Аюрведа и цветовете

05.11.2020

От часовете по физика сме научили, че всеки от цветовете на дъгата си има специфична дължина на вълната. Защо това е така? Понякога издребняваме в детайла до такава степен, че забравяме да вникнем в същината на нещата. А именно, че цветовете, това са пречупени под определен ъгъл лъчи от светлина.

Светлината със своята двойствена природа на частица-вълна е преносител на информация, а особено естествено излъчената светлина има чудодейни качества.

На изток, в Индия, например, това разбиране е познато от хилядолетия и е дълбоко заложено в знанието за човешкото здраве. В науката аюрведа са разработени терапии, основаващи се на теорията на цветовете – те се наричат варна. Още в древните вярвания е дефинирано, че при правилно приложение на лечението с цветове чрез насочване на определен диапазон от спектъра на светлината, то може да даде достадобри резултати.

 

Има ли риск от странични ефекти?

Въпреки че тези методи не дават почти никакви странични ефекти, все пак е добре да се обърнем към специалист, когато тепърва започваме да се занимаваме с цветотерапия. Тази теория в аюрведа се прилага във връзка с концепцията за енергийната конституция, определяща се от доминирането на една или повече доши в нас в уникална индивидуална комбинация.

Трите доши това са пита, кафа и вата. Всяка от тези енергии инкорпорира различна комбинация и пропорция от естествените елементи, изграждащи всичката природа около нас, както и самите нас. Затова и ние сме толкова различни, като същевременно могат да се намерят общи положения. Преди да пристъпи към терапията, лечителят ще ви прегледа и ще ви зададе някои въпроси, за да установи вашата конституция.

 

Основните цветове според аюрведа и техните свойства

Цветовете на дошите

Аюрведа и цветовете

Бяло

Този цвят се свързва с кафа дошата, която е изградена от земя (почва) и вода. Кафа дошата е тежка и солидна, бавна и влажна.

Синьо

Това е цветът на вата дошата, в особена степен светлосиньото. Вата енергията е етер и въздух, тя е най-леката от всички доши.

Аюрведа и цветовете

Жълто                                           

Жълтото отговаря на пита дошата. Тя отговаря на елемента огън, примесен с една малка част вода.

Цветовете и чакрите

Според аюрведа нашите чакри са седем и отговарят на определени центрове от нашето тяло. Всяка от тях се свързва с определен цвят, който отговаря на нейните свойства и функции.

Червеното

Червеното е първата чакра, т. нар. Корен. Тя се намира в дъното на тялото (мед. перинеум). В духовен аспект това е цветът на доверието.

Оранжевото

Оранжевото е цветът на втората чакра, така нареченият сакрал на нашето физическо и енергийно тяло. Това е центърът на творчеството и сексуалността у нас.

Жълтото

Отговаря на третата чакра, която е разположена при слънчевия сплит. Тук според аюрведа е източникът на нашата мъдрост и сила.

Зеленият цвят

Съответства на четвъртата чакра – сърцето. В аюрведа то е отговорно за любовта и изцелението.

Бледо синият

Бледо синият цвят се свързва с гърлената чакра на комуникацията.

Така наречената чакра на третото око, чакрата на знанието и съзнаването, се представя със синия цвят.

Лилавото(виолетовото)

Цветът отговаря на седмата чакра. Това е нашата корона, която се намира точно в областта на темето или буквално на ръба на главата. Това е цветът на духовността. Тя е и нашата връзка с вселената.

 

Как действат цветовете на различните доши

Пита доша е основно огнена енергия. Тя има нужда от хладни цветове, които да я държат в баланс, това могат да бъдат, например, синьо, светлосиньо. Да се избягват агресивни цветове като червеното.

За терапия на раздразнена вата доша трябва да се избягват цветове като кафяво, черно, сиво. Прилагайте меки, пастелни, бледи нюанси на съответните цветове, като например червено, оранжево. Твърде ярките или студени цветове могат да я извадят още повече извън баланс. Бялото въздейства добре на хора с преобладаваща вата доша конституция. Натрупаните излишъци от вата доша се влияят добре и от жълтия цвят.

За кафа доша също следва да избягваме потискащи цветовекато сиво и черно, а също и бледите като синьо и бяло. Същевременно, трябва за кафа дошата да подбираме стимулиращи цветове, които да й вдъхнат свежест и енергия. Пурпурно-червено, златно, жълто – колкото по-ярко, толкова по-добре.

Всеки човек представлявауникален баланс от енергии и елементи сам по себе си. По същия начин и цветовете, отговарящи за нас, са различни, а и степента им на наситеност винаги варира.

 

Въздействие на цветовете върху различните симптоми

Зеленият цвят е цветът на баланса. Особено благоприятен е ефектът от него при хора със сърдечни проблеми. Също така се препоръчва като интериорно решение за центрове или клиники за отслабване.

Жълтото, например, се използва за подобряване на храносмилането, а също и при пречистващи терапии. Болести като артрит и ревматизъм се влияят добре при терапия с жълто. Този цвят има също така мотивиращо въздействие. Чудесен е за спортни зали.

Оранжевото е още един ярък цвят, който витализира. Той е свързан с тънките черва, бъбреците, репродуктивните органи.

При анемия, парализа и други се препоръчва пациентите да бъдат стимулирани чрез червен цвят. Той повишава температурата и стимулира кръвообращението.

Обратния ефект има синият цвят.Благодарение на успокояващите си свойства и охлаждащото си действие, той е изключително подходящ както при температура, така и при псориазис, различни възпаления, а също и против стрес. Синьото също така подобрява имунния статус. Бледите нюанси на този цвят могат да се използват за спални помещения, тъй като помагат за здравия сън и успокояващо.

Аюрведа и цветовете

Виолетовото е цветът, репрезентиращ органите в лицевата област– нос, очи, уши, уста. Също като синьото и лилавото успокоява нервната система. Вследствие на това, то може да ни се отрази релаксиращо, както на съзнанието, така и на ставите и нервните връзки. Перфектният цвят за фитнес зала, особено в комбинация с някой енергизиращ ярък цвят, например жълто.

 

Аюрведа и цветовете за детската стая

Стаите за деца е добре да бъдат в свежи, бледи цветове като синьо, зелено, розово.

Терапията с цветовеможе да се прилага като придружаващо лечение на дефицит на вниманието при деца.

 

Как работи терапията с цветове?

Къде се крие разковничето на мощните свойства на цветовете? Дали тяхната ефикасност се дължи на мистична сила, или има научно обяснение за това?

Днес и съвременната западна медицина започва да признава многобройните ползи от така нареченатахромотерапия(лечение с цветове). Правени са редица проучвания, вследствие на което голям брой болници в развитите страни избират да започнат да боядисват стените си все по-рядко в бяло и все по-често в цветове като пастелно зелено, синьо и дори жълто. Те правят това, след като забелязват положителни резултати при много пациенти, които са лекувани с помощта на цветове.

Съвременната наука е доказала, че чрез този вид лечение, например, стимулираме хипоталамуса. Това е основен център на ендокринната система, който отговаря за регулацията на хипофизната жлеза. А тя е изключително важна, защото в предната й част се произвеждат хормоните тиреотропин, гонадотропини, кортикотропин, пролактин и соматотропин. Те пък от своя страна контролират останалите жлези в ендокринната система.

 

Можем ли да практикуваме хромотерапия у дома?

Най-общо казано – да, но хромотерапията е сложна наука, която борави с много променливи. Трудно е да се провежда в домашни условия поне в началото, най-малкото защото това би означавало да се наложи много рязко да направим цялостна промяна на домашния интериор.

Съветът ни е първо да опитате да си направите терапевтичен кът вкъщи, след като определите кои са терапевтичните цветове за вас в съответствие с енергийния ви строеж и евентуалното наличие на съпътстващи заболявания.

Цветната терапия често се прилага като част от комплексен лечебен подход в съчетание с други сетивни похвати като например ароматерапия, терапия с музика и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *