Лечение на асцит с Аюрведа

25.02.2019

Какво е асцитът и какво го предизвиква

Асцитътможе да се разглежда като самостоятелно заболяване, което предизвиква сериозен дискомфорт и редица здравни проблеми. В същото време асцитът на практика е усложнение от други тежки заболявания. Това могат да са тумори – например на стомаха или червата, панкреаса, млечната жлеза, яйчниците, матката и др.

Може също така да е резултат от болести на черния дроб като хепатит, цироза, чернодробни токсични увреждания, запушени вени на дроба. Сред причините за асцит са и заболявания на сърцето, на кръвоносната система, бъбреците, както и белодробни болести като туберкулоза.

Самата болест асцит е подуване на корема заради събрана в него свободна течност. Има случаи тя да стигне до 20 литра. Това води до силно подут корем с чувство за тежест и напрежение, често с болки, пъпна херния, трудности с дишането до степен тежък задух, гадене, отекли крака и др. Те се получават заради притискане на различни вътрешни органи – диафрагма, черва, сърце, от което се нарушават функциите им.

Ранната диагностика на асцита е особено важна, тъй като ще помогне за лечението и на болестта, която е предизвикала асцита. От съществено значение са данните за съдържанието на събраната в корема течност. Ако тя е прозрачна, без микроорганизми и завишени белтъци, насочва към цироза, бъбречни или сърдечни проблеми /недостатъчност/. Ако има повишено съдържание на белтъци, левкоцити, еритроцити, това подсказва за туберкулозна инфекция. Наситеността с масти, както и с мезотелни клетки, еритроцити, левкоцити насочва към раково заболяване.

Медицинската статистика сочи, че честотата на асцит, предизвикан от цироза, е  близо 80 на сто от всички случаи. Ако цирозата е компенсирана, общото лечение е с благоприятни перспективи. Ако е декомпенсирана, продължителността на живота е малка, може да се наложи трансплантация.

Подобно тежко състояние е и когато асцитът е от бъбречна или сърдечна недостатъчност. Всичко това е  потвърждение  колко важно е подуването на корема да не се пренебрегва и навреме да се потърси медицинска помощ.

Аюрведа лечението

За освобождаване от течността в корема Аюрведа използва многобройни естествени диуретици. Много популярна като диуретик е билката пунарнава, но наред с нея се използват кориандър, репей, лимонова трева, мента, канела, хвойна, магданоз, чесън, алое вера, трибулус и много други. Заедно с освобождаването от течностите се премахва и болестта, предизвикала асцит.

Лечение на асцит | Ayurvedasofia.bg

Това обаче става по особен начин. Аюрведа всъщност не лекува само конкретния здравен проблем. Тя възстановява цялостно всички функции на организма. По този начин се премахва основата за поява на заболявания: организмът работи перфектно, саморегулира се и се защитава с високия имунитет.

Това възстановяване става, като се възвърне енергийния баланс между трите Доши– жизнените сили, които ръководят функциите на органите. Всяка от тях отговаря за определени дейности в тялото. Вата осъществява движенията, Пита – трансформациите, течностите се регулират от Кафа. Тези три сили се задават на всеки човек в уникални пропорции по рождение.

В това съотношение някоя от Дошите или две от тях са преобладаващи и това определя типа Доша. Именно това съотношение на силите е оптималното за здравето. Ако обаче някоя Доша наруши хармонията, определени системи започват да работят непълноценно и човек се разболява.

Затова зависи кои органи работят непълноценно и защо. Ако  например асцитът е предизвикан от чернодробно заболяване, това сочи нарушение при Пита, която трябва да се коригира. Балансът се възвръща с подходящо хранене, билки, които могат да се пият или втриват, билкови сауни, маслени обливания и масажи, пречистване от токсините, йога.

Всичко това е в комплекс и е важно, но особен акцент се слага върху храненето. То винаги е конкретно за всеки, но все пак има и общи принципи. Приеманите течности трябва да се сведат до литър дневно, храната да е безсолна и най-добре сварена, препоръчват се бульони от пилешко месо, крехко телешко. Увеличава се консумацията на пълнозърнесто брашно, ориз басмати, картофи, домати, банани, амла, сушени плодове, бадеми.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *