Повишена жажда за вода

21.03.2019

Повишената жажда като здравословен проблем

Тялото на всички живи организми се нуждае от вода, за да може да функционира. Водата хидратира организма, регулира телесната температура и спомага за премахването на отпадните продукти от тялото.

Пиенето на голямо количество вода се препоръчва от специалистите и е здравословно. Но понякога тази повишена жажда за вода може да е симптом за наличие на заболяване. Медицинският термин за това състояние се нарича полидипсия, като буквално означава патологично повишена жажда, която се придружава от прекомерен прием на течности.

Полидипсията не е заболяване, а представлява неспецифичен симптом на различни медицински състояния, като особено често се наблюдава при диабета. Доста често повишената жажда възниква в резултат на тежки тренировки или в резултат на консумация на по-солени храни. Друга честа причина е недостигът на цинк, тъй като цинкът намалява симптомите на полидипсията, карайки тялото да абсорбира по-добре водата, спомагайки за задържането на повече натрий.

Безвкусният диабет може да е причина за възникване на полидипсията. Това е рядко срещано заболяване, при което се наблюдава недостатъчна секреция на вазопресин (антидиуретичен хормон, отделян от хипоталамуса, който ръководи бъбречните функции), водещо до често уриниране и жажда.

Полидипсия се наблюдава като симптом и при захарния диабет. При това заболяване има високи нива на кръвна захар в тялото. Бъбреците не успяват да преработят тези високи нива и захарта увлича вода при изхвърлянето с урината, което води до повишена жажда за вода и повишен прием на течности. Жаждата, придружена с често уриниране са два от най-разпространените симптоми на диабета, както и чувсвото на глад и промяна на теглото.

Дехидратацията е друга причина за поява на повишена жажда за вода. Дехидратация може да бъде причинена от сепсис, висока температура, чревна инфекция, хранително отравяне, продължително излагане на висока температура. Други симптоми на дехидратацията освен жаждата са сухи кожа и лигавица, умора, обърканост и замаяност.

Понякога повишената жажда може да бъде предизвикана от прием на определени медикаменти като антихолинергични средства, фенотиазини и диуретици.

Съществува и психогенна полидипсия. Причината за възникването й не е изяснена напълно. Този вид полидипсия е психиатрично заболяване. При него пациентите изпитват силна жажда, въпреки че реално организмът им не се нуждае от прием на допълнителни течности.

Повишената жажда може да бъде предизвикана както от безобидни и естествени причини, така и от сериозни здравословни проблеми. Нормално е например да ожаднеем след ядене на солено или след по-тежко физическо натоварване.

Ако обаче жаждата се появява без видима причина и въпреки че дневно пием по два-три и повече литра вода, това насочва към заболяване. Ако при тази ситуация често ни се ходи до тоалетна, вероятно става дума за диабет – глюкозата в кръвта е повишена, образува се и се освобождава повече урина, което води до дехидратация.

Причина може да е и т.нар. безвкусен диабет – когато има или недостиг на антидиуретичен хормон, или  бъбреците са загубили чувствителността си към него, и уринирането се увеличава, което също води до дехидратация.

Жаждата също така може да се дължи и на прием на лекарства за сваляне на кръвното, противоалергични, отхрачващи и др. В основата на повишената жажда биологично може да са и ред други изменения в организма, защото той е съвкупност от взаимно свързани системи, които си влияят една на друга. Така жажда може да се появи например и при травма на главата.

За Аюрведа повишената жажда е резултат от нарушения на енергийния баланс в тялото,  които водят до биологични, емоционални и мисловни изменения в естественото, природно зададено здравословно състояние. Става дума за три енергии-Доши, чрез които тялото живее. Чрез всяка от тях се провеждат определен вид от жизнените процеси в организма.

Движенията се водят от Вата – нервните импулси, кръвообръщението, вдишване/издишване, дори протичането на другите две енергии в тялото – без Вата те не могат да се осъществяват като потоци по енергийните канали. Всички трансформации се водят от Пита – от храносмилането до преработването на веществата за метаболизма и получаване на енергия. Кафа е контрол на състоянието на течностите. Трите Доши за всеки човек са в уникално съотношение и състояние на равновесие, като водещата определя типа Доша.

Лечение при повишена жажда | Ayurvedasofia.bgЛечението

Аюрведа лечението цели да възстанови баланса на Дошите. Когато той се възвърне, се нормализират процесите в тялото, органите и системите започват да работят оптимално и в организма не остава място за болести.

Повишената жажда, заедно с други симптоми – например болки в костите, гадене, бърза умора, пожълтяла кожа, влошена памет и т.н., за аюрведа лекаря е сигнал за енергиен дисбаланс. Обикновено нарушенията са комбинирани, защото излизането от равновесие на дадено Доша предизвиква промени и при другите две.

Затова аюрведа диагностиката е сложна – освен биологичния преглед – пулс, очи, език, стойка, походка, говор, мускулна рефлексия и т.н., лекарят включва и въпроси за личния живот – къде и какво работи пациентът, в какви климатични и битови условия живее, какво са отношенията му с близките, на работа и много други. Топлият климат например увеличава горещата Пита, а балансира студената Вата;  подтисканият страх води до бъбречни проблеми, гневът – до чернодробни и т.н.

След диагностиката за причините за жаждата, аюрведа лекарят съставя план за лечение чрез режим за аюрведа хранене и дейности през деня, пречистване на организма от различните натрупани токсини, лечебни и духовни практики, използвани от йога. Освобождаването от токсините е необходимо, за да не вредят на развитието на клетките и тъканите, и да се прочистят блокираните енергийни канали. Извършва се външно – чрез обливане с масла, втриване на различни билки, парни билкови бани, др., и вътрешно – прием на слабителни и очистителни.

Особено важна е храната. Най-общо казано, за баланс на Вата трябват течни, топли, солени, кисели и сладки храни и вкусове, от подправките и билките се препоръчват кимион, джинджифил, кардамон, синап, карамфил. За Пита са подходящи течни, хладки, горчиви, стипчиви, сладки храни. Използват се копър, кориандър, джинджифил, кардамон. За Кафа са подходящи топли храни, леки, сухи, горчиви, пикантни, стипчиви. От билките се препоръчват куркума, хмел, берберис, глухарче, нийм,  репей, хвойна и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *