Диабет и диабетна полиневропатия

16.03.2019

Как се получава диабетът и какво е диабетна полиневропатия

Диабетът е толкова сериозна и разпространена болест, че на международно ниво е възприета за социално значима. Той е ендокринно заболяване, при което се увеличава кръвната захар поради проблеми с инсулина в организма.

Тези проблеми може да са автоимунни – организмът сам да унищожава клетките с инсулин – така наречените бета клетки, които панкреасът произвежда. Тогава се получава дефицит на този хормон. Диабет може да се получи и без да се унищожават клетки с инсулин и като количество той да не е намалял, но дейността му да е непълноценна. Става дума за функцията на инсулина да “превежда” глюкозата в клетките на тялото – без него тя не може да проникне в тях и да се използва за енергия.

Объркването на метаболизма вреди на всички клетки, при обмяната на веществата започват да се отделят и трупат токсични съединения. Високата захар в кръвта също вреди на органите, те нарушават дейността си и се получават различни болести. В крайна сметка диабетът /изненадващо за много хора/ има отношение към такива заболявания като пародонтит, намалено кръвоснабдяване на крайниците, инфаркт и др.

Диабетната невропатия е усложнение, което се появява в някаква форма при над 60% от диабетиците.

При нея могат да се засегнат различни видове нерви и затова са определени три типа.

Първият е дифузна и е два подвида:

  • ако се въздейства върху краката или ръцете, е периферна;
  • ако са увредени вътрешни органи, е вегетативна.

При мононевропатията се засяга един нерв или някоя изолирана група. При захванат корен на нерв има радикулопатия.

Може също да се говори и за сетивна и моторна форма, като проявите обикновено са смесени, като нарушават походката и координацията. Чувства се мускулна слабост, схващания, мравучене, бодежи или изтръпване на краката; болки в крака, при това остри и силни дори при лек допир на чаршафи, да речем и в същото време безчувствено стъпало и т.н.

Лечение на диабет с Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Аюрведа лечението

Диабетът, както и невралгичните увреждания, известни днес в Западната медицина с името Диабетна невропатия, са в класификацията на Аюрведа още преди Новата ера.

За диабета аюрведите имат разделение, което на съответства на тълкуванията за инсулинозависим /или тип 1/ и неинсулинозависим диабет, който е тип 2. Също така са открили връзката с наследствеността и неподходящото хранене.

Аюрведа е различила 21 вида диабет. Единият е детският, който е свързан с вредни родителски навици или грехове в отминал живот. Останалите зависят от нарушенията в баланса на трите Доши – това са жизнените енергии, които протичат по фини канали в тялото и осъществяват процесите в него. Този баланс може да се наруши от една доша, може нарушенията да са смесени.

Така има 10 вида Кафа диабет, 6 са Пита и 4 – Вата  

Болестите се лекуват, като се възстанови балансът. Много важно за това е храненето – за всяка доша има успокояващи и активиращи храни. Това се отнася и за маслата за обливане при лечението, и за билките. Храненето и лечебните средства се съчетават със специални процедури за пречистване, както и с лечебни упражнения от йога, също и с медитация.

Лечебният курс винаги е индивидуален, защото енергийните съотношения и съответно техните нарушения, са уникални. Като цяло обаче храната за Кафа трябва да е топла, пикантна, суха и лека; Пита се успокоява от течни и хладни храни, а за Вата храната трябва да е затопляща, мазна, тежка, питателна.

Сред билките за балансиране на Кафа са малинови места, куркума, бял оман, нийм, бяла ружа, джинджифил. Сред основните билки за Пита са трифала, /което е формула, в която се използват три плода/, алое, нийм. Успокояващи Вата са джинджифил, нийм, челен пипер, карамфил, индийски женшен и т.н. Диабетна невропатия се лекува от Аюрведа чрез балансиране на Вата, защото нервната система се ръководи от тази енергия.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *