Анемията – как да й повлияем с помощта на аюрведа?

12.03.2021

Хората, които страдат от анемия, обикновено имат белезникава, бледа кожа. Същата тенденция се забелязва при очите и ноктите. Оттам произлиза и санскритското название на болестта, което и до днес се употребява от аюрведа. Пандурог (или пандурога) идва от думите “панду” – бял, блед, и “рога” – заболяване, които взети заедно означават “бледата болест”. Нека видим как можем да я излекуваме с естествените методи на индийската медицина.

Лекарите в Древна Индияса открили, че в някои случаи анемията по характер може да бъде тридоша джа – от санскритски език това ще рече болест, произтичаща и от трите вида жизнена енергия. Тя обаче може да се предизвиква и при наличието на по-силен дисбаланс на някоя конкретна от тях. Така например, пандурога, ако е предизвикана от раздразване на вата, се нарича ватаж. Съответно пита и кафа анемиите се наричат питаж и кафаж.

Анемия може да бъде предизвикана и от голяма загуба на кръв при заболяване или травма. Подобни на анемия състояния могат да бъдат причинени и от проникването на зараза от паразити в тялото. Също така нейна лека форма понякога се проявява и в началото на бременността при някои жени.

Сиптоми на пандурога (анемия)

Физиологичните проявления на болестта са разреждането и влошаването на качеството на кръвта. В резултат на това ние можем да изпитаме някои от следнитенеприятни симптоми:

 • Бледа, твърде бяла или жълтеникава кожа
 • Чупливи нокти, оредяване на косата и окосмяването
 • Световъртеж, слабост и постоянна умора
 • Бавно зарастване на рани и язви
 • Проблеми с паметта
 • Чуване на шум в ушите
 • Подуване или оток на езика
 • Студени крайници
 • Нарушения в либидото и сексуалната активност

В много случаи се наблюдава и цялостна промяна в поведението на пациента, която варира от човек до човек. Например, приказливите хора могат да започнат да говорят по-малко и по-рядко, да изглеждат по-затворени в себе си. А при тези, които преди са били кротки и неконфликтни личности, може да се получи обратното – да станат по-нетърпеливи и раздразнителни.

Кои са храните, които могат да ни помогнат срещу анемията?

В аюрведа един от начините да се преборим с болестите, това не е някое конкретно лекарство, което се взима като добавка към нашия нормален всекидневен режим. Напротив, в повечето случаи специалистите ще ви посъветват да направите кардинална промяна в обичайния си лайфстайл.

Кулинарната традицияе изконна част от мъдростта на индийската медицина. Тя изобилства от ястия, специално разработени да лекуват различните болестни състояния. Тъй като изконно причините за анемията се крият в недостига на полезни вещества, на първо място за нейното лечение е необходимо реформирането на нашата диета. 

Анемията – как да й повлияем с помощта на аюрведа?

 • Лук

Древноиндийските лекариса открили, че този зеленчук има чудодейни качества, способни да лекуват анемия. Интересно е да се отбележи, че българският духовен водач и знахар Петър Димков също го е препоръчвал с такава цел.

 • Сминдух

Известен като любимата билка на древноперсийския лекар Авицена, сминдухът е на почит и в аюрведическата традиция. Можем да го приемаме като подправка.

 • Пунарнава (Boerhaavia diffusa)

Това растение ни помага естествено да повишим нивата на хемоглобина в кръвта ни. В аюрведа обикновено се изписва под формата на прах или гранули и от него се приготвят различни отвари расаяна. Пунарнава е и най-често използваното лечение за пандурога през първата половина на бременността.

 • Пшенична трева на прах

На практика това представлява прах от житни стъбла. Благодарение на високото съдържание на хлорофил, те имат подсилващо и антибактериално действие.

Анемията – как да й повлияем с помощта на аюрведа?

 • Ядки

Хапвайте си бадеми и др., както и сусам – бял и черен. Можете да ги смесвате с малко мед. Ако се притеснявате, че обилната храна против анемия може да се отрази зле на теглото ви,правете си вкусни и апетитни закусчици на основата на ядки и с тях заменяйте сладките неща и други лакомства, които бихте яли през деня.

Животински протеини

В аюрведа още от незапомнени времена храната често е веган. В съвременната индийска медицина, която се базира и на знанията от древните трактати, са направени изследвания, показали, че ако искаме да удължим живота си, трябва да намалим количеството животински протеин в диетата ни до около 10, не повече от 15 процента.

Гхи

Един от най-добрите начини да си доставим необходимите ценни вещества от животински произход, е като хапвамепречистено масло така нареченото гхи. Хапвайте си от него, особено ако причината за анемията ви е дисбаланс на вата или пита дошата.

Прясно мляко

Млякото е много високо ценен продукт в аюрведа. На първо време обаче изпробвайте поносимостта си към него, тъй като както знаем, при някои хора се получават проблеми заради консумацията му.

Лесен начин да проверим дали организмът ни е способен да толерира мляко,или не, е като изпробваме в два отделни дни въздействието върху нас на пълномаслена сметана и нискомаслено мляко. Можете да разтворите малко от сметаната във вода и да я изпиете, или да си хапнете сутрешната зърнена закуска с нея. На другия ден повторете упражнението, само че с обезмаслено мляко. 

Ако сметаната е това, което раздразва стомаха ви, то най-вероятно вие имате трудности с разграждането на мазнините. Проверете проблема по-нататък с помощта на лекар. Ако проблемите ви създава най-вече нискомасленото мляко, то значи вие имате алергия към лактозата, която се намира в него в големи количества.

Анемията – как да й повлияем с помощта на аюрведа?

За лечение на анемия пробвайте да пиете по една чаша хладко мляко вечер преди лягане.

Физически упражнения

В аюрведа и физическата активност се използва като метод на лечение. При анемията се използват йога асани, които са едновременно деликатни и не преуморяват тялото, но едновременно с това и му помагат да заякне. Ключов момент също така е да избираме пози, които съдействат за пречистването на кръвта. Такива са, например, шавасана, пасчимоттанасана, сарвангасана, триконасана и др.

Шавасана

Тя изглежда доста лесна за изпълнение, но същевременно е една доста сложна поза. Същината на асаната е да заемем позата на труп, каквото е и името й на санскрит. За тази цел лягаме на земята с леко разтворени крака и леко разтворени ръце с длани, обърнати нагоре. 

Главата също трябва да гледа право нагоре,без да я отпускаме на едната или другата страна. Сега идва най-трудното – оставаме така в продължение на 10, дори15 минути. Много начинаещи в йога намират тази поза за мъчително скучна, защото не могат да успокоят съзнанието си. Имайте предвид, че тя може да причини дори дискомфорт, ако в тялото ни са натрупани много токсини.

Пашчимоттанасана

За тази поза започваме от седнало положение, като най-напред трябва да се уверим, че гръбнакът е добре изправен. За да постигнем това, изправяме ръце нагоре,       като внимаваме да държим раменете си далеч от ушите.

След товас поглед напред и нагоре се навеждаме напред и обхващаме с ръце ходилата или глезените си, или дори колената, ако не стигаме по-далеч. През цялото време гърбът ни остава изправен. Оставаме така в продължение на 1 – 2 минути.

Сарвангасана

На български наричаме тази позиция “свещ”, но не бива да бъркаме йога асаната с гимнастическата фигура. Сарвангасана, понякога наричана саламба сарвангасана, е поза, при която целим да изцедим кръвта от долните си крайници. Останете в нея2 – 3, максимум 5 минути. Ако ви представлява трудност, можете да започнете и с30 секунди, като всеки ден увеличавате времето по малко.

Внимание! Да не се изпълнява при гръбначни травми или болестни състояния, които могат да бъдат предпоставка за нараняване. Избягвайте тази, както и всички други обърнати пози от йога, по време на цикъл.

Рало

След като смезадържали известно време в асаната свещ, можем да преминем към изпълнението на халасана (от санскр. – рало). Задържаме 2 – 3 минути или доколкото можем. Добре е в началото да не оставаме повече от общо 5 минути в последните две обърнати пози.

Внимание!Важат същите ограничения за практикуващите, както и при сарвангасана.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *