Лечение на хронична треска с Аюрведа

24.03.2019

Хроничната треска е състояние, което се характеризира с бързо покачване на телесната температура, като след това се наблюдава бързото й понижение, а след това този процес се повтаря отново и отново. Състоянието най-общо е придружено от  главоболие, отпадналост, ставни и мускулни болки.

Хроничната треска може да бъде причинена от различни паразитни, вирусни и бактериални заболявания (малария, коремен тиф, бруцелоза, лимфом, туберкулоза, остеомиелит, ку-треска, остър ендокардит, саркоидоза, ХИВ, лупус, цистиноза, токсоплазмоза, полиартериитис нодоза, менингит, инфекции на дихателната система, автономна невропатия, наследствена невропатия и други).

Ку-треската представлява инфекциозно заболяване, причинявано от бактерията Coxiella burneti, характеризиращо се с много бързо покачване на телесната температура, при което освен стандартните симптоми на висока температура се наблюдават зачервени конюнктиви, фаринкс и гърло, както и зачервяване на лицето, суха кашлица, гадене, повръщане и загуба на апетит.

Основен разпространител на заболяването са домашните животни (кози, крави, овце) и кърлежите. Най-чест начин на предаване е въздушно-капковият път, който е възможно да доведе до развитие на атипична пневмония. Алиментарният път на заразяване се осъществява при консумация на непастьоризирани млека и съответните млечни продукти, произведени от тях.

Заразяването с ку-треска става и чрез ухапване от кърлеж, носител на бактерия Coxiella burneti. Микроорганизма, причиняващ заболяването се разполага вътреклетъчно. След като премине болестта е възможно инфекцията да се хронифицира, като останат тлеещи огнища в тялото. При определени състояния (бременност, спад в имунинета и наличие на други инфекции) е възможно да настъпи рецидив на ку-треската.

Инкубационният период може да обхване период от 10 до 40 дни, но обикновено трае 2 до 3 седмици. Симптомите се появяват незабаво, силно наподобявайки грип.

Причини за хроничната треска

Трескавите състояния могат да се появяват периодично при по-продължителни инфекциозни заболявания. Болестите може да са предизвикани от:

  • ХИВ
  • паразити като маларията
  • бактерии като при коремния тиф и туберкулозата
  • гъбички
  • бактерии
  • вируси и паразити като при менингитите
  • други

Има и заболяване Ку-треска, което се причинява от болестотворна вътреклетъчна бактерия. Тази бактерия е особено опасна, защото се предава на човека от домашните животни – овце, кози, говеда. Заразяването може да стане чрез млякото или при почистване на оборите, защото бактерията издържа във външна среда и в оборския тор например дълго време е активна. Заразяването става и от ухапване на кърлежи.

При хроничната треска обикновено се вдига висока температура. Трескавото състояние оказва влияние на всички органи и системи в организма. Така например метаболизмът се засилва, което товари черния дроб, предвижването на съдържанието в храносмилателния тракт се забавя, гнилостните процеси се засилват, увеличава се киселинноста; кръвното се повишава, усилва се пулсът и т.н.

При спадането на температурата бавно започват обратните процеси, но преди възстановяването идва нов пристъп и това редуване разстройва, и изтощава организма.

Хроничната треска се възприема от Аюрведа като сигнал, че е нарушено естественото съотношение на жизнените сили на човека. Това са три енергии, които преминават по фини канали в тялото, наричат се Доши и чрез тях протичат жизнените процеси. Вата ръководи всички видове движения, Пита осъществява преобразуванията, Кафа регулира течностите в тялото.

Още при раждането тези Доши са зададени в някакво равновесно съотношение, което е уникално за всеки. Тази, която преобладава, определя типа Доша на дадения човек. Когато равновесието се спазва, органите и системите са в оптимален работен режим и хората не боледуват. Отклонението на дадена Доша от баланса обаче предизвиква аномалии в дейността на съответните органи, които довеждат до заболявания.  Хроничната треска, заедно с други симптоми, насочват към настъпилите енергийни отклонения, които трябва да се коригират.

Лечение на хронична треска | Ayurvedasofia.bgЛечение по Аюрведа методите

Като възстановява енергийния баланс, Аюрведа превежда организма в естественото му състояние да може да се контролира и самопречиства и самозащитава.

Енергийните отклонения обикновено са комплексни – нарушенията при една Доша изваждат в някаква степен от баланс и другите две. Аюрведа лекарят първо определя типа Доша на пациента, след което трябва да уточни какви точно са енергийните отклонения. За това той прави обстоен физически преглед, но уточнява и редица житейски ситуации на трудовите и битови условия на пациента, неговите отношения с околните и т.н., защото за Аюрведа биологичното здраве е обвързано с емоциите и съзнанието.

Проявите на хроничната треска, заедно с други симптоми, показват при коя Доша има отклонения. Всяка Доша може да се коригира с определен аюрведа хранителен режим и дневен режим. Поради комплексния характер на отклоненията тези режими винаги са строго индивидуални, назначавани от лекаря и не могат да се коментират “по принцип”.

Обща част от лечението обаче е да се пречисти организма от токсините, защото клетките се увреждат от тях, освен това са запушват енергийните канали и се блокират енергиите. Изчистването става чрез Пурвакарма – външно и подготвящо за Панчакарма – вътрешно чрез съчетание на слабителни средства и очистителни. При Пурвакарма се прилага обливане с извлечени от растения масла, масажи, втриване на билки, билкови сауни и т.н.

При билковото лечението основно се прилагат сгряващи билки и подправки за изпотяване и спадане на температурата. Традиционно се използват сух джинджифил и пипали, към които се добавя мед. Добър ефект имат и Трикату, канела, червен пипер, карамфил.

При продължителна треска се използват горчиви билки, от слабителните алое и ревен се прилагат при треска тип Пита и тип Кафа, за тип Вата се препоръчва Трифала. Тонизиращо се използват  амалаки, шатавари, катука и др. Имунната система се укрепва с ашваганда, астрагал, женшен и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *