Лечение на високо кръвно налягане с Аюрведа

05.04.2019

За повишаване на кръвното налягане говорим, когато е налице  увеличение на налягането в артериите на човека повече от 140 на 90 mmHg. За да се ориентирате какво означават тези цифри, трябва да знаете, че за да е в норма, налягането трябва да е 120/80 mmHg , измерено когато човек не извършва физическа работа или активно движение. Това е  силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, преминавайки през тях.

Горната граница показва т.н. систолно налягане, долната – диастолното. Хипертонията / както още се нарича високото кръвно налягане/ може да бъде 3 типа:

  • есенциална /известна  още като първична или  идиопатична/
  • другата е вторична
  • а третият вид е известна като изолирана систолна

Първичната хипертония е най-често срещаната/ при около 90-95 % от болните/. При нея обикновено не е известна първопричината. Вторична хипертония имаме, когато  тя е предизвикана от друго заболяване – бъбречно например. За третия тип изолирана систолна хипертония говорим, когато  само горната граница на стойностите е висока. Последната се среща най-често при по-възрастните хора.

Measurement of blood pressure | Ayurvedasofia.bg

До какво води високото кръвно налягане?

Хипертонията може да предизвика такива сериозни заболявания като инсултите, инфаркт, сърдечната недостатъчност,  заболяване на бъбреците, аневризми и др. Ако имате често главоболие в тилната област, върти ви се главата, имате бучене в ушите, объркани сте, чувствате, че нещо става със зрението ви или получите необясним припадък, задължително проследете  състоянието на кръвното си налягане и потърсете лекарска помощ.

Не случайно наричат хипертонията “тихият убиец”, защото обикновено протича без усложнения и човек не я усеща в ежедневието си. В същото време тя върши своята разрушителна дейност върху организма.  С възрастта кръвното налягане обикновено се увеличава.

На какво се дължи високото кръвно налягане?

Хипертонията обикновено е съпътстваща  или предизвикана от редица болести на човешкия организъм:

  • заболявания на бъбреците
  • на щитовидната жлеза и яйчниците
  • затлъстяване
  • диабет и пр.

Високото кръвно налягане може да се предизвика и като страничен ефект  от някои лекарства – противовъзпалителни, за простуда, орални контрацептиви, хорманални, както при употреба на наркотични вещества/ анфетамини/. В най-тежките случаи при предозирането им може да се стигне до смърт.

Отклонения от нормалното кръвно налягане се наблюдава също така и при бременност, раждане и в послеродовия период.

С хипертонията се свързват болестите на кръвообращениетоатеросклероза,  кардиомиопатия; нервни болести / сънна апнея/; психични  разстройства – стрес, сексуална дисфункция , безпокойство. На нея може да се дължи  даже преждевременната еякулация.

Хипертонията може да е последица от прекаляване с алкохол и тютюнопушене. А може и да е наследствена.

Как медицината лекува хипертонията?

Ако  лекарят вече е установил трайни високи стойности на кръвното ви налягане, това означава, че сте се сдобили с диагнозата хипертония. Затова не се учудвайте, че лечението, което ще ви се предпише, трябва да продължи цял живот. За мнозина това звучи стряскащо, но е единственият начин да имате гарантирано поддържане на стойностите на кръвното налягане в определените за нормални граници и да се предовтрати покачването му. Медикаментите, с които това се постига, са много.

Единствено лекарят  ви ще реши кои са най-подходящи за вас. На определен период от време и с оглед моментното ви състояние, тези медикаменти и дозата им могат да бъдат променяни. За ефикасно и трайно лечение е препоръчително лекарствата да се съчетават с прием на билки, определена диета, промяна на начина на живот. На първо място е добре да се откажете от тютюнопушенето, много солените, мазни  и сладки храни, да повишите физическата си активност.

Лекуване на високо кръвно налягане | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечение на високо кръвно налягане

Баланс на духа и тялото – това е алфата и омегата на Аюрведа лечението. За да се постигне желания ефект, е нужно да се въздейства комплексно върху целия организъм чрез специални упражнения и медитация. И не на последно място – чрез хранене по определени правила и със специално подбрани продукти.

Основно схващане на Аюрведа за болестите е, че те са причинени от нарушаването на равновесието между основни енергии –  Доши. Що се отнася до високото кръвно налягане, последователите на аюрведа смятат, че то настъпва при разстройството на Дошата питабаланс между енергиите на огън и вода.

При различните хора енергиите управляват здравето по различен начин, затова всеки пациент трябва  да се лекува след опознаване на здравословните му проблеми. Това се отнася и за оплакванията при високо кръвно.

Част от тази алтернативна терапия е очистването на тялото или отделни системи и употребата на билки. Аюрведа специалистите например препоръчват консумацията на семена от диня, тъй като е установено след многогодишни изследвания, че динята подобрява налягането в аортата, положително влияе и на другите съдове в човешкия организъм.

Кукурбоцитринът, съдържащ се в диненото семе спомага за разширяването на капилярите, което води до понижаване на кръвното налягане. Най-ефикасно е да се приема сутрин на гладен стомах смес от смлени на прах семки от диня  и маково семе.

Друго лесно за приложение в нашите условия природно средство е кокосовата вода. Трудно ще се снабдите с пресни кокоси по всяко време, но те могат да се заменят с консерви от биомагазините.  Освен на Витамин С, кокосовата вода e богата на калий и магнезий, които понижават систоличното налягане. Пие се поне три пъти на ден.

Помага и сок от лук с мед. Смесват се  половин чаена лъжичка сок с мед и се приемат две седмици по два пъти дневно. Ако не обичате лук, можете да го замените със сок от джинджифил. Към меда и джинджифила трябва да добавите две лъжици смлян кимион и така получената смес да  приемате два пъти на ден.

Накрая, но не на последно място Аюрведа медицината препоръчва консумирането на много чесън. Както в сурово състояние, така и в готвената храна чесънът допринася за регулиране на кръвното налягане. Особено полезно е да се пие сутрин на гладно сок, извлечен от 3-4 скилиди чесън и 10-12 листа босилек, смесени с ¼ чаша пшеничена трева. Поезно е също да вземате по 5-6 капки изцеден чеснов сок, като се добавят 4 лъжици вода  два пъти на ден.

Изброените  средства против високо кръвно налягане могат да подпомогнат  борбата с това упорито заболяване, но не могат да бъдат пълна алтернатива на стандартното лечение с лекарства. Затова, преди да спрете да ги приемате, не забравяйте да се консултирате лекаря си.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *