Арджуна – за какво помага и в каква форма?

23.03.2021

Терминалия арджуна е билка, използвана от векове в древната наука за здраве и дълголетие Аюрведа. Индийците са добре запознати с полезните свойства на това ценно дърво и се възползват от тях в традиционната си медицина. 

В днешно време арджуна е  активна съставка в много билкови хранителни добавки заради биологично активните си вещества, които носят много ползи за здравето. Затова е важно да се знае за какво помага арджуна и в каква форма.

Какво представлява Терминалия арджуна?

Терминалия арджуна (Terminalia arjuna) е дърво, което достига 20-25 метра височина. То обикновено расте поречията и върху пресъхнали речни корита и е разпространено най-вече в някои райони на Индия и Западен Бенгал. Това е билка с аксиоксидантни свойства с вековна употреба. Кората на дървото отдавна се използва в традиционната медицинска практика в Индия предимно за лечение на сърдечно-съдови и дихателни проблеми, а също при хеморагия, диария, чернодробни и кожни проблеми и за заздравяване на рани. У нас билката се употребява сравнително отскоро, но в Индия за нея се споменава в различни древни текстове. 

Арджуна – за какво помага и в каква форма?

Екстрактът от Терминалия арджуна често се използва в комплексни антиоксидантни формули, а също и в продукти за подобряване сърдечното и чернодробното здраве, както и в кремове за бързо заздравяване на рани.

Положителните ефекти върху здравето се дължат на богатото съдържание на биоактивни компоненти като карденолид, танини, флавоноиди, тритерпеноидни сапонини. Тя съдържа още елагинова киселина, галова киселина и др. 


Приложение на арджуна в традиционната медицина

Защитава сърцето и контролира кръвното налягане

Арджуна е известна като сърдечен тоник. Тя подпомага функциите на сърдечно-съдовата система. Кората от Терминалия арджуна се използва в лечението на различни заболявания на сърцето в Аюрведа. Това се дължи на многото биоактивни компоненти, като гликозиди, танини и флавони, налични в растението. 

Екстрактът от кората на дървото предизвиква антиоксидантни, антисептични, антихипертензивни, антихипертрофични ефекти, които се борят с често срещани причини за появата на различни сърдечно-съдови заболявания при хората. Клинични изследвания след употреба на арджуна докладват за подобрения при пациенти с исхемия на сърцето, високо кръвно и сърдечна недостатъчност. Билката помага за процеса на възстановяване на хора, претърпели инфаркт, като видимият положителен ефект се постига след двуседмичен прием на арджуна. 

Високото кръвно налягане е един от рисковите фактори за появата на сериозни проблеми със сърцето. Затова контролирането му е от голямо значение за съхраняване на здравето на сърдечно-съдовата система. Билката арджуна може да помогне за понижаването на стойностите на кръвното налягане. 

Арджуна контролира и липидната обмяна. Високият холестерол и повишените нива на триглицериди в кръвта причиняват сериозни вреди на сърдечносъдовата система и по този начин повишават риска от инциденти. Арджуна има способността да контролира тези нива и така оказва благоприятно влияние върху функциите на сърцето и съдовете. Тя блокира 15-липооксигеназата – ключов ензим, който влиза в оксидацията на лошия холестерол (LDL-холестерол).

Билката е полезна в превенцията на коронарната болест на сърцето. Научно е доказано също, че билката има значение за предотвратяване на сърдечна некроза. Тя има влияние върху агрегацията и свързването на тромбоцитите, като снижава кръвното налягане, подобрява пулса и холестеролните нива.


Предотвратява вредното въздействие на свободните радикали 

Свободните радикали се образуват в човешкото тяло при произвеждането на енергия от храната, която консумираме. Те се получават и вследствие на излагането на организма на външни стресови фактори като тютюнев дим, екологични замърсявания, токсини, приемане на алкохол и преработени храни и други причини. Свободните радикали могат да увредят клетките в цялото тяло, като са отговорни за преждевременното състаряване и допринасят за заболявания като диабет, рак, сърдечни болести. Много специалисти смятат aрджуноловата киселина за силен антиоксидант и унищожител на свободните радикали. Билката усилва защитата на тялото благодарение на мощното си антиоксидантното действие. Тя е в състояние да се пребори и с хронични възпаления, появили се в резултат на неправилно хранене или сериозно заболяване. Приемането на арджуна увеличава нивата на някои антиоксидантни вещества и ензими, сред които супероксиддисмутаза, глутатионпероксидаза, каталаза, церулоплазмин, глутатион, алфа-токоферол, който е форма на витамин Е, миелопероксидаза и витамин С. 

Арджуна – за какво помага и в каква форма?

Повишава нивата на енергия и физическата издръжливост

Човешките мускули се нуждаят от повече кислород по време на упражнения, а сърцето трябва да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на аеробната активност. Колкото повече кислород успяваме да използваме по време на физически натоварвания, толкова повече енергия произвежда организмът. Арджуна подобрява аеробния капацитет и ефективността на сърдечната функция при кардио тренировки. Това е особено полезно за всички, които спортуват редовно и се нуждаят от повече енергия. 

Направено изследване по темата показва повишаване на издръжливостта на участниците в експеримента след двуседмичен прием на арджуна. За тези 14 дни максималният обем кислород, който човек използва при интензивна физическа активност, бил увеличен с около 5%.  Съветът на специалистите е да се използват комбинирано арджуна и ашвагандха за увеличаване на мускулната сила и физическа издръжливост.

Помага за контролиране на диабета

Арджуна е отличен помощник за задържането на нивата на кръвната захар в норма. Билката проявява хипогликемичен ефект в кръвния серум и основните органи. Танините, флавоноидите и сапонините, съдържащи се в дървесната кора,  помагат за разграждането и усвояването на глюкозата. Арджуна не само понижава кръвната захар, а нормализира нивата й. Тя защитава клетките на болни от диабет тип 1 от хипергликемична интоксикация. Смекчава страничните ефекти от диабет тип I и тип II, като облекчава бъбречните функции.

Защитава бъбреците и черния дроб

Арджуна има способността да предотвратява увреждащия ефект, оказван ежедневно от различни химически вещества върху бъбреците и черния дроб, които са филтрите на нашия организъм. Билката съдейства за ускоряването на процеса на извеждане на токсините от тези органи и от тялото. Тя противодейства на оксидативния стрес, който може да бъде предизвикан от неправилно хранене, прекомерна употреба на медикаменти, големи натоварвания, застоял начин на живот и други фактори. 

Смята се, че арджуна може да се използва като помощно противотуморно средство. Тези свойства на билката все още подлежат на допълнителни изследвания.

Арджуна – за какво помага и в каква форма?

Действа срещу вредното влияние на тютюнопушенето

Отказването на цигарите е най-добрият начин за съхраняване на здравето, но както пушачите знаят, това е лесно. Затова е добре да се погрижат за туширането на вредните ефекти от тютюнопушенето, което може да стане с помощта на арджуна. Вследствие на така наречения оксидативен стрес, клетките по вътрешната страна на кръвоносните съдове започват да не функционират правилно. Това може да е ранен признак за атеросклероза, при която артериите се стесняват и се нарушава кръвообращението, което често става причина за сърдечни смущения. Аарджуна притежава силни антиоксидантни свойства, които помагат за преодолявания на някои от проблемите по кръвоносните съдове. Правено е изследване, при което група пушачи вземали в продължение на две седмици от билката и се оказало, че натрупванията по стените на кръвоносните съдове са намалели значително.

Ускорява заздравяването на рани и премахва гъбичните инфекции 

Арджуна помага за по-бързото заздравяване на рани благодарение на съставките танини и сапонинит. Те подпомагат ускореното оздравяване на наранените тъкани, както на повърхността на кожата, така и в организма.
И отново в резултат на съдържащите се алкалоиди в нея, каквито са танините и сапонините, билката се използва в Аюрведа и като противогъбично средство при кожни инфекции. Билката е помощник и в борбата с досадното акне.

Повлиява добре стомашни проблеми и диария

Билката има отлични антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те блокират действието на някои бактерии като ешерихия коли и хеликобактер пилори, които предизвикват сериозни проблеми в храносмилателния тракт. Хеликобактер пилори е коварната бактерия, която може да причини язва и гастрит. Арджуда е отличен помощник при нарушена чревна флора и лечение на диария. 

Едно от по-малко известните й способности е, бе помага при нередовна менструация.

В каква форма се прилага Терминалия арджуна?

Арджуна се прилага като хранителна добавка най-често под формата на капсули. Препоръчва се за следните заболявания: цялата патология на сърдечно-съдовата система; исхемия на сърцето, високо кръвно и сърдечна недостатъчност; ангина болка, сърдечна некроза, тромбоцитоза; антитоксична, антимутагенна и антимикробна активност. 

Голяма полза от използването на Терминалия арджуна имат хора в средна и по-напреднала възраст, които са решили тепърва да водят по-активен начин на живот или да влязат във форма чрез спорт. Друга целева група са занимаващите се с лека атлетика, гребане, плуване, и други аеробни спортове, без тежката атлетика. 

Екстракт от Терминалия арджуна може да се срещне в комбинирани билкови антиоксидантни формули; хранителни добавки за подобряване сърдечно-съдовото здраве; добавки за подобряване чернодробното здраве; специализирани хранителни добавки за диабетици; като сух екстракт или изолирана форма на арджунолова киселина и в спортни добавки за подобряване издръжливостта и аеробния капацитет.

Арджуна – за какво помага и в каква форма?

Целебните свойства на хранителната добавка се дължат на факта, че екстрактът от кората на дървото съдържа редица биоактивни съставки като: флавоноиди, сапонини, тритерпеноиди, танини, минерали, и още нещо много важно – уникалната арджунолова киселина (Arjunolic acid). Арджуноловата киселина е позната природната медицина с множеството си различни приложения. Тя представлява тритерпеноиден сапонин, изолиран първо от Терминалия арджуна и по-късно от Combretum nelsonii, Leandra chaeton и други растения.

Смята се, че арджуна е безопасна приемът й може да продължи в срок до три месеца. Тъй като е хранителна добавка се доставя без да е необходима рецепта. Препоръчително е приемът на билковия продукт да се следи от лекар най-вече в случаите на заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет тип I и тип II.

Терминалия арджуна е билка-антиоксидант с вековна употреба, която и днес е актуална и все повече хора, вярващи в силата надревната индийска система за природна и холистична медицинаАюрведа,  се убеждават в това.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *