Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

22.12.2020

Здравата храносмилателна система е важна за цялостното ни здраве:физическо, психическо и емоционално. И все пак мнозина днес се борят с лошо храносмилане, газове, подуване на корема и други стомашно-чревни разстройства и заболявания. 

Според Аюрведапървопричината за тези усложнения произтича от слабата храносмилателна система. Подходът на науката към аахар (диета) може да бъде особено полезен, тъй като се фокусира върху поддържането на здравословен агни (храносмилателен огън), който укрепва имунната система и елиминира отпадъците от тялото. Това се прави чрез консумация на идеална диета, основана на конституцията на индивида, която включва трите доши (вата, питта и кафа).

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

Аюрведа е изградена около петте елемента етер, въздух, огън, вода и земя. Уникалната комбинация от тези елементи се обединява, за да изгради трите основни доши – конституциите на:

 • Вата (въздух),
 • Пита (огън),
 • Кафа (земя).

Доброто здраве се счита за перфектен баланс на три доши. 

Какво представлява комбинирането на храни?

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

Според Аюрведа специалистите здравословното агни определя колко добре смилате храната. Не по-малко важен обаче е начинът, по който съчетаваме храните. 

В Аюрведа всяка храна се характеризира въз основа на нейниявкус (rasa), нагряваща или охлаждаща енергия (virya) и пост-храносмилателен ефект (vipaka). 

Когато две или три храни с различни атрибути се комбинират заедно в едно хранене, това подлага на стрес храносмилателния ни тракт и може да причини:

 • подуване на корема,
 • ферментация,
 • газове,
 • емоционален дисбаланс,
 • образуване и натрупване на ама (токсини). Тези несъвместими комбинации са известни като virudh aahar

В същото време някои храни с подобни атрибути се усвояват по-бързо и в крайна сметка укрепват храносмилателната система. Следователно, наличието на знания за съвместими и несъвместими комбинации от храни е от съществено значение. 

Диета и доша

Храната или ахарата е един от трите основни принципа в Аюрведа. Текстовете за Аюрведа от 300 г. пр. н. е. – 700 г. след Христа са посветили цели раздели за диетата и нейното въздействие върху здравето и благосъстоянието. 

Чарака Самхита, считан за основен текст по темата, споделя описания на класификацията на храните въз основа на техния вкус, терапевтични качества и др. Както и безопасността на храните и различни несъвместимости въз основа навкусове, обработка, доза, време, място и т.н. 

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

Според Аюрведа дошите определят кои храни трябва да ядете, за да поддържате вътрешния баланс:

 • Vata dosha препоръчва топли, влажни и заземяващи храни,
 • Pitta dosha се фокусира върху охлаждане, енергизиране на храни и ограничени подправки,
 • Kapha dosha безспорно е в полза на плодовете, зеленчуците и бобовите растения. 

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

Специалистите по аюрведа хранене съветват, преди да се спрете на някаква диета, да уточните няколко въпроса, свързани с вашата лична конституция: 

 1. Разберете нивото на толерантност към подправките според вашата доша 
 2. Определете най-подходящата за вас консистенция на храната 
 3. Кои са зеленчуците, които създават дисбаланс 
 4. Реакция към консумацията на цитрусови плодове 
 5. Количествено съотношение на протеини 
 6. Реакция към кофеин 

Дошата на тялото се променя според сезона, затова сезонното храненето е от ключово значение за поддържане на баланса. Една и съща съставка на храната може да ви действа по различен начин през различните сезони на годината. Затова препоръката е да се се консумират предимно храни според сезона. Тази практика ще ви осигури най-правилния баланс на хранене според вашата доша. 

Може да е на мода да се яде „сезонно“, но за Аюрведа това не е мода, а верую. През лятото се нуждаем от охлаждащи храни, тъй като топлината утежнява питта дошата. Тогава се препоръчват храни като ориз, мляко, гхи, захар, грозде, кокосова вода. 

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

През хладните сезони,поради спада на температурата, се предпочитат сладки, кисели, солени храни и напитки. Храната трябва да бъде суха, гореща, мазна и лесно смилаема. Препоръчват се консервиран ориз, пшеница, ечемик, топли супи. През зимата, когато въздухът е сух и студен, се препоръчва диета за увеличаване на пита, която е гореща, сладка, кисела, солена храна. 

Ето още няколко полезни съвета според Аюрведа:

 • Храната трябва да бъде вкусна, топла, качествена и лесно смилаема.
 • Яжте нито прекалено бързо, нито твърде бавно.
 • Яде се само когато си гладен, след като последното хранене е усвоено.
 • Ежедневната диета трябва да включва всички вкусове – сладко, кисело, солено, горчиво, люто.
 • Яжте храна, подходяща за вашата конкретна конституция, психически и емоционален темперамент.
 • Фокусирайте се върху храната, докато ядете.
 • Хранете се в удобно седнало положение.
 • Яжте в приятна обстановка, с подходящи прибори и приготвена според личния ви вкус.

Според д-р Амала Джоти,съосновател на HealWithFood, не може да се каже кои са най-здравословните комбинации на храни в Аюрведа, тъй като те са различни за всеки отделен индивид. 

Следователно е абсолютно необходимо да се консумират пълноценни хранителни комбинации в адекватно количество, в подходящо време, точно в предписаната последователност, не твърде бързо или твърде бавно и имайки предвид храносмилателния капацитет и пракрити (индивидуални характеристики). Ако разберете това правилно, това ще доведе до засилен храносмилателен огън и здраво тяло и ум, заключава д-р Амала Джоти. 


Но има някои правила за комбинации от храни според Аюрведа, които не трябва да се нарушават:

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

1. Избягвайте мляко или извара с банан, защото това може да намали агни и да доведе до натрупване на токсини. Тази комбинация може също да причини настинка и кашлица и дори да влоши астматичен пристъп. 

2. Млякото и пъпешите имат охлаждаща енергия, но първото е слабително, докато пъпешът е диуретик. Комбинацията от тези две храни няма да подейства добре на стомаха ви.

3. Плодовете трябва да се консумират като лека закуска, поотделно и да не се смесват с други плодове, защото заедно те създават кисели и несмилаеми сокове в тялото. 

4. Смес от мляко, кристална захар и малко краве масло гхи се счита за най-доброто подмладяващо средство за хора от всички възрастови групи. Но тази комбинация трябва да се избягва диабетици, страдащи от затлъстяване или хора, които имат висок холестерол

5. Трябва да се избягва комбинацията от мляко и яйца или твърде много захар с наситени мазнини, тъй като това може да доведе до редица имунологични нарушения. 

6. Картофите за дълбоко пържене могат да развият токсични вещества като акриламид, който има канцерогенни тенденции. 

7. Яжте меда суров и никога готвен, защото може да стане силно токсичен. При нагряване молекулите му се превръщат в нехомогенизирано лепило и произвеждат токсини. Медът трябва да се смесва в храни и напитки със стайна температура. 

8. Никога не комбинирайте месо и мляко, тъй като първото има топлинна енергия, докато второто охлажда. Това нарушава храносмилателния огън и произвежда токсини. 

9. Избягвайте лимон с краставица, мляко, домати и извара. 

10. Не яжте бобови растения с плодове, сирене, яйца, риба или мляко, вместо това ги комбинирайте с нишестени храни като ориз, за ​​да създадете идеалния протеин. 

 

Намаляване на ефекта на Вируд Аахар

Въпреки че е най-добре да избягвате virudh aahar или несъвместими комбинации от храни, естествено е в даден момент да нарушите правилата. Затова експертите предлагат да поддържате силен храносмилателен тракт или да работите редовно за подобряването му, така че той лесно да усвоява случайните кулинарни експерименти и грешни комбинации от храни. 

Но как да се постигне това? 

С редовна физическа активност, съчетана със здравословен начин на живот, естествено!

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации

Може да опитате също и домашна отвара, с която да подобрите храносмилането си: вода, сушени семена от джинджифил и кориандър, топла лимонена вода с няколко капки джинджифилов сок и щипка черен пипер на прах. 

Или дъвчете малко парче джинджифил със сол в началото на хранене. 

Накрая, Аюрведа ви предлага да поддържате балансирано хранене, като включвате разнообразие от храни. 

И не забравяйте да отпиватеглътки топла вода по време на цялото хранене, за да подпомогнете храносмилането. Това не само ще ви помогне за пълноценно усвояване на храната, но и ще достави пълно удоволствие за вашето тяло, ум, душа и дух! 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *