Лечение на световъртеж с Аюрведа

16.03.2019

Дори и да е за секунди – не подценявайте виенето на свят

Виенето на свят не е болест, но показва, че в организма е възникнал здравен проблем, който може да е свързан с различни органи и системи. Затова дори при кратка поява на световъртеж, трябва да се потърси лекар за установяване на причината.

В противен случай, ако оставим болестта да се  развие, освен другите усложнения, тя може да усили съпътстващия световъртеж и да удължи продължителността му, като се стигне и до загуба на съзнание.

Ако е съпроводен с отпадналост, шум в ушите, главоболие, изпотяване, гадене, което може да предизвика повръщане, световъртежът вероятно се дължи на повишено кръвно. Ниското също може да доведе до:

 • шум в ушите, размазване пред очите
 • замаяност
 • загуба на концентрация и равновесие
 • прилошаване.

Подобни симптоми обаче могат да се получат и при паднала кръвна захар. Освен това виенето на свят може да се дължи на:

 • неврологично или психиатрично заболяване
 • болести на кръвта, на белите дробове
 • черния дроб
 • анемия
 • множествена склероза
 • мигрена
 • мозъчен тумор и т.н.

Изменения в шийните прешлени например могат да доведат до непълноценно кръвоснабдяване на мозъка и вътрешното ухо, при което се получава виене на свят, равновесието се нарушава и това често води до падания. Уврежданията и болестите, водещи до виене на свят, може да са наследствени аномалии, дегенеративни промени, травми на главата, инфекции от бактерии или вируси.

Ако световъртежът е силен, трябва да се лежи на ниско, опитите за самостоятелно предвижване могат да влошат положението, може също така да се падне и да се получат сериозни травми, защото в тази ситуация човек не владее тялото си и естествените му реакции са извън контрол.

Дрехите трябва да се освободят за свободно дишане и да  се вдишва дълбоко, пръскането на лицето със студена вода е от полза. Полезно е да се консумира кисело мляко с плодове или айрян с прибавена малко сол.

Лечение на световъртеж с Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Лечение по Аюрведа

Виенето на свят обикновено е съпроводено с гадене. За Аюрведа това е показател, че са настъпили изменения при Вата и Пита – две от трите енергии, които с третата – Кафа, имат природна зададен баланс.

При спазването му всички процеси в организма протичат по най-добрия за здравето начин. Нарушаването му обърква дейността на различни органи и на цели системи, което предизвиква заболяванията. За всяка Доша има определени храни, които я успокояват и връщат в баланса. Тъй нарушенията са комбинирани, аюрведа лекарят ще прецени точния хранителен режим, както и цялостното лечение.

Общо взето обаче препоръчителната диета е лека, но питателна, балансирана, без много подправки. Препоръчват се зелени зеленчуци и плодове, които са сезонни, да не се употребява много сол и да не се храним бързо. Медитацията, упражненията от йога и подбрани асани също са част от лечението. Прилага се и пречистване от токсини, лечебните средства са билки и масла, а процедурите – обливания, сауни, втривания, масажи и др.

За лечение на световъртеж може да се използват стрити семена от кориантър – една лъжичка, които се заливат с топла вода и престояват една нощ. Сутринта се прецеждат, подслажда се леко и се консумира няколко сутрини.    Може също така сусамово масло – две лъжици – да се смеси с по половин лъжичка кардамон и канела. С тази смес се правят компреси.

Друго средство е смес от по 8 ядки от бадеми и тиквени семки, макови семена – лъжичка и 3 лъжици пшеница. Залива се с гореща вода и престоява една нощ. Сутринта сместа се прави на паста. Карамфил – половин лъжичка, се запържва в гхи – две лъжици, след което се слага в сместа, добавя се и мляко, след което сместа се вари. Може да се подслади. Напитката се консумира в продължение на няколко дни.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *