Лечение на чернодробни заболявания с Аюрведа

15.03.2019

Чернодробните заболявания увреждат целия организъм 

Чернодробните заболявания са сред често срещаните и същевременно са на предни места по причиняване на преждевременна смърт.

Това е така, защото функциите на черния дроб са многобройни и възлови за целия организъм /храносмилане, метаболизъм, пречистване, различни хормони, ензими, температура и много други/, а чернодробните болести могат да се развиват без симптоми, докато стигнат фатални форми и степени.

За пример могат да се дадат хепатитите тип В и тип С, които могат да преминат в хронични  без видими признаци на заразяването и развоя му, както и цирозата.

Вирусът на В-хепатита е много заразен – между 50 и 100 пъти повече от ХИВ-вируса и е на 10-о място по причиняване на смърт в света. Може да се предаде чрез:

●      заразена кръв или съответните кръвни продукти при преливане

●      общи спринцовки или приспособления при наркоманите

●      общи прибори за бръснене или почистване на зъбите и венците

●      недобре стерилизирани инструменти при зъболечение, татуиране и т.н.

●      Заразяването може да стани и при полов акт, или да се предаде при раждането от майката на детето. От него годишно умират над 500 000 човека.

Жертвите на хепатит С, който е минал в хроничен и е предизвикал тежки усложнения,  са повече от 350 хиляди годишно. Смята се, че в света инфектираните хронично с този тип хепатит са над 170 милиона. Този хепатит, както и В-хепатитът, може да доведе до цироза или чернодробен рак. Затовадвата вида – В и С, са известни като “тихите убийци”.

При цирозата има унищожаване на чернодробни клетки, които не могат да се заместят пълноценно. Тази болест е 12-а по честота на причинена ранна смърт. Може да се получи от развили се хепатити, но много често е предизвикана от злоупотреба с алкохол.

Цирозата също не показва симптоми, докато не се развие в тежка форма. Тогава се появява температура, тъпа болка отдясно под ребрата, газове, гадене, липса на апетит и отслабване, нетипично окосмяване и др. Цироза може да се причини и от проблеми с метаболизма, токсини, сърдечни болести и др.

Билки за чернодробни болести | Ayurvedasofia.bg

Аюрведа лечението на чернодробните болести

Според Аюрведа философията, организмът функционира чрез три жизнени сили. Наричат се Доши и всяка ръководи дейностите на дадени органи, както и цели системи. Природата задава Дошите на всеки в някакъв неповторим баланс и така те са част от цялостната му хармония.

Когато тази хармония бъде нарушена от някоя от енергиите, която е излязла от баланса,  това предизвиква болести, защото се нарушават дейностите на дадените органи. Черният дроб е “подвластен” на Пита, която води трансформациите в тялото – от храносмилането до разграждането на веществата за осъществяване на метаболизма.

Така чернодробните заболявания насочват Аюрведа към балансиране на Пита. Това става чрез видове храни и начин на хранене с добавени определени подправки, много от които могат да се използват като билки и самостоятелно, или в комбинации.

Много съществена част от лечението е изчистването на токсините както от черния дроб, така и от целия организъм. За това също се използват билки – втриване, сауни, инхалации, както и масла за обливанияаюрведа масажиране, в определени случаи маслата може да се приемат и вътрешно. Външните процедури се съчетават с вътрешно прочистване чрез слабителни и очистителни. Лечението включва и йога.

Храните за успокояване и връщане в баланс на Пита трябва да са хладки, без пикантно, солено и кисело, препоръчва се стипчиво и горчиво, които са охлаждащи. Подходящи продукти са пшеницата, овес, елда, ечемик, басмати ориз, препоръчителни са кашите, полезни са свежите зеленчуци и плодове, както и прясно изцедените сокове. Широко се използват също така и водорасли – хлорела, спирулина и др.

От подправките и билките се използват копър, канела, кориандър, и др. От маслата за външни обливания за Пита най-подходящо е кокосовото, от благовонните са благоприятни от шафран, жасмин, ирис, роза, лотос, мента, лавандула.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *