Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

06.01.2021

Грижата за здравето е пътуване за цял живот – трябва да работите върху него всеки ден, а не само да си го обещаете за новата година. Според Аюрведа експертитеима начини за обогатяване на ежедневието ни с аюрведична мъдрост – прости неща, които можем да правим всеки ден, за да останем здрави и щастливи. Превантивните грижи за добро здраве могат да се прилагат и в домашни условия.

 

Как Аюрведа би могла да ни помогне за по-спокоен и добър живот?

Възникнала в древна Индия преди хиляди години, Аюрведа е възглед за всеобщата хармония и мястото на човека в нея. На тази основа е изведена и цялостна концепция за начина на живот в съзвучие с природните закони и процеси. Този начин на живот е система за превенция срещу болестите, която се е развивала в продължение на много векове.

Аюрведа учи как да бъдем здрави и да живеем дълго и щастливо. Много хора не знаят, че много проблеми със здравето са свързани с грешен режим на деня. Например главоболието често може да бъде резултат от такъв неправилен режим.

Според принципите на Аюрведа,всички заболявания са в резултат на нарушения в жизнената ни енергия. Тя се разделя на три типа, наречени доши, срещащи се у всеки човек – това саВата, Пита и Кафа.

Всеки от нас отговаря на един тип, но при повечето доминират смесено две доши. Нещата, коитоправим, увеличават или намаляват силата на дошата. Физическите и психическите проблеми възникват, когато дошите не са балансирани.

В такива случаи Аюрведа препоръчва различни средства – специално хранене, масажи, билки, йога, дихателни упражнения и медитация. Тези средства по принцип се определят според дошата, която е излязла от равновесие, а не според основния тип.

С Аюрведа може да се постигне вечно здраве. Някои хора мислят, че всичко това е много сложно е изисква непременно специални условия и много време. За да си помогнете сами да имате по-добър живот, принципите на Аюрведа за добро здраве могат да се прилагат и вкъщи.

Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

Превантивни грижи в домашни условия

Подхранвайте тялото си с интелигентни храни

Понякога е по-добре да мислите какво можете да ядете,за да се чувствате здрави, а не какво не можете. Приготвената в домашни условия храна е незаменима.

Започнете деня например със задушена ябълка и тя ще подобри здравето ви по редица начини. На първо място, това е идеална аюрведична закуска, защото е лека, топла и подхранваща.

Вашата храносмилателна система се нуждае оттопли, подхранващи храни сутрин, за да я стимулира, но не прекалено. Храносмилателният огънтоку-що се събужда и ще бъде с пълна мощност, когато слънцето е високо в небето, по обяд. Точно тогава трябва да се ядат по-тежки протеини и по-големи количества храна.

Задушената ябълка също помага на вашата отделителна система, защото е лесно смилаема и съдържа много фибри. Също така съдържа витамини, микроелементи и антиоксиданти. Всичко това еполезно за отслабване, защото всичко, което е леко за храносмилането и добавя хранителни вещества, а не празни калории, помага на тялото да изгаря мазнините.

За обедно храненеяжте естествено „интелигентни“ храни, като варени зеленчуци, пълнозърнести храни като киноа, ръж, просо или амарант, здравословни протеини като леща, разцепен мунг дал или панир. Направете това хранене най-голямото си, защото тялото ви може да се справи с повече по това време на деня.

За вечеря яжте по-малко от обяд. Храносмилателният огън гори по-ниско и освен това не искате да претоварвате тялото непосредствено преди сън. Супите, пълнозърнестите храни и зеленчуците са добър избор за вечерята.

Подправете храната си с подправки, тъй като те са изключително полезни за храносмилането. Изборът им зависи от типа доша.

Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

Упражнявайте се всеки ден

Тялото ви жадува за рутина. Ако тренирате по едно и също време всеки ден, ядете по едно и също време и спите по едно и също време, тялото ви ще реагира с по-добро храносмилане, по-добър сън и като цяло по-добър имунитет.

Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

Също така, аюрведичната концепция е, че не трябва да почивате ден след тренировка. Идеята е никога да не сеупражнявате с повече от 50% от капацитета си. Това количество ще се различава за различните хора в зависимост от типа на тялото ви, възрастта ви и цялостното ви здраве.

Начинът да разберете дали започвате да надвишавате капацитета си е, ако потта започне да се образува на носа, челото или под мишниците. Друг признак е, ако вече не можете да дишате през носа.

Дишането през носа се препоръчва за аюрведични упражнения. Ако започнете да изпитвате въздух през устата, е време да забавите или спрете.

Ако следвате тази насока, винаги ще се чувствате заредени след упражненията, вместо изтощени. И всеки ден ще откривате, че вашият капацитет се увеличава, за да тренирате по-интензивно или за по-дълго време. Съвсем естествено ще можете да се справите с повече упражнения, без никога да се напрягате.

Спете по-дълбоко

Спазването на аюрведичната рутина и яденетона подходящи храни за вашия тип тяло са най-важните неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на съня си. Аюрведичната рутинавключва лягане до 21:30 ч., за да придобие сънят ви придобива дълбоко спокойно качество.

Избягвайте телевизия или работа на компютъра през нощта, тъй като това затруднява заспиването. Тренировките през деня също помагат за балансиране на ума и тялото, така че сънят идва естествено вечер.

Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

Отървете се от стреса

Най-ефективният начин за премахване на стреса е практикуването на Трансцендентална медитация, което може да правите и вкъщи. Изследванията показват, че това е най-ефективната налична техника за намаляване на стреса.

Много изследвания показват, че техниката на трансценденталната медитация, освобождавайки стреса, носи баланс във всички области на живота – физическото тяло,ума, емоциите, взаимоотношенията и дори социалните проблеми.

Яденето на повече орехи, пресен кокос, мляко и пресни млечни продукти като панир и ласи също помага за намаляване на стреса. Като цяло храненето на балансирана аюрведична диета и спазването на аюрведичната рутина е страхотно оръжие срещу стреса. Дихателното упражнение пранаяма, практикувано преди трансцендентална медитация, може да помогне за успокояване на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за реакцията „борба или бягство“ на стрес.

През целия ден, когато се сетите, можете лесно да практикувате съзнателно дишане – просто вдишвайки дълбоко през диафрагмата, за да доставите повече кислород на мозъчните клетки и да спомогнете за успокояването на ума и сърцето.

Изхвърлете токсините

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да предотвратите образуването на токсини. Аюрведична диета, подходяща за вашия тип тяло, и спазване на ежедневна и сезонна рутина е най-добрият начин да предотвратите образуването на токсини в храносмилателния тракт и на клетъчно ниво.

Можете също така да подобрите системата си за елиминиране(която пренася токсините от храносмилателния тракт извън тялото през червата и урината), като ядете сушени сини сливи и смокини сутрин със задушената си ябълка. Добавете и повече зеленчуци, приготвени в детоксикиращи подправки, към вашата диета.

Пиенето на много водапрез деня също може да помогне за детоксикация на тялото и да предотврати стареенето и сухотата. Но можете да увеличите въздействието многократно, като добавите няколко билки във водата си.

Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

Подсилете имунитета си

Ако смятате, че имунитетът ви е нисък или просто за да осигурите допълнителна защита по време на сезона на настинка и грип, можете да използвате специални подсилващи имунитета подправки към зеленчуците или зърнените храни.Стресът също има много общо и с имунитета. Всъщност всичко, което мислите, казвате и правите, влияе на вашето здраве.

През последните години съвременната наука също е приела този факт. Дори е създадено име за него: психоневроимунология(PNI). Изследванията показват, че негативното поведение като злоба, гняв или груба реч задействат хипоталамуса и хипофизата да бомбардират тялото с неврохимикали. Тези отрицателни химически пратеници нарушават храносмилателната система и имунната система.

Така че можете да кажете, че отрицателното поведение(което обикновено се предшества от негативни емоции) директно атакува и подкопава имунитета. От друга страна, позитивно поведение като сладък разговор и помагане на други хора наводнява тялото с неврохимикали, които имат подхранващ, поддържащ ефект върху имунната система.

Разкрасете косата и кожата си

Красотата се основава на добро здраве. В Махариши Аюрведа красотата има три стълба: вътрешна красота, външна красота и трайна, неостаряваща красота.Всички вече обсъдени препоръки спомагат за създаването на вътрешна красота, вид жизнено добро здраве, което води до искрящи очи, сияйна кожа и лъскава коса.

Аюрведични превантивни грижи за по-добро здраве в домашни условия

Вътрешната красота също е отражение на щастието и други положителни емоции като яснота на ума и позитивно поведение като сладка, приповдигната реч.

 

Трайната красота, тази, която продължава на всяка възраст, също се развива от тезиаюрведични препоръки. Изследванията показват, че практикувайки програмата за трансцендентална медитация, прочиствайки тялото си от остаряващите токсини и следвайки аюрведичен начин на живот и диета, процесът на стареене всъщност може да бъде забавен.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *