Аюрведа по време на пътешествия

19.01.2021

Днес пътуваме на все по-големи разстояния, по-често и с по-висока скорост от всякога. Пътуванията, особено летенето, водят до вата дисбаланс. Ето защо, по време и след полет, често усещаме всички симптоми на повишеното налягане в нашата система, включително газове, подуване на корема, запек, суха кожа, безпокойство и безсъние. Ако пътувате редовно, това не само ще доведе до такива временни дисбаланси, но в крайна сметка може да доведе до по-сериозно начало на хронични заболявания.

Докато пътуваме по света има няколко прости и ефективни аюрведични съвета, които можем лесно да приложим. Те ще помогнат за смекчаване на отрицателните ефекти от пътуването, като гарантират, че пътуванията ви ще са изпълнени с радост.

Как да останем балансирани, когато се подготвяме за път?

Често преди пътуване сме погълнати от задачите в последния момент, завършваме работа, опаковаме багаж, организираме живота си у дома и като цяло правим всичко, освен да си почиваме.

Може да си кажем, че нашето пътуване или ваканция ще бъде изпълнено с почивка, но това е рядко вярно поради вълнението да видим ново място, да увеличим максимално работата си или просто като цяло да изоставим обичайния си график. Поради това често се чувстваме уморени и се нуждаем от почивка през първите дни на нашата почивка, което води до умора по време и след самата почивка.

Първото правило, преди да се отправите на пътешествие е… Почивай и спи! За всеки ден от планираното пътуване се подгответе с дълбока почивка и подходящ сън за същото количество дни, преди да се отправите към пътешествието си. Например, ако се отправяте към туристическа дестинация за 7-дневна семейна ваканция, уверете се, че 7-те дни преди пътуването са спокойни.

Подобно на липсата на грижи за почивка, поради бързината преди пътуването, няколкото дни преди тръгването за съжаление могат да бъдат дните, в които често ядем по-малко подхранващи или бързи ястия, пропускаме ядене или изяждаме остатъците в хладилника, опитвайки се да се справим с нещата, които трябва да бъдат завършени.

Това вече може да доведе до турбуленция в организма ни, което може да бъде допълнително изострено от новите храни и нередовният график на хранене, които може да имаме по време на пътуванията ни. Затова яжте вата-успокояващи ястия редовно през дните преди пътуването си, включително топли храни и успокояващи подправки, които ще поддържат вашата Агни(храносмилателен огън) балансирана и готова за пътуване.

Аюрведа по време на пътешествия

Добре, това може да изглежда излишно, но дневният режим е изключително важен и ефективен! Ако нямате установени правила за деня, започнете едно сега и се уверете, че го прилагате, особено ако сте запален пътешественик. Диначария ще направи всичко различно.

Пътуването обърква вътрешния ни часовник и циркадния ни ритъм, което може да доведе до цял куп предизвикателства. Ако обаче поддържаме дневен график и останем верни на ежедневните си ритуали преди и по време на пътуване, ще забележим, че можем да поддържаме баланс и да продължим да се чувстваме подхранени, отпочинали и подравнени.

Особено внимание обръщайте на:

  • Нася терапията(Лечебна процедура, при която с лек масаж се затопля лицето и синусите и извежда токсините натрупани в главата и синусите)
  • Карна-Пурана(терапията на ушите)
  • Абхианга(изкуство за самомасаж)във вашите ежедневни ритуали.

Аюрведа по време на пътешествия

Мерки по време на път и престоя

Хидратацията е много важна.Пийте! Но не това, което някои мислят… Кофеинът и алкохолът по време на нашите пътувания могат да изострят дисбаланса на Вата, макар да ни дават временен стимул на удоволствието, могат да ни накарат да се чувстваме още по-уморени.

Вместо това пийте билкови чайове като джинджифилов ​​или ментов по време на пътуванията си, особено когато сте в полет. Това ще ви поддържа хидратирани, храносмилането ви ще е балансирано, а тялото ви ще се справя по-лесно със стреса и безпокойството.

Аюрведа по време на пътешествия

Ароматерапията по време на път ще помогне да се отпуснете, ще укрепи имунната ви система, ще събуди усещанията ви и ще помогне да се постигне съвършен баланс между тялото и ума ви. Един от най-лесните начини да получитесилата на растителната медицина по време на пътуване е чрез етерични масла. Пътувайте с шишенце розова вода, което може да се пръска малко по лицето през цялото пътуване, така че кожата ви ще е свежа и хидратирана.

Аюрведа по време на пътешествия

Някои от най-добрите етерични масла, които да имате при себе си, са:

  • Мента– за храносмилане и за да ви държи будни, когато е необходимо
  • Чаено дърво– като антисептик за ръцете, порязванията, раните и др.
  • Лимон – за гадене и за успокояване на разстроен корем.
  • Лавандула– за успокояване и внасяне на мир.
  • Евкалипт– за предпазване от насекоми и за изчистване на настинка и кашлица.

Не забравяйте за медитацията по време на пътуването. Познато ли ви е всичко онова привидно време на чакане, което се случва по време на пътувания?

Това е идеалното време да се захванете с медитация. Чрез поддържане или прилагане на практиката ще поддържате много от телесните системи здрави и балансирани, подпомагайки храносмилането, поддържайки тялото отпуснато и комфортно, грижейки се за нервната система и поддържайки ума спокоен.

Защо да не можем да медитираме по всяко време,когато сме в движение (стига да не сте шофьор!)? Това не само помага да увеличите максимално времето си и да подберете медитацията в пространствата между тях, но ще вдъхнови и околните и може просто да доведе до спонтанниколективни медитации.

Аюрведа по време на пътешествия

Поддържането на някои съзнателни практики по време на пътуването ви прави всичко различно и ще ви остави да се чувствате центрирани и спокойни.

Диетата по време на пътешествие е в основата на доброто здраве и тонус.

Често, когато сменим обстановката всичко се променя. И тъй като диетата ни често също се променя и се колебае по време на пътуване, откриваме, че същите нередности започват да се случват в коремчетата и съзнанието ни!

За да избегнете това, може да решите все пак да поддържате някаква редовност в диетата си, да намирате здравословни възможности и да се концентрирате върху консумацията топли, приземяващи ястия, което ще помогне да се успокои Вата.

Мерки, когато се завърнете

След завръщането си у дома от пътуването е важно да дадете няколко дни на организма си да се свърже обратно с живота у дома. Ако се впуснем директно в работата или пълната ангажираност, можем да рискуваме, това да доведе до прекомерно натоварване, изчерпване и дългосрочна умора.

Вместо това, вземете поне няколко дни след дълго пътуване, за да си починете и да се подмладите, да останете у дома, да бъдете тихи, да ядете подхранващи храни и да се отпуснете. През това време е идеалната възможност да се занимавате с възстановителна йога, която да регулира нервната система, да освободи напрежението в тялото и да успокои ума…

Трифала –чудото на трите плода, също ще ви помогне след завръщането. След пътуване нашите храносмилателни и елиминационни системи са взели своето. Много хора страдат отзапек, диария и разстройство на храносмилането.

Помогнете на организма си да вкара нещата в релси и да премахне всички остатъчни отпадъци, като си набавите Трифала, невероятна аюрведична формула, която съчетава 3 плодаамалаки, харитаки и бабхитаки.

Аюрведа по време на пътешествия

За да насърчитедълбокия и спокоен сън, приемайте Златно мляко преди лягане. В дните след пътуването е важно да повишите имунитета, да увеличите жизнеността си, да насърчитепочивката и съня и да се върнете към оптималното си функциониране.

Златно млякосе счита за една от най-полезните напитки, които можете да си направите в домашни условия. Тази аюрведична напитка е с невероятни ползи за здравето, благодарение на съдържащата се в нея куркума.

Може да използвате както прясно краве мляко, така и всякаквоядково мляко, като бадемово, оризово или пък друго предпочитано от вас. В чаша или малка купа разбъркайтекуркума, канела и черен пипер.

Задължително използвайте черен пипер, тъй като той е необходим, за да може да активира куркумина в куркумата, за да се усвои по-добре от организма. В метален съд сгорещете млякото, след което добавете сместа от подправки и разбърквайте за около 2-3 минути.

След като златното мляко е готово, го оставете да изстине и го овкусете с предвиденото количество мед. Не слагайте меда в горещото златно мляко, за да запази той ценните си качества.

Аюрведа по време на пътешествия

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *