Глутенът и Аюрведа

26.10.2020

Аюрведа е древна индийска традиция, която използва билки, подправки и минерали за лечение на медицински състояния. Според практиката човешкото тяло се състои от три основни вещества или доши, а именно, Kapha, Pitta и Vata. Дисбалансът на тези три вещества води до болести и за да ги лекуват, аюрведическите лечители прибягват до различни методи, включително гладуване и други средства за детоксикация на тялото, за да го върнат към естественото му здравословно състояние. 

Движението за безглутенова диета вече се превърна в многомилиарден бизнес с хранителни продукти, простиращ се от Съединените щати до всичи краища на света. В очите на изкушените от здравословното хранене глутенът вече изглежда най-лошата хранителна опасност, представена по-негативно и от месото. 

Цели секции от витрините на магазините за био храни може да не съдържат глутен. Стига се и до куриози: някои продукти като мляко, царевица или картофи, в които никога не е имало глутен, вече могат да се рекламират като без глутен. Съществуват пекарни за печива без глутен и сладкарници, които продават само различни видове торти и сладкиши, задължително без глутен!

И все пакпшеницата е най-използваната основна хранителна стока в света в продължение на няколко хиляди години – още от началото на земеделието, от Европа и Северна Африка през Близкия изток и Индия до Китай. Тя отдавна е от основно значение и в храната на Северна Америка. Широко използваните зърнени храниечемик и ръж също съдържат малко глутен, а понякога се отхвърлят заедно с пшеницата, което значително намалява традиционните зърнени храни, които се използват най-често в нашата диета.

Днес много хора страдат от хранителни алергии или непоносимост, които се увеличават. При това редица здравословни проблеми – от кандида до синдром на раздразнените черва и течащи черва, могат да бъдат доста сериозни. Съвременната медицина доказа значението на здравословния биом в червата за правилното храносмилане и жизненост.

Глутенът и Аюрведа

Със сигурност има много трудно смилаеми хранителни продукти. Особено нездравословни са бързите храни, приготвени с некачествени олио за готвене, твърде много пържено, тежки сладкиши, преяждането. 

На всичкото отгоре усложнения идват и от фабричното земеделие, ГМО културите и почвите с лошо качество. Нашият стресиращ начин на живот и липсата на готвене на домашна храна допринасят за проблема.

Затова не е изненадващо, че много хора имат проблеми с редица хранителни продукти, които са тежки по своите качества и затова могат да бъдат по-бавно смилаеми. Те включват млечни продукти, пшеница, соя, месо, риба, яйца, фъстъци или ядки като цяло и много други.

Със сигурност бялото брашно и продуктите, приготвени с него, лесно стават вредни и трябва да се избягват. В допълнение ГМО и модерното фабрично отглеждане на пшеница може да произвеждат по-нисък вид пшеница. Така че някои предупреждения относно пшеницата наистина са валидни.

Глутенът и Аюрведа

Какво препоръчва Аюрведа за пшеницата? 

Пшеницата остава важен хранителен продукт, широко използван в Аюрведа. Особено се препоръчва за въздушни доши вата и огнените пити, поради своята хранителна природа, която осигурява повече протеини от ориза и е по-добра за по-студен климат или сезони. И все пак пшеницата обикновено трябва да се избягва от воднистите видове Kapha, които са склонни към наднормено тегло и бавно храносмилане.

Аюрведа винагикоригира диетата според индивидуалната конституция на отделните индивиди, както и спрямо храносмилателната сила или храносмилателния огън, Jatharagni, който е отговорен за смилането на храната, която приемаме.

  • Агни има тенденция да е с ниско съдържание на воднисти видове Кафа,нередовни на въздушни типове Вата и твърде високо на огнени типове Пита. Неуравновесеният Агни може да направи всяка храна трудно смилаема, особено всяка тежка храна, включително пшеницата.
  • Така че, възниква въпросът, дали храна като пшеницата или млечните продукти е винаги проблемът или това е ниското или слабото ни Agni? Може би е по-добре да се добавят повече подправки, за да се увеличи храносмилателният огън, отколкото просто да се избягват тежки храни. Такива подправки на Agni включват джинджифил, куркума, кимион, кориандър, босилек, кардамон и десетки други, включително на моменти люти подправки, като лют пипер, черен пипер и горчица. Всъщност тук всички кулинарни билки и подправки имат своята стойност.

Глутенът и Аюрведа

С други думи, храните не винаги са причина или враг, собствената ни храносмилателна слабост може да е истинският проблем. Въпреки че временно избягване на трудно смилаеми хранителни продукти може да бъде полезно, по-важно в дългосрочен план е да засилим собствения си храносмилателен огън.

Важно е също така да получите качествена пшеница от естествени източници. Например, индийската пшеница или ата е такъв сорт. Тя цялата е биологична.

Освен това маята, използвана за приготвянето на различните видове хляб, може да причини хранителни алергии и да бъде истинският проблем, а не пшеницата. Консумацията на чабати или безквасен пшеничен хляб помага при наличието на такъв здравословен проблем.

Накратко, преди да скочите набезглутеновата диета, помислете за вашия дошически тип или аюрведична конституция като Vata, Pitta или Kapha, отбележете състоянието на вашия Agni или храносмилателен огън и го поддържайте балансиран и се уверете, че използвате пълноценно пълнозърнеста пшеница, когато трябва да прибегнете до използването на пшеница.

Типовете Kapha или тези с ниско ниво на Agniи всеки, който е с високо съдържание на Ama или токсична неразградена храна в тялото, със сигурност трябва да внимава с пшеницата в диетата си. Това особено се отнася добялото брашно, сладкиши и дрожден хляб.

За да се възстанови храносмилането за хората с лошо здраве или слабо храносмилане, Аюрведа обикновено препоръчва първо диета с ориз. Пшеницата може да се въведе отново по-късно, след като храносмилателната сила се върне.

В заключение, няма нито един естествен хранителен продукт с толкова широко приложение като пшеницата, който да е враг на здравето ни. Затова не бива да я избягваме напълно. Истинската основа на здравето и болестите се крие в нашата собствена храносмилателна сила и начин на живот, който се съчетава с това, за което има много полезни лечения. Това е мъдростта на Аюрведа: лечение за всеки индивид поотделно, а не робуване на хранителни догми или панацеи за всеки, независимо от различията в ума и тялото му.

И все пак, ако имате глутенова непоносимост – какво казва Аюрведа по този въпрос и какво препоръчва?

Непоносимостта към глутен може да се разглежда като вид аджерна – или нарушение, свързано с храносмилането, според Аюрведа. Симптомите му зависят от доминацията на човека в Доша. Ако Вата е доминираща в човека, тогава непоносимостта към глутен може да се прояви като главоболие, болки и спазми в корема, подуване на корема, загуба на тегло, умора. 

Ако Pitta е доминираща у човека, тогава могат да се появят симптоми като коремна болка, диария и специфичен мирис на изпражненията. Ако Kapha е доминираща, симптомите са тежест на тялото, кожни алергии, депресия и т.н.

Трите доши в Аюрведа

Глутенът и Аюрведа

Как Аюрведа лекува човек, който е алергичен към пшеница и не може да яде продукти, съдържащи глутен?

Това зависи отсимптомите на алергията. Обикновено линията на лечение включва използването на подправки като:

  • асафетида,
  • черен кимион,
  • кимион,
  • сминдух,
  • черен пипер,
  • дълъг пипер,
  • куркума. 

След това се планират терапии за детоксикация Panchakarma въз основа на дисбаланса на вида доша на човека.

Ако боледувате от целиакия? 

Целиакия е автоимунно заболяване. Тук като първа стъпка е планирано лечение за детоксикация с Панчакарма. След това се предписват билки за подобряване на имунитета, като Bala (Sida cordifolia), Guduchi (Tinospora cordifolia) и така нататък.

След това, въз основа на симптомите на пациента, проблеми като подуване на корема, газове, запек се лекуват с предимно горчиви билки като Patola (Trichosanthes dioica), Kutki и пр. Ако са на лице депресия или психични симптоми, се използват аюрведични билки като Брахми и Готу Кола.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *