Как да понижим триглицеридите си с Аюрведа?

27.03.2019

Всички знаем, че лошият холестерол вреди на организма ни и е един от основните причинители на сърдечно – съдови заболявания, високо кръвно, предпоставка е за появата на диабет и още, и още, и още. Знаем, че лошият холестерол е опасен, но не се замисляме за триглицеридите, които също могат да станат много опасни за здравето ни, ако нивата им са високи.

Триглицериди и холестерол – прилики и разлики

И холестерола, и триглицеридите са вид мазнини (липиди). И двата вида мазнини циркулират в кръвта, но изпълняват различни функции.

Триглицеридите съхраняват излишните калории, които поемаме с храната и ги складират, за да могат по-късно да подпомогнат организма ни, когато той има нужда от допълнителна енергия.

Холестерола пък се произвежда от черния дроб и организма ни го използва, за да изпълнява различни дейности като синтезиране на хормони, жлъчна киселина и други.

Тъй като и двата липида не се разтварят в кръвта, те се нуждаят от транспортна система от носители, наречени липопротеини. Липопротеините с ниска плътност LDL западната медицина нарича още лош холестерол, а липопротеините с висока плътност HDL нарича добър холестерол.

Каква е връзката между триглицеридите и холестерола?

Според Аюрведа и триглицеридите, и холестерола са много полезни за здравето ни и изпълняват важни функции, но за да могат да се справят със задачите си трябва да се поддържат в нормални граници. Когато обаче в тялото ни се натрупа ама (токсини), това повишава нивата на триглицеридите, което от своя страна увеличава лошия холестерол, а това повишаване на стойностите на двата липида води сериозни последици за здравето ни.

Понижаване триглицериди с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgКак да понижим триглицеридите с Аюрведа?

Като древна холистична система Аюрведа прилага напълно естествени начини за намаляване нивата на триглицеридите, с които всеки може да се справи.

Тъй като едни от основните причини за повишаване на триглицеридите и лошия холестерол са затлъстяването, липсата на движение, консумацията на вредни храни и вредните навици, а всичко това води до натрупване на токсини в организма (ама), първата стъпка за понижаване и сваляне на нивото на триглицеридите с Аюрведа е промяна в начина на живот и хранене.

Намаляване консумацията на прости въглехидрати

Количеството триглицериди се увеличава от консумацията на прости въглехидрати като десерти, захар, рафинирани и преработени храни. Вместо тези храни Аюрведа съветва да се увеличи приема на пълнозърнести и бобови храни.

Физическо натоварване

Поне по 30 минути на ден ходене, тичане, йога или дихателни упражнения. Физическото натоварване ще помогне за намаляване/сваляне нивата на триглицериди в кръвта до нормалните стойности, а организмът ще изгори излишните калории, което пък ще доведе до намаляване на теглото.

Намаляване приема на калории

Ограничаване до минимум консумацията на месо, преработени храни, тестени изделия, газирани напитки, алкохол и други храни и продукти, които съдържат високи нива на холестерол и увеличават теглото.

Внимание върху теглото

Обикновено хората, които имат повишени нива на триглицериди, натрупват тлъстини в областта на корема. Ако имате такива, потърсете специалист, който да извърши аюрведа диагностика и да ви даде конкретни насоки за понижаване и намаляване на триглицеридите с Аюрведа, които да отговарят на нуждите на вашата доша.

Установяване на режим на хранене и сън

Липсата на режим на хранене и недостатъчния сън водят до натрупване на килограми, оттам до натрупване на токсини, и по пътя на логиката до увеличаване на триглицеридите и лошия холестерол.

Промяна в начина на приготвяне на храната

Аюрведа препоръчва храната да се приготвя с масло гхи или със зехтин и да се консумира топла и прясна. Претоплената храна е вредна и помага за натрупване на ама в организма.

Храни и Аюрведа билки, които понижават триглицеридите

Храни, Аюрведа билки и храни/билки от народната медицина, които понижават/свалят триглицеридите:

Мед

Може да ви се струва странно, но медът се бори успешно с повишените триглицериди и лошия холестерол. Освен, че е богат на витамини и минерали, антиоксидантите, които се съдържат в него не позволяват на холестерола да навлезе в лигавицата на кръвоносните съдове.

Една лъжица мед разтворена в чаша гореща вода ще помогне за нормализиране на нивата на триглицеридите и ще държи лошия холестерол в норма. За още по-голяма ефективност можете да добавите във водата и 8 – 10 капки ябълков оцет или ½ ч. л. лимонов сок.

Чесън

За понижаване на триглицеридите Аюрведа силно препоръчва консумацията на чесън, който е част и от българската народна медицина. Чесънът е богат на аминокиселини, витамини, минерали и органични сулфатни съединения като алицин, азоен и други серни съединения, за които се счита, че стоят в основата на терапевтичните му свойства.

Настърган или обелен, чесъна може да се добавя към ястия, да се прилага като превръзка или да се пие.

Рецепта за чесново мляко

5 – 6 скилидки чесън се избелват и се счукват добре. 50 мл. био краве мляко и 200 мл. вода се завират на котлона. След като водата заври се добавя чесъна и течността се оставя да ври, докато водата се изпари и остане около 50 мл. Чесновото мляко се филтрира и се пие горещо.

Амла

Амла е богата на витамин С, много минерали и е изключително добър антиоксидант. Освен това е и отличен естествен хипогликемичен агент, укрепва сърдечните мускули и намалява натрупания излишен холестерол.

Консумацията на една лъжичка амла на прах разтворена в топла вода поддържа артериите чисти и се грижи за нормализиране нивата на триглицеридите.

Арджуна

Това е много мощна аюрведа билка, която има способността да разтваря холестерола и да поддържа артериите чисти. Арджуна се взима рано сутрин и разтворена във вода.

Guggulu

Още една билка, която помага за понижаване на триглицеридите с Аюрведа. Guggulu съдържа guggulsterones, за които се знае, че са активни блокери на лошия холестерол в кръвта. Аюрведа билката може да бъде взимана след всяко хранене и са достатъчни само 25 мг., за да поддържате триглицеридите си в норма.

Целина

Този зеленчук е богат на антиоксиданти и помага за намаляване риска от сърдечни заболявания свързани с високото кръвно налягане и с високите нива на холестерола и триглицеридите. Част от народната медицина.

Целината може да се хапва като салата, да се добавя към ястията или да се пие като сок. Има доказателства, че консумацията на 2 стръка целина на ден понижават лошия холестерол със 7 пункта.

Авокадо

Авокадото съдържа значителни количества влакна и добри мазнини като олеинова киселина, която понижава нездравословния холестерол и повишава добрия. Въпреки, че авокадото е много полезно за поддържане на нормални стойности на триглицеридите, не бива да се забравя, че е с високо съдържание на мазнини и затова трябва да се консумира доста умерено.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксидантни съединения, които могат да понижат нивата на холестерол и да предотвратят образуването на кръвни съсиреци. В една чаша зелен чай има много повече антиоксиданти отколкото има в зеленчуците и плодовете, затова Аюрведа препоръчва да се пие зелен чай три пъти дневно.

Кафяв ориз

Ако искате да се погрижите за нормалните стойности на триглицеридите, заемете белия ориз с кафяв. Освен, че в кафявия ориз има много минерали и витамини, в него се съдържат и влакна, фибри и наситени мазнини, които спомагат за пречистване на тялото от токсини, за намаляване на теглото и най-важното – за балансиране на холестерола и триглицеридите в организма.

Ябълки (пектин)

Тези вкусни плодове са богати на пектин и съдържат естествени антиоксиданти, известни като флавоноиди, които понижават холестерола и поддържат белите дробове и сърцето здрави.

Една средна ябълка съдържа големи количества витамини А и С, около 4 грама фибри, а калориите ѝ са само 100. Освен ябълките, за понижаване на триглицеридите Аюрведа препоръчва и консумацията на круши, нар, грейпфрут, портокали, които също намаляват холестерола.

Броколи

Броколите са богати на разнообразни хранителни вещества като калций, калий, магнезий, витамин С, влакна и фибри. Освен това имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

При консумация на броколи влакната, които се съдържат в него се свързват с жлъчните киселини, които се натрупват в храносмилателния тракт и ги извеждат извън тялото по естествен начин. По този начин броколи помага за поддържане на нормални стойности на триглицеридите и холестерола.

Ечемик

Ечемикът е известен със способността си да понижава нивата на триглицеридите и да нормализира кръвната захар. Зърнената култура съдържа влакно, наречено бета – глюкан, което намалява нивата на холестерол с 4 – 10%. Освен това ечемикът е много добър заместител на пшеницата и можете да си го хапвате редовно като заместител на хляба.

Рибено масло и риба

Риби като тон, скумрия, пъстърва, сьомга, херинга, сардини са натоварени с Омега 3 киселини, които имат свойството да понижават триглицеридите и да предотвратяват сърдечните заболявания. Аюрведа препоръчва поне два пъти седмично да се храните с риба и да приемате по 1 – 4 грама рибено масло дневно.

Артишок

Листата му съдържат цинарин, който подобрява работата на черния дроб. Това води до по-бързото отстраняване на натрупаните токсини, а оттам до намаляване на холестерола и отпушване на артериите.

Спанак

Спанакът съдържа лутеин, който не позволява на триглицеридите да се закрепват по артериалните стени и да ги запушват. Витамин Е, който също се съдържа в спанака пък се грижи за отстраняването на натрупаната плака и така предпазва от сърдечни заболявания.

Бобови култури

Редовната консумация на боб, грах, нахут, леща и други за богати на влакна бобови култури намалява триглицеридите и холестерола.

Ленено семе

В семето от лен се съдържат лигнани, които намаляват холестерола в кръвта, стимулират работата на храносмилателния тракт и държат сърдечните проблеми далеч. Освен това семето от лен е богато на фибри и Омега 3 киселини, които контролират производството и абсорбцията на холестерола.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *