Какво са подпори за Айенгар йога и каква е историята на тяхното създаване?

19.03.2021

Айенгар йога школата е създадена от гуруто Б. К. С. Айенгар.Тези практики са изключително подходящо за хора, които тепърва развиват физическата си култура.

Характеризират се с внимание към всякаподробност при изпълнението. Казват, че именно заради това са и толкова ефективни.

Учителят Айенгар се ражда в Индия в началото на ХХ век.Той посвещава целия си съзнателен живот на йога. Скоро развива и своята собствена школа, която и в наши дни се радва на огромна популярност и множество последователи. 

Според Айенгар за практиката е изключително важно да изпълняваме позите с внимание към всяка една най-дребна подробност. Но за да направи това по-достъпно дори и за най-новите си ученици, гуруто предлага най-различни варианти за улеснение. Това били т.нар. подпори с различна форма и големина.

През 60-те години на миналия век Айенгар издава най-детайлното дотогава описание на йога асани – над 200 на брой. Преди да се пенсионира през 1984 година, той вече се е превърнал в боготворен автор и йога инструктор в световен мащаб.

Неговата най-голяма дъщеря, Гита, следва стъпките на баща си и също започва да преподава йога и да пише книги по темата. По-късно тя става известна като пионер в адаптирането на йогата специално за жени. Тя ръководи Мемориалния институт по йога RIMYI, кръстен на името на баща й, до смъртта й през 2018 г. В момента школата е под ръководството на брата на Гита и син на основателя, Прашант Айенгар.

Предимството на този вид йога е, че тя предлага висока степен на адаптивност за начинаещи в практиката. Ако сте пропуснали да се развиете като спортна натура в миналото, не се тревожете. Подпорите в Айенгар йогата са точно това, от което имате нужда, за да стартирате сега, и то уверено.

Тези помощни приспособления днес наричаме също интернационалния термин “пропс, което е пряка заемка от английския език. 

Те могат да са всякакви видове предмети с различна форма, които ни помагат тогава, когато някои от крайниците ни са, например, по-къси от необходимото, или все още не сме натрупали достатъчно гъвкавост на ставите. Ще разберем и какво можем да направим тогава, когато нямаме под ръка специализирано йога оборудване.

Какви са различните видове подпори и как да ги използваме?

Тухлички

Какво са подпори за Айенгар йога и каква е историята на тяхното създаване?

Тухличката е един от най-разпространените пропове.Много често за някои от асаните имаме нужда от по-голяма дължина на ръцете или краката, или пък опора под определена част на тялото. Тези подпори се произвеждат от пяна, която не променя формата си и същевременно е мека и удобна.

Колан

Какво са подпори за Айенгар йога и каква е историята на тяхното създаване?

Коланчетата е добре да са изработени от естествени материали, като например памук, за да не дразнят кожата.

Чумбал

Така нареченият "чумбал" за йога, наричан още "донът" (поничка) или дори "бейгъл" понякога в Западна Европа, е приспособление, подобно на питка с дупка по средата. Чумбалите могат да бъдат различни по големина.

Тежести

В Айенгар школата се смята за ефективно добавянето на тежести при изпълнението на различни асани. Например за шавасана те се прилагат с лечебна цел за облекчение на хронични болки. Тежестите могат да се използват също така за увеличаване на натоварването с цел отслабване и оформяне на мускули. 

Могат да се използват торбички с пясък, дискове или дори най-обикновени гирички в зависимост от позата и това с каква цел имаме нужда да ги приложим.

Кутия

Позата рало(халасана) е супер, но създава проблеми на пациенти с проблемен гръбнак или ограничена пластичност, които все още не са готови да пуснат краката до земята. За да започнем, поставяме кутията зад постелката си и лягаме пред нея. 

След това от легнало положение вдишваме и с издишване вдигаме краката над главата си и ги обръщаме в обратната посока, като едновременно с това гърбът се изправя до вертикално положение. Поставяме пръстите на краката си върху кутията.

Пейка

Випарита дандасана– за тази поза по принцип използваме като опора главата и мишниците. Тя е полезна за гръбнака и за изправяне на стойката. За да я изпълняват правилно, много хора използват като подпора пейка със специална форма.

Импровизирани подпори

Какво са подпори за Айенгар йога и каква е историята на тяхното създаване?
 

Но какво да правим, ако нямаме достъп до подобри съоръжения и аксесоари?

Ето някои общодостъпни предмети, които можем да използваме като Айенгар подпори у дома:

Алтернативи на йога колан

Ако не разполагате със специален колан за йога, можете да използвате шал или по-малко одеялце. Нагъваме го, за да се получат приблизително размерите и формата на коланче.

Стол

Нека погледнем как можем да направим усукването на ясновидеца Бхарадважа с помощта на обикновен стол с облегалка. 

Най-напред сядаме на стола настрани, като неговата облегалка трябва да се пада откъм вашата лява ръка. Вдишваме, след което с издишване извъртаме торса си настрани и назад по посока на лявата ръка. Същевременно, тазът и краката продължават да са обърнати напред.

Това усукване е много полезно за отпушването на емоционални блокажи. Чрез нея трупаме ползи за абсолютно всички стави в зоната от прасеца до врата. Обхващаме с лявата си ръка далечната страна на облегалката, с дясната обхващаме тази, която е по-близо. 

През цялото време, докато изпълняваме асаната, внимаваме да бъдем изправени, за да спазим не само естетиката, но и механиката на заниманието. Също така трябва да мислим за посоката на таза – той в никой момент не трябва да се извива настрани. Правим позицията и на другата страна.

Като проп за асаната рало при липсата на кутия пък можем да използваме най-обикновен разтегателен стол, стига да е стабилен. 

Книга

На практика винаги когато нямаме тухличка за Айенгар йога под ръка, можем да я заменим с една или повече книги. Търсете дебели томове.

Йога постелка

Супта саламба вирасана – позата на лежащия воин. По принцип тя е доста трудна за изпълнение, когато все още сме новички в йога. Възможно е да усетим дискомфорт в ставите. Не забравяйте, че по този начин тялото се опитва да ни покаже нашите собствени граници. Съобразявайте се с тях. 

За да си помогнете при изпълнението на асаната, можете да използвате йога постелка. Навийте я на рулце и можете да я поставите на постелката по дължина и да я използвате като възглавничка, която да използвате като подпора в асаната, облягайки се със седалището и гърба назад върху нея. 

Благодарение на подпорите ние можем да направим първите си стъпки в своята Айенгар практика.

Какви ползи ни носи Айенгар практиката

Какво са подпори за Айенгар йога и каква е историята на тяхното създаване?

Ако започнем да практикуваме Айенгар йога редовно, ние можем да изправим стойката на гръбначния си стълб. Благодарение на правилното изпълнение на асаните можем също да отблокираме запушените канали. Ще се почувствате освежени, подмладени и със сигурност по-здрави. Някои хора успешно прилагат асаните и за отслабване.

Колко често трябва да правим йога?

По принцип можете да започнете и с една практика седмично. Особено ако сте начинаещи в йога като цяло, така ще можете да опознаете школата и постепенно да си създадете необходимата рутина, за да започнете да правите упражненията и по-често. 

Учителите съветват все пак, ако искате да напреднете, да правите поне по две практики на седмица. Така ще ви бъде доста по-лесно да усвоите базовите принципи в Айенгар йогата.

Не е нужно особено задълбочаване в йога и Айенгар школата, за да се занимаваме с упражнения в домашна среда. Подпорите правят нещата доста по-лесни дори за новаците. Все пак е необходимо да проявяваме повишено внимание, когато разтягаме с помощта на шалове, тухлички и други приспособления, за да не си причиним някоя травма.

В случай че имате някакво хронично заболяване, консултирайте се предварително с вашия лекар и потърсете съвет.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *