Лечение на глисти с Аюрведа

26.03.2019

Паразитите и енергийният баланс в тялото

Би могло да се каже, че появата на глисти е въпрос на занижена хигиена – мръсни ръце, недобре  измити плодове и зеленчуци, и т.н. По същество обаче това е въпрос на нарушен баланс между енергийните сили на човека.

В основата е отслабналият храносмилателен огън. В нормално състояние той би унищожил яйцата на глистите, докато  обработва храната, за да я разгради и да се осъществи обмяната на веществата.

Стихналият Агни не само не успява да ги унищожи, но и способства за размножаването им, което го отслабва допълнително. Така се създават условия за развитие на бактерии и гъбиобразуване и трупане на токсини в тялото, които го предразполагат към различни заболявания.

Намаленият Агни и недоброто храносмилане предизвиква промени и при трите Доши на човека – жизнените енергии за поддържането и развитието на организма. Всяка от тях отговаря за определена част от процесите в тялото и е зададена при раждането в точно определено съотношение с другите две.

Дошата, преобладаваща в това съотношение, определя основния тип Доша на човека. Когато съотношението се промени, започва болестен процес, защото се объркват процесите в тялото. А излизането на една Доша от равновесието провокира и другите две да се разбалансират.

Така според настъпилите енергийни нарушения, чревните паразити могат да бъдат тип Пита, тип Вата и тип Кафа:

  • При нарушенията на енергията Пита, появата на чревни паразити може да е съпроводено треска, парещи усещания, разстройство, болка в черния дроб и злъчката.
  • Ако паразитите са тип Вата, се получават газове, запек, подувания, стомашни болки, безсъние.
  • При чревните паразити тип Кафа се появява гадене, тежест в стомаха и тъпа болка, намалял апетит, лесна умора.

Паразитите по-лесно проникват в тялото на хора от тип Вата и тип Кафа. Хората от Пита тип обикновено имат силен Агни и добро храносмилане, така че ако проникнат яйца на глисти, те биват унищожени при преработката на храната в храносмилателния тракт.

Лечение на глисти с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgКак Аюрведа премахва глистите

Лечението на Аюрведа винаги е строго индивидуално за всеки пациент според Дошовия му тип и конкретните особености на организма му. По принцип лечението при глисти  започва с детоксираща диета.

От менюто отпадат месото, млечните продукти, сладкото. Прилагат се слабителни, след което няколко дни се приемат билки срещу паразитите, после отново слабителни и проверка за освобождаването от глистите.

Лечението включва билки за разгаряне на храносмилателния огън, много от тях се използват и като подправки с лютив и горчив вкус. Широко застъпени в такива случаи са пиперът – и черен, и червен, храносмилането: червен и черен пипер, асафетида, прах от алое, пелин, ревен и др. Слабителният ефект на ревена и алое се използва и за извеждането на паразитите.

Силно противоглистно действие има билката Виданга, тя е сред основните средства срещу чревните паразити. Използва се също трикату, което е комбинация между черен и дълъг пипер, и джинджифил, полезни са също нарът, тиквените семки, катушка и др. Ако се наложи силно ограничителна диета, са препоръчителни например женшен и  ашваганда.

Диетата е съобразно енергията, която трябва да се намали. Принципът е дадената Доша да се балансира с противоположното. Горещата Пита например се балансира с хладка храна и да се избягва загряващото лютиво, препоръчват се сладки, стипчиви и горчиви храни, като акцент са суровите храни, основно плодовете и зеленчуците.

Студената, течна  и тежка Кафа пък се балансира с топла, суха и лека храна. При Кафа сладките и млечните продукти трябва да се избягват, използват се загряващи подправки  и продукти – чесън, лютив пипер, джинджифил и т.н. Ако трябва да се намали леката, суха и студена Вата, се препоръчват  течни, топли, по-мазни храни, сухите и студените са противопоказни, избягват се и бобовите.

След излекуването хранителният режим и начинът на живот трябва да се съобразят изцяло с Дошата, защото иначе рано или късно здравните проблеми ще се появят отново.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *