаме бавно надолу по продължението на торса и надолу към корема.

В областта на гръдния кош масажните движения трябва да бъдат в посока отвън навътре, съветват специалистите. След това започваме да разтриваме гърба и кръста. Слизаме надолу към седалището, краката и ходилата, като обръщаме внимание на всички стави и мускули.

След като сме направили масаж на цялото тяло, е необходимо да изчакаме в продължение на 10-15 минути. Така лековитите масла ще могат да попият в тялото и да му доставят полезните си свойства.

След масажа е подходящо да си вземем топла, отпускаща вана или сведана (парна баня).

Абхянга е една от любимите уелнес процедури на холивудската актриса Гуинет Полтроу, която през изминалите месеци се отдаде на интензивни терапии в уюта на дома си в Лос Анджелис.

Благодарение на приятния и затоплящ масаж, можем да постигнем завидни резултати само в рамките на месец. За оптимални резултати продължавайте да практикувате всеки ден или по-рядко според дошата.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *