Как да живеем, без да ни разболяват токсини?

21.01.2019

Токсините –защо се натрупват в организма и как въздействат?

Човекъте единство отфизическо тяло, емоции и съзнание.Тези компоненти на човешката природа са взаимносвързани, повлияват се взаимно и имат пряко въздействие върху здравето. Например всяка от потисканите отрицателни емоцииуврежда конкретни органи: гневът се отразява зле на черния дроб, страхът – на бъбреците, завистта уврежда сърцето и т.н.

Тази единна природа на човешкия организъм изисква полагането на едновременна грижа за всеки от съставящите я елементи, което гиподдържа чисти и в буквалния, и в преносния смисъл–без токсини в тялото, без отрицателни емоции и негативни мисли.

Токсините в тялото са в основата на всяко заболяване. Те се образуват преди всичко от храната, както и в резултат на непълноценно храносмилане. Когато в стомашно-чревния тракт има престояващи неразградени остатъци, те започват да гният и да се отделят отрови, които чрез кръвообращението се разнасят в тялото.

Тези вредни веществаотравят организма на нивото на клетката. В резултат тъканите и органите започват да не изпълняват функциите си както трябва, стига се до запушвания на каналите, по които тече жизнената енергия. Като цяло се нарушава енергийният баланс в тялото, което води до появата на болести.

 

Ежедневието трябва да бъде съобразено с природните енергии.

Поддържането на естествения баланс в организмазависи от начина на живот: сън, хранене, умствена и физическадейност, почивка, духовни преживявания.

Организмът има различна активност и тя е в пряка зависимост от природнитепроцеси и цикли – от редуването на ден и нощ, смяната на сезоните, промените в климата и др. Всъщност човек зависи от космическите енергии, процеси и цикли, защото природата и самият той са проекция на Вселената.

Тук роля играят Слънцето и Луната, както и различните планети.

Силно свързани със слънчевата активност и енергия са храносмилането и обмяната на веществата. Така например „храносмилателният огън“ агние най-силен по обяд, когато Слънцето е най-активно. Тогава е и основното хранене за деня, тъй като организмът може да преработи и усвои повече и по-тежка храна. Агни е особено важен, за да не се стига да образуването на токсини.

Сутрин храносмилането е още слабо, затова закуската трябва да бъде лека. Със залязването на Слънцето агни отново отслабва, следователно вечерята също трябва да бъде лека и ненатоварваща организма.

Като цяло денят трябва да започва рано, скоро след изгрева на Слънцето. Препоръчително е събуждането да става между 6:30 и 7:00 часа. Разбира се, това не е приложимоза работещите на смени, за бременните, децата, болните и възрастните хора.

Кое е правилното хранене?

Правилното хранене – освен подходящите за конкретния човек храни и продукти– включва времето на хранене, правилното съчетаване на продуктите, както и количеството на приеманата храна. Всичко това зависи от душата, която е индивидуална за всеки човек и се определя от специалист.

Въпреки индивидуалните различия между хората, съществуват и общи, принципни постановки, чието спазване гарантира здраве на всеки.

На първо място,трябва да се храним редовно (закуска, обед и вечеря), като избягваме честата смяна на приеманите храни, към която динамичнотоежедневиепредразполага.За да разгражда храната и да усвоява оптимално хранителните вещества, организмът изисква ред, без чести „изненади“. Освен това трябва да приемаме храна само ако изпитваме глад.В противен случай натоварваме храносмилането, което още не е завършило от предходното хранене.

Ако менюто включва повече месо или богати на протеинипродукти, интервалите между храненията трябва да бъдат по-големи, както и приеманото количество.

Ако преобладават обработените по термичен път зеленчуци–варени, печени, на пара–трябва да се храним по-често, но в по-малки количества.

Важно е и времето на хранене. Ако вечерята е след 19:00 – 20:00 часа, когато агни чувствително е затихнал, разграждането на храната не може да протече нормално. Поради намалената сила на„храносмилателнияогън“ вечерята също трябва да бъде лека. Аюрведите препоръчват също така менюто да комбинира готвена и сурова храна без значителен превес на някой от двата вида.

За суровите зеленчуци трябва да се има предвид, че преработката им изисква повече енергия, поради което са подходящи за лятото. За зимния период сепрепоръчват млечните продукти и месото.

Като цяло храната трябва да бъде прясно приготвена и да се поднася топла, защото топлата по-лесно се храносмила.

От значение за предпазването от токсини е и съчетаването на храните.Следва да се има предвид, че някои са несъвместими (например мляко с риба или плодове)и не бива да се консумират едновременно.

Макар че аюрведа счита алкохолаза една от „храните на невежеството“, все пак се допуска умерена консумация –до 3 – 4 пъти седмично.

 

Правилно пиене на вода

Водата е един от петте елемента, изграждащи тялото – без нея жизнените процеси са невъзможни. Всъщност съдържанието на вода в организма е над 70%, което само по себе си говори за нейното жизненоважно значение.

Водата е средата, в която протичат биохимичните процеси.В нея се разтварят хранителните вещества, тя осигурява метаболизма, чрез нея се отвеждат отпадъчните продукти.

Приемът на вода е важен за организма още от началото на деня – „сутрешната“ вода способства за прочистването на тялото, също така стимулира функционирането на всички органи и системи.

 

Сутрешният прием трябва да включванай-малко 500 мли най-много 1200 мл. Температурата на водата не бива да бъде по-ниска от телесната, както и да не надхвърля 45 градуса.

Човек не трябва да се „налива“, ада „яде“ водата – бавно, на малки глътки.

Еднократният прием не трябва да надвишава 150 мл, с изключение на„сутрешната“ вода.

За приема на вода аюрведа има няколко основни правила, свързани с предпазването от токсини. Така например не бива да се пие вода по време на хранене. Тя разрежда храносмилателните киселини в стомаха и така нарушава разграждането на приетата храна, което води до образуване на биотоксини.

Водата може да сеприема час преди и час след хранене, но задължително да не е студена. Един час след хранене може да се изпие и повече от 150 мл.

Ограничаването на приема на вода, както и„наливането“ освен всичко друго води и до нарушения в изпотяването, уринирането и дефекацията.

 

Хигиена на тялото и мислите

Поддържането на чисто тяло е един от естествените начини за избягване на токсините, като особено важно е почистването на езика и зъбите. Трябва да помним, че не по-малко значение има и поддържането на „чисто“, тоест на свободно от лоши мисли съзнание.

Човек трябва да се старае да имапозитивна нагласа към другите хораи към света като цяло, да бъде съпричастен и състрадателен.

Аюрведите съветват вечер преди сън съзнанието да се успокои с положителни мисли, за да може следващият ден да започне с позитивна енергия, чисто тяло и чист ум.

В логиката дотук хигиената включва и изискване да не се потискат позивите на тялото. Това означава, чекакто отговаряме на естествените си нужди (уриниране и дефекация), за да не задържаме токсини, трябва да се научим да изразяваме емоциите си, а не да ги таим.

Нуждата от сън също не трябва да се пренебрегва, тъй катоименно тогава се задействатсистемите за самопречистванена тялото.

За отделянето на токсини и нормалните дейности на организма е важна и физическата активност. Според възможностите си човек трябва редовно да прилагасистема от упражненияза тонизиране и зареждане на тялото с енергия, сила и издръжливост. Разбира се, това трябва да бъде съобразено със здравословното състояние и евентуалните заболяванияна всеки човек.

 

КАК ДА УЛЕСНИМ ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ТОКСИНИТЕ ?

 

Чайове, упражнения, слънчеви бани

Човешкият организъм е самопречистваща се система, чието функциониране може както да бъде затрудняванос неподходящ начин на живот, така и да бъде улеснявано.
Един от начините да се погрижим за своя организъм е да изберем определен ден от седмицата, в който да не пием вода. Това е полезно за отстраняване на нарушения в храносмилателната и отделителната система, както и за подобряване на метаболизма.

Слабителните чайовесъщо са в помощ за отделянето на токсините и прочистването на дебелото черво.За целта се използват различни билки:сена, босилек, карамфил, маточина, ленено семе, корен от джинджифил, ленено семе, трифала, семена от копър, алоеи много други.

Освен физическите упражнения, за изхвърлянето на отровите помагат и редица дихателни упражнения. Дълбокото дишанепри тези упражнения имаблагоприятно действие върху енергийните канали, като способства за тяхното прочистване, когато са блокирани от натрупани токсини.

Слънчевите бани са друг начин за изгаряне на токсините в организма– енергията, излъчвана от Слънцето, подпомага процеса на детоксикация. Следва да се има предвид обаче, че излагането на пряка слънчевасветлина не трябва да надвишава 20 минути, тъй като слънчевата радиация може да предизвика странични ефекти.

Парна баня, масажи, суха сауна

Парните бани с билково обогатяване на парата са много полезни за освобождаване на тялото от токсини.
Този метод е насочен към прочистване на кожата, която е най-големият по площ орган в човешкото тяло.

Парните бани могат да се съчетават и с масажни процедури.

Замасаж могат да се използват различни лечебни масла с по-повърхностно или по-дълбоко проникване, които спомагат за освобождаване на тъканите от токсини.
Терапията Абянгам аюрведичен масаж с олио, спомага за поддържане на добро общо здравословно състояние, правилно функциониране на тялото и ума, както иза премахване на енергийните блокажи в тялото.
Абянгам е начален, подготвителен етап в Панчакарма.

Полезни са и сухите сауни, които предизвикват силно изпотяване, при което заедно с потта се изхвърлят и повече токсини.
При този методот тялото извличат живак, олово, натрий и др.
Тук следва да се обърне внимание, че за всички дейности, извършванив немедицински условия, е необходимапредварителна консултация с лекар, който да прецени дали е подходящо да бъдатприлагани.

 

НЯКОИ ПРАВИЛА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗДРАВЕТО

 

За главата като „команден орган“трябва да се полагат внимателни и специални грижи. В нея се намират сетивните органи –очи, оши, нос, език.
Поради тази причина главата не бива да се мие с гореща вода, тъй като тя може да повлияе негативно върху нормалното функциониране на сетивата.Препоръчителната температура е около 25 градуса.
Желателно е да се използва само натурална козметикaи да не се рискува с продукти, в които се съдържат химични съставки.

Добре е почистващи продукти,като сапун, шампоан или душ гел,да се използват не повече от веднъж седмично – честата им употреба уврежда кожата, като отнема мазнините.

При отсъствие на сериозен кожен проблем за почистването на кожатае достатъчна и топлата вода. Добър избор на козметика са аюрведичните козметични продукти.

За добро зрение е препоръчително веднъж седмично да се прави т.нар. „очна линия“с билкова паста. Подходяща за целтае билката пунарнава, като прах от корена ѝсе смеси с мед или само с топла вода.
В резултат от процедурата от окото се извеждат секрети, прочистват се и слъзните канали.
Трябва да се има предвид, че за зрението е противопоказно да се гледа директно към Слънцето или друг източник на ярка светлина, както и дългото взиране в екрана на компютъра.

Устната кухина, където се намират езикът и гърлото, трябва да се почиства добре– измиване на зъбите, жабурене на устата, гаргара.

Освен за почистване и детоксикация това способства за поддържането на здрави зъби и венци, които са пряко свързани със сдъвкването на храната и храносмилателния процес.

За процедурите, свързани с почистването на устната кухина, може да се използва затоплена солена водаили отвара от билки, например Jethamada (ако се прилага с лечебна цел, препоръчителната честота е веднъж седмично).

Сред другите правила е човек да не се къпе след ядене, да следи климатичните и температурните промени, като реагира гъвкавос подходящото облекло.

Аюрведите съветват да не се спи през деня, освен,разбира се, когато не го налага здравословното състояние илипри хора, работещи на нощни смени.

Друг съвет е темпото на хранене да бъде умерено – нито бързо, нито прекалено бавно.
Като цяло хората не бива да се задържат ненужно дълго около масата.
48 минути трябва да са максимумът за едно хранене– закуска, обяд или вечеря.
Целта на това ограничение е човек да не се подлага на излишни изкушения, след като гладът му е вече заситен.

 

Лекарските прегледи и консултации

В аюрведа съществува категорично изискване пациентът да не приема лекарства, които не са му изписани от аюрведичния лекар.

Организмът на всеки е уникален, затова и лечението е строго индивидуално. При едно и също заболяване предписаното на един може да е неподходящо и дори вредно за друг – затова трябва стриктно да се спазват лекарските указания.

При прегледите и консултациите не трябва да се спестява никаква информация.

 

Диагностиката ваюрведа е сложен процес.
Освен преките прегледи –пулс, език, очи, рефлекси, говор, походка, коса, нокти, оцветявания на кожата и много други–се вземат предвид и редица немедицински данни.
Сред тях могатда бъдат например: при какви условия и в какъв район живеете и работите, разтърсващи житейски събития, отношения с околните – близки, съседи, колеги, и т.н.
Всичко това има отношение към здравословното състояние и спомага за поставянето на точната диагноза, а оттам и за правилното лечение.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *