Лечение на кожни проблеми с Аюрведа

15.01.2019

Как възникват кожните проблеми

Терминъткожни заболявания обобщава голяма група заболявания, засягащи целостта, тургора, структурата и вида на кожата. Те могат да бъдат предизвикани от различни причини, както и да протичат остро и хронично.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е изложена на директен контакт с редица външни фактори, като някои от тях могат до доведат до раздранение или патологични промени. Съществуват и други фактори, които могат да предизвикат патологични промени по кожата и такива са болестите на различни вътрешни органи и системни заболявания. Симптоматиката може да се изразява в сърбеж, изтръпване на кожата, кървене, обриви, промяна в цвета и температурата, и т.н.

Акнето е вид кожно заболяване. При около 20% от засегнатите акнето протича изключително тежко и оставя остатъчни изменения. При него се наблюдава поява на пъпки в областта на гърдите, раменете и лицето. Ключова рола за развитието на това заболяване играе генетиката. Други фактори за развитието на акне са повишен мастен секрет и специфична активна бактерия. Лечението е медикаментозно.

Псориазисът е едно от най-разпространените кожни заболявания. Причината за възникването му не е напълно ясна, предполага се, че възниква вследствие на вирус, промени в имунитета, ендокринни смущения, стрес. Проявява се по кожата в областта на колената, лактите, в предната част на краката, окосмената част на главата, външни гениталии. Заболяването протича хронично, а лечението не винаги дава резултати.

Витилигото е нарушение, при което се наблюдават унищожени меланоцити – клетки, които пигментират кожата. Това се изразява в поява на бели петна по кожата. Това кожно заболяване е еднакво разпространено при жени и мъже от всички възрасти. Петната се появяват главно по откритите части на тялото, по гънки и места, подлагани на нитиск. Хиперпигментиран контур се наблюдава при границата със здравата кожа. Петната са с различна големина и форма.

Екземата представлява възпалителна реакция на кожата. Наблюдава сеподуване, пъпки с белезникав секрет, които при пукане се покриват с коричка, както и зачервяване. След преминавана на острата фаза, кожата загрубява, започва да се напуква и лющи.

Розацеятапредставлява хронично възпалително заболяване на кожата, като най-често се наблюдава в областта на деколтето и лицето. Появяват се зачервени и разширени кръвоносни съдове, както ичервени папули, които понякога се пълнят с гноен секрет. Основната терапия на това заболяване включва намаляване на тютюнопушенето, кафето и алкохола, както и следване на здравословна диета.

Ракът на кожата е най-сериозното от всички кожни заболявания. Основната причина за появата му е прекомерно излагане на слънчева светлина. По-остро протича при хора с по-светла кожа. Симптоматиката се изразява в обезцветяване на кожата, поява на кожни аномалии, язви и други образумания, които не заздравяват. 

Аюрведа още в древността е систематизирала кожните проблеми и начините за лечението им. Един от запазените енциклопедични  аюрведа трактати, който е от 3 век преди новата ера, засяга и кожните болести. В него са описани лечебните свойства и приложението на извлеци от 100 000 растения, има теоретични и практически насоки като обобщен опит от много хилядолетия.

Обърнато е внимание и на влиянието на външната среда, и на вътрешните процеси през фокуса на трите Доши – възлово понятие в Аюрведа и като философия, и като лечение. Застъпено е и схващането за единството и взаимната зависимост между физическото и духовното здраве, както и на начина на живот според съответната Доша. Тези насоки са актуални и днес като част от класическата Аюрведа. Те служат за ефективно лечение, но и за предпазване от болестите, защото е по-добре да се предпазиш, отколкото да се лекуваш.

Трите Доши са биологични начала, същности на човека, които определят индивидуалните му характеристики във всяко отношение. Тези енергии са зададени в уникален баланс в тялото, като една или две от тях преобладават. Така типът Доша може да бъде Вата, може да е Пита или Кафа, или смесен тип – например Пита-Кафа. Всяко кожно заболяване – обриви, дерматит, псориазис, екзема и т.н. е свързано с някоя от трите Доши, която е излязла от равновесието на енергиите.

Най-застрашени от кожни проблеми са хората, чийто телесен тип е Пита. Тази Доша отговаря за храносмилането, преработката и усвояването на веществата от клетките. Ако метаболизмът е нарушен, в тялото, разнесени от кръвта  започват да се трупат токсини и да предизвикват инфекции. Затова е важно при кожни проблеми да се подобри храносмилането, както и дейността на черния дроб, за да се нормализира метаболизмът и отровите да бъдат изхвърлени.

Кожните проблеми тип Пита се характеризират със зачервяване и отоци, температурата се повишава, а слънчевата светлина и топлината утежняват състоянието.

Кожните заболявания тип Ватаса суха кожа, може и люспеста, сърбежи. Състоянието се усложнява от сухота и вятър.

Хората тип Кафа имат сравнително рядко кожни проблеми, появяват се подувания, сърбежи, влажността и студът са противопоказни.

Аюрведа лечението

За лечението на кожни проблеми Аюрведа използва средства, процедури и терапии за пречистване на токсините от организма, диета и дневен режим.

Кожни проблеми на ръцете | Ayurvedasofia.bg

Всичко това се определя за всеки пациент от аюрведа лекаря. Хранителният режим се назначава с цел да се намали съответната Доша, предизвикала кожния проблем. При кожни проблеми, предизвикани от Пита, от храненето се изключват например доматите, ягодите, прасковите, а сред препоръчителните са кокосовото мляко и кориандърът.

При Кафа трябва да се избягват мазните тежки храни, при кожни проблеми масла не се използват. Храната за Вата трябва да е топла, с много белтъчини и въглехидрати, да се избягват суровите храни.

Билките с вътрешно приложение може да се приемат самостоятелно или с храната, много от тях са и популярни подправки. Също така може да се втриват в тялото или да са в състава на различни масла, с които се правят обливания и масажи.

За пречистването от токсини се използват разнообразни билки – куркума, сандалово дърво, черна боровинка, глухарче, детелина и много други на прах или в маслени отвари. При левкодерма например се прилага бакучи за подхранване на кожата и възстановяване на пигментацията. Комбинира се със сусамов прах, куркума, лавандулово масло, тамяново, от жожоба и др. Използва се при гъбичната инфекция трихофития, екземи, възпалени кожни подутини с течност /папули/. При възпаления на кожата, изгаряния, обриви, много добър ефект има маслото Гхи като външно лекарство. Сокът от Алое се прилага при повечето кожни обриви.

Тъй като физическото и духовно здраве са свързани в едно цяло и си влияят, се прилагат и практики за лечение от йога, също и медитация.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *