Аюрведа: Науката за самолечението

21.01.2019

Аюрведа: Науката за самолечението– Практическо ръководство от д-р Васант Лад

 

Това е практическо ръководство за диагностика и лечение чрез хилядолетната научна и практическа система аюрведа.
Книгата дава възможност на читателя да се запознае в най-общ план с основните принципи и идеи, залегнали в основата на аюрведичната наука.
Дадени са полезнисъвети за лечение на някои от най-разпространените заболявания, както и препоръки за промени в начина на живот и хранене, който могат да помогнат на всеки човек да постигне здраве и дълголетие.

Световноизвестният експерт по аюрведа д-р Васант Лад разяснява основнитетермини и процедури, с които следва да бъде запознат всеки, който се интересува от древното познание – независимо дали целта му е просто да задоволи любопитството си, или желае да превърне аюрведа и нейните предписания в начин на живот.

Книгата е тематично разделена на глави, във всяка от които е застъпена идеята за превенцията като ключ към поддържането на добро здраве.

Съдържат се прости формули, които освен че салесни за изпълнение,са и напълно приложими в ежедневието, стига човек дае готов да направи необходимите промени в навиците и стила си на живот,за да възстанови своето здраве или да го поддържа в баланс.

Препоръчваме книгата като въведение в аюрведа.

Тя е подходящаза всеки, който желае да натрупа базови познания и да се подготвида тръгне по пътя на аюрведа – науката за здраве и дълголетие.

 

Практически подход към науката аюрведа

A Practical Approach to the Science of Ayurveda: A Comprehensive Guide for Healthy Living от Acharya Balkrishna (на английски език)

Тази книга помага на читателя да разбере как е устроено тялото, какво представляват болестите и как можем да се освободим от тях.

АвторътАчаря Балкришнасе ползва с изключителна популярност като експерт в областта на аюрведа; един от основателите на прочутата индийска аюрведичнафармакопея–Патанджали.

В ръководствотое обяснено живо и увлекателно какво е разбирането за живота според аюрведа, представени са основните понятия и термини, но този път (за разлика от първата препоръчана книга) в по-голяма дълбочина – поради това е възможно читателят да трябва да положиповече усилия и старание, за да може да разбере различните теоретични постановки без помощта на учител.

Обхванати сапочти всички аюрведични принципи, които следва да се познават или научат, съдържа се и глава относно йога и домашните лекове, приложими в ежедневието

Книгата съдържа добри обяснения за много от термините (на санскрит), а множеството илюстрации допринасят за по-лесното възприемане на информацията.

Това е едно наистинаполезно четиво за напреднали в аюрведа.

 

Clinical Diagnosis in Ayurveda (A Practical Book of Ayurvedic Diagnosis in The Light Of Modern Medial Science) от  M. Srinivasulu (на английски език)

В тази книга се прави задълбочен преглед на аюрведичното разбиране за товакакво представлява болестта, като основният акцент е поставен върхудиагностиката и изследването на процеса на развитие на болестта.

Съдържанието е разпределенов три раздела.

В първия раздел са обяснени случаите, при които се използват различни видове методи, като Панчендрия парикша (преглед, проведен с помощта на пет сетивни органа), Аштавидапарикша (преглед с отчитане на осем фактора), Дашавида парикша (преглед чрез десет фактора).

Вторият раздел е посветен нацялостните прегледи на тялото, базирани на концепцията на Трайодашасротас парикша.
В третия раздел са представени различни методи за извършване на преглед, базирани на теорията за трите доши;включва и описание на аюрведичния тест Пракрути парикша.

 

Книгата е подходяща за напреднали в изучаването и практикуването на аюрведа.

 

Списък с книги за аюрведа:

 

На български език:

 • Практическа аюрведа. Изчерпателен наръчник за здрав живот от Ачаря Балкришна
 • Аюрведа: Науката за самолечениетоПрактическо ръководство от д-р Васант Лад
 • Аюрведа: Ръководство за домашно лечение от д-р Васант Лад
 • Учебник по аюрведа. Основни принципи от д-р Васант Лад
 • Аюрведична кухня за самолечениеот Уша Лад и д-р Васант Лад
 • Аюрведа: науката за самолечението – практическо ръководствоот Васант Лад
 • Аюрведична пулсова диагностика – Древното изкуство на аюрведичната пулсова диагностикаот д-р Васант Лад
 • Йога и аюрведа: книга за самолечение и самореализацияот Дейвид Фроли
 • Живот в равновесие – Пълно ръководство по аюрведаот Мая Тивари
 • Пракрути: Вашата аюрведа конституцияот Робърт Свобода
 • Аюрведичната кухня – Ръководство за добро хранене и здраве според индивидуалните особеностиот Амадеа Морнингстар и Урмила Десай
 • Баланс на хормоните, баланс в животаот д-р Клаудия Уелч
 • Основи на аюрведа – Какво е аюрведа и какво може да направи за тебот Шубра Кришан
 • Йога терапия: Ръководство за терапевтично използване на йога и аюрведа за добро здраве и физическа формаот А. Г. Мохан, Индра Мохан
 • Съвършеното здравеот Дийпак Чопра
 • Ащанга Хридаям– древен текст
 • Сушрута Самхита– древен текст
 • Чарака Самхита– древен текст.

На английски език:

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *