Лечение на хроничен алкохолизъм с Аюрведа

22.03.2019

Причини за алкохолизма

Хроничният алкохолизъм се развива различно според възрастта, на която е започнало честото пиене на спиртни напитки, интензитета на консумация, устойчивостта на организма, евентуалната предразположеност по наследство. Ако например в юношеството често се употребява алкохол, /обикновено за “тийнейджърско перчене”/, опасността на по-късен етап даденият човек да прибегне до алкохола и да заболее от алкохолизъм, се увеличава с 40 на сто. Ако пък някой от родителите му е бил алкохолик, рискът да заболее и той, нараства до 4 пъти.

Като се изключи евентуалният генетичен фактор, причините да се развие алкохолизъм са личностни и са психологични. Те зависят от това как човек възприема и реагира на ситуации и събития в личния си живот, в професионалния си път, в общата си социална реализация. Много често всичко започва “невинно” – с разпускане вечер с колеги или друга компания след напрегнатия ден.

Постепенно обаче това става навик, появява се потребност от консумация и през деня, по това все по-честа и в по-голямо количество. Също така често хората търсят в алкохола “спасение” от проблеми. Това може да са лични трагедии /например смърт на близък/, проблеми в работата /да речем, не се разбират с шефа/, неудачи в обществото /по някаква причина се чувстват отхвърлени и изолирани/.

Друг вариант е да се търси вдъхновение – опиянението и еуфорията от консумирания алкохол “освобождават духа”. Всичко това обаче е измамно – алкохолът на практика уврежда нервните клетки, поразява мозъка, повишава тревожността, стига се до депресия. Същевременно се получава общо отравяне на организма, като освен мозъка, се увреждат и различните други органи – черният дроб, сърцето, бъбреците, стомахът, червата, панкреасът, и т.н.

Увеличава се рискът и от различни видове рак, като например на гърлото, гърдата и др. В крайна сметка алкохолиците развиват и физическа зависимост – без спиртни напитки изпадат в кризи с треперене, избиване на студена пот, стягане в гърдите, повишено кръвно и др.

Лечение на алкохолизъм | Ayurvedasofia.bgЛечение на алкохолизма с Аюрведа

Още преди хиляди години Аюрведа е определила алкохолизма като тежка болест. Нещо повече – в понятията на аюрведите алкохолът сам по себе си е причислен към храните на невежите и се смята за отрова, от която се получава интоксикация на целия организъм.

При нея се тровят клетките, нарушава се дейността на различните органи, започват многобройни болести. Затова при алкохолизма е особено важно аюрведа правилото за изчистване – външно и вътрешно – на отровите от тялото. Външно се използват билки – втривания, сауни, вдишвания, също така маслени обливания и масажи. Билки се приемат и вътрешно като подправки, на чайове, на прах, на таблетки, сиропи и др. Някои от маслата също може да се използват за вътрешен прием. За вътрешно пречистване основно се използват билкови и маслени отвари със слабителен и очистителен ефект.

Съществена част от лечението е и аюрведа храненето – видове храни, начин и време на консумация, съчетаване на продукти. Тъй като при алкохолизма силно се засяга психиката и начинът на мислене, също много съществено за лечението е използването на йога с акцент върху медитацията. Цялостната цел е да се възстанови хармонията в човека – физическа, емоционална, духовна.

Трите Доши – енергийните сили на тялото, трябва да се върнат в изначалния си баланс, който на всеки се дава от природата в уникални съотношения на енергиите. При алкохолизма настъпилият дисбаланс е между силите Вата и Пита.  Обикновено това води до отклонения и при третата енергия – Кафа, което предизвиква съчетаване на болести, свързани с различни органи и системи.

Сред храните, благоприятни за Вата, са мляко, ориз басмати, киноа, пшеница, овес, цвекло, аспержи, моркови, тиквички, грах и др. Подходящите плодове са малини, ягоди, банани, боровинки, пресни смокини, манго, ананас и др. Като подправки се използват чесън, кимион, кардамон, джинджифил, канела. От маслата най-полезни са от лен, сусам, коноп, гхи. Пита се балансира от елда, пшеница,басмати ориз, сладки картофи, аспержи, броколи, а полезни подправки са канела, кориандър, кардамон, копър и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *