Разширените вени и аюрведични методи за тяхното третиране

14.10.2020

 Аюрведично лечение на варикоза (разширени вени)

Варикозата или разширените вени, причинени от отслабени клапи във вените на краката, се отнася до състояние, при което вените на краката се разширяват, т.е.изглеждат подути и изпъкнали и могат да се различат под повърхността на кожата. 

Разширените вени могат да имат тъмен цвятили да запазят първоначалния си цвят, вариращ от светло лилаво-червено до почти тъмносиньо. Те са почти винаги болезнени. В случай на продължителни разширени вени, те могат да бъдат придружени от пилинг на кожата и може да се наблюдаваразвитие на кожни язви.

Разширените венисе причиняват поради прекомерен натиск върху краката или корема. Те се предизвикват от напредването на възрастта, затлъстяване, бременност, хормоналнипромени и редица други фактори, които могат да включват генетични или епигенетични фактори, тъй като разширените вени често се срещат в цели семейства. 

Застояването за дълги периоди от времеувеличава натиска върху вените на краката и насърчава разширените вени.

Разширените вени и аюрведични методи за тяхното третиране

Някои недостатъци в диетата могат да причинят загуба на еластичност на вените, което може да ги направи варикозни. Продължителното стоене прав, упражняването на физическа активност, която натоварва повече краката, носенето на стегнато облекло и пълната липса на упражнения може да доведе до варикоза.

 

Симптоми

При варикоза, вените изглеждат тъмносини или лилаво червени, подути и изпъкнали под кожата. Някои хора нямат никакви симптоми. Леките симптоми могат да включват: тежест, парене, болки, умора или болка в краката. 

Симптомите могат да се влошат след дълги периоди на неподвижност и включват подуване на краката и глезените и сърбеж директно върху вената. По-сериозните симптоми включват:

 • подуване на краката,
 • болки в прасеца,
 • кожни промени, като промени в цвета, суха, изтънена кожа, възпаление, лющене и отворени язви, или кървене след леко нараняване.

 

От аюрведична гледна точка, варикозата е състояние, предвиждащо унищожаването на вата доша (особено вяна ваю) в раса и ракта датус и се простира в техните упадхатуси. Следователно, усилията за лечение са насочени към успокояване на вата доша и могат да включват диетични, лекарствени, йогични и други мерки.

Разширените вени и аюрведични методи за тяхното третиране

 

Диета

Като цяло и по отношение на конституцията на клиента, обикновено се прилага режим на диета, успокояващ вата. Подобна диета трябва да включва пълнозърнести храни, за сметка на преработените. От пълнозърнестите храни особено полезни са пшеницата и просото.

Пресните плодове са много необходими,тъй като дефицитът на витамин С е основен фактор, допринасящ за появата на разширени вени. Амалаки и други цитрусови плодове с високо съдържание на този витамин трябва да се съдържат в добри количества. 

Разширените вени и аюрведични методи за тяхното третиране

Диетата трябва да е богата на протеини и трябва всеки ден да включва яйце и чаша мляко, заедно с бобови растения и други храни, богати на протеини (въпреки че червеното месо трябва да се избягва). За подпомагане на храносмилането при висок прием на протеини, ежедневно е добре да се консумират чесън, лук, джинджифил и ананас, като се избягват други пикантни храни и подправки, съветва Уилям Курсън, преподавател и декан на колежа по институционално развитие в Сай аюрведически колеж и аюрведичен център за здраве.

За не-вегетарианците рибата също трябва да бъде включена в ежедневната диета. 

Пийте голямо количество вода – дозата е минимум 3 литра вода дневно за възрастен мъж с умерено ниво на активност.

 

Йога асани и физически упражнения

Полезните пози включват:

 • Virasana (поза на героя),
 • Sarvangasana(стойка на рамото, трябва да се практикува в продължение на 10 минути всеки ден, ако е възможно),
 • Kapotsana (поза на гълъба – алтернативна поза в легнало положение),
 • Bhujangasana; (поза кобра),
 • Шавасана (поза труп),
 • Халасана (поза плуг),
 • Паванмуктасана (поза за облекчаване на вятъра).

Особено полезно е клиентът да повдигне краката си, докато лежи по гръб. Това трябва да се прави 4 или повече пъти дневно в продължение на 20 минути. Правете упражнения за стъпалата, като ги движите напред и назад. Друго полезно упражнение е да се опитвате да подписвате името си с движения на краката.

Помагат и прости упражнения като ходене, плуване, колоездене и разтягане на краката, докато седите на стол. Избягвайте прекалено енергичните упражнения и след всяко упражнение направете кратка почивка. Избягвайте да се къпете в прекалено студена вода.

 

Билкови лекарства

Полезните аюрведични билки включватAmalaki, Arjuna, Ashwagandha, Brahmi, Guduchi, Guggul и Shatavari – и най-вече, независимо от факта, че не е от аюрведичен произход, HCSE(екстракт от семена от конски кестен), приеман през устата, както и локално приложение.

Брахми (Bacopa monnieri)

 Местната индийска билка Брахми е може би най-доброто аюрведично лечение за разширени вени. Тя осигурява необходимите хранителни вещества за правилното тонизиране на вените.  Аюрведа предписва Брахми като лекарство по избор за лечение на разширени вени. 

Необходимо е Brahmi да се приема в продължение на четири седмици без прекъсване, за да се усети ползата от лечението. (Дозировка: 2 до 6 г. дневно). Brahmi (Bacopa monniera) се приема заедно с някои минерални добавки като Jasad bhasma. Тази bhasma има три предимства»

 • тя е богат източник на минерала цинк
 • помага за заздравяване и съсирване на кръвта чрез образуването на колаген
 • помага за концентрацията на витамин Е в кръвта. 

Други лекарства, които обикновено се приемат с Brahmi, са Chandraprabha vati, Nagarjunabhra rasa и Punarnavadi guggulu,

Чесън (Allium sativum)

Сред многото си полезни свойствачесънът има ефект и при лечението на разширени вени. Чесънът може да разгражда съдържанието на протеини в тялото и да го разпределя равномерно. Това увеличава доставката на протеини в областта на долните крайници. (Дозировка: 6 до 15 g дневно).

Джинджифил (Zingiber officinale)

Разширените вени и аюрведични методи за тяхното третиране

Подобно на чесъна, джинджифилът също се разгражда и разпределя протеина в тялото. (Дозировка: 1,5 до 5 г. дневно).

Лук (Allium cepa)

 Лукът помага за правилното усвояване и разпределение на протеина в човешкото тяло.Придава вътрешна сила. Ежедневното изяждане на глава лук може да помогне за трайно решаване на проблема с разширените вени.

Екстракт от конски кестен (HCSE, Aesculus hippocastanum)

Екстрактът от конски кестен е широко използван в Европа за лечение на хронична венозна недостатъчност (ХСН) иразширени вени. Многократно е доказано, че намалява болката в краката и подобрява функцията на кръвообращението при лица с този проблем. 

Той е толкова ефективен, колкото поддържащите чорапи за отстраняване на течности от долната част на краката, и е синергично сърдечно-съдово хранително вещество, което подобрява вашата циркулаторна структура и функция (Дозировката е стандартизирана до 50-100 mg два пъти дневно).

В Индия е патентован многорастителен препарат,продава се под името Pilex, но наличността му извън Индия е ограничена.

Има някои аюрведични масла, които се предлагат за локално приложение, за да се търси временно облекчение. Това са Prasarini taila и Chandanabala taila. Махараянското масло(чиято основна растителна съставка е Shatavari) помага да бъде особено полезно, както и маслото от брами и етеричното масло от морковени семена(смесено обикновено с малко масло носител). Казва се също, че маслото Sahacharadi носи голяма полза.

Трябва да се внимава никога да не се прави масаж с масло директно върху разширените вени, тъй като това би увеличило натиска върху тях. Достатъчно е просто приложение, без да се упражнява натиск. 

За външно лечение нанасяйте масла много внимателно върху засегнатите вени. Масажирайте засегнатия крак, като избягвате вената – спрямо посоката на косата.

В допълнение към всичко изложено по-горе, за да се умилостиви вата доша например,избягвайте стреса, осигурете си здрав нощен сън и спазвайте редовен дневен режим. Това определено ще помогне на страдащите от варикоза.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *