Лечение на депресия с помощта на Аюрведа

10.04.2019

Депресията е психическо състояние, което с различна степен на задълбоченост засяга живота на стотици милиони хора по света всяка година. Тя може да възникне, провокирана от травматично изживяване, дисбаланс в нашето тяло и мозък или просто от само себе си – при хората, които са предразположени.

Макар и често да е подценявана, депресията може да изиграе сериозна роля в нашия живот и да афектира всичките му сфери. Традиционната западна медицина третира това състояние най-често с помощта на медикаментозно лечение, често прилаган е и методът на психологическата терапия, особено в групи.

Кои симптоми показват, че развивате депресия?

Депресията често е придружена и от т.нар. панически атаки и пристъпи на тревожност. Най-често пристъпите на паника или тревожност са крайни реакции, предизвикани от конкретни въздействащи ситуации. Те се характеризират с:

 • висока температура или обливане на студена пот
 • ускорена сърдечна дейност
 • хипервентилация
 • тремор
 • проблеми на дихателната система
 • превъзбуда, чувство на страх или дори параноя
 • стомашни смущения
 • световъртеж
 • различни негативни емоции като отчаяние и тъга

Ако не излекуваме депресията още в първоначалните й етапи, тя може да се задълбочи и да се развие по-сериозно заболяване, като при някои се стига до внушения, халюцинации, суицидни мисли и др.

Щастлив живот | Ayurveda Sofia

Депресията от гледна точка на психиатрията и как се лекува

Конвенционалната медицина и психиатрия разглеждат депресията като душевно разстройство, което може да възникне във всеки един момент от живота, но най-често през късния пубертет и около 25-годишна възраст. Появата й може да бъде провокирана от травма, настъпила в нашия живот като например смъртта на близък човек или раздяла с партньор. Но за разлика от нормалното състояние на скръб, при което тъгата идва на тласъци, обикновено съпътствана и отключвана от позитивни спомени за загубения човек, при депресивните състояния наблюдаваме отлив на приятните емоции за дълги периоди, понякога по 2-3 седмици наведнъж. Когато скърбим за близък, обикновено самочувствието ни остава ненакърнено, докато това не е така при депресия.

Най-често при диагностициране на депресия се назначава комбинация от медикаментозна и психологическа терапия. Лекарствата, които се използват от конвенционалната медицина, се наричат антидепресанти и обикновено ключовото им свойство е да вливат в тялото ни огромни количества на серотонин или да се намесват в начина, по който организмът ни го отделя, с цел да засилят този процес.

Това е особено продължително лечение, което може на свой ред да предизвика редица странични ефекти като:

 • загуба на мускулния тонус
 • чувство на обърканост
 • световъртеж
 • потене
 • сухота в устата (вследствие на което се увеличава и рискът от кариеси)
 • стомашни неразположения
 • превъзбуда
 • обриви и дори припадъци.

Натравянето със серотонин при пациенти, склонни към маниакални състояния, може да доведе до хиперфаза. Лечението с антидепресанти обикновено продължава между шест месеца и три години.

Лечение на депресия с Аюрведа

От гледна точка на Аюрведа, депресията се приема като дисбаланс, който се среща в три разновидности според типа човек, който сме – вата, пита или кафа. Настъпването на депресия или дисбаланс на съответната доша води до различни смущения както в умствения и духовния ни свят, така и в техния биологичен носител, тялото.

Вата дошатасвързваме с дебелото черво, кафа със стомаха и гръдната част, а пита доша кореспондира с чревната система. Затова, когато някоя от тези доши е в дисбаланс – или в депресия, страда не само нашата душа, но и нашият организъм.

Лечението на депресия с аюрведични лекарства би могло да се използва в комбинация с традиционни фармацевтични продукти и методите на съвременната медицина. Същевременно, Аюрведа може да помогне значително да намалим или дори да преодолеем зависимост от силни медикаменти, развита в следствие на предишно лечение. С помощта на това учение можем да върнем своето тяло и дошите си обратно към баланс. Освен билково лечение и масажи, Аюрведа подпомага лечението на депресия с диета, физически упражнения (йога) и други процедури.

Освен това методите на аюрведа могат да излекуват и дори да напълно предотвратят настъпването на сравнително леките случаи на депресия, и да освободят напълно от товара им хората, склонни да изпадат в хронична депресия.

Лечение на депресия | Ayurveda Sofia

Вата депресия

Вата доша депресията често се характеризира с различни неприятни чувства като тревожност, страх, проблеми със съня и нервност. Аюрведа лекува депресия от този тип с домашни средства като градински чай и отвара от свеж босилек. Тези чайове могат да се приемат два пъти дневно.

Особено подходящо за лечение на вата депресия есусамовото масло. С него се натриват ходилата и върха на главата на страдащия от депресия. И сами можем да си приготвим аюрведични капки от нос от топло сусамово масло.Капят се 3 до 5 капки във всяка ноздра сутрин и вечер на празен стомах.

Особено важно за лечението на вата депресията е да се стремим да не оставаме сами и да се опитваме да преборим чувствата на самота.

Пита депресия

Депресията на пита доша може да се задълбочи и да стане много опасна. Тя може да предизвика дори мисли за самоубийство. Чувствата, свързани с дисбаланса на пита дошата, са страхът от неуспех, гневът, усещането за загуба на контрол. Някои хора хронично изпитват лека форма на тази депресия през зимата.

При пита депресия според Аюрведа е добре да се приема чай от гинкобилоба два до три пъти дневно. Скалпът и стъпалата се разтриват скокосово масловечер преди лягане, а за носа се приготвят топли капки от билката брахми и се поставят по 3-5 капки във всяка ноздра.

Кафа депресия

Този вид депресия е свързана с едно особено чувство на тежест. Когато страдаме от нея, спим все повече, но сме все по-сънливи, може да наддаваме на тегло и да ни обхване цялостна мудност. Аюрведа предлага естествени лечебни методи за смекчаване на депресията на кафа дошата. Тъй като кафа доша се свързва най-вече с нашия стомах, когато страдаме откафа депресия, е препоръчително да се отдадем на пости в продължение на няколко дни, за да се освободим на токсините.

След като се пречистим, е необходимо да продължим да приемаме сативичниили раджастичнихрани. В някои случаи е добре напълно да се лишим от прием на месо. Особено полезен е чаят от джинджифил,който да се приема по около два пъти на ден. В носа поставяме капки за нос от билката пунарнава – два пъти на ден по 5 във всяка ноздра.

От полза може да бъде и йогата и упражненията за издръжливост. Добре е да изпълняваме слънчеви поздрави поне по 12 пъти на ден. Не бива да забравяме разтяганията. Опитайте обърнати йога позиции или въздушна йога за подобряване на кръвообращението и подпомагане на освобождаването от токсините.

По време на аюрведична терапия на депресията е най-добре да спазваме режим и по отношение на съня, което може да бъде трудно в зависимост от индивидуалните симптоми, които проявяваме. Важно е да си лягаме рано, което ще е проблем, ако страдаме от проблеми със съня, и да ставаме рано, което може да бъде много трудно, ако страдаме от депресия на кафа доша, която се характеризира с особено изразена сънливост.Лечение на депресия с помощта на Аюрведа

В Аюрведа са познати редица полезни растения, за които се смята, че помагат в борбата с депресията, например брахми, ашваганда, амла, арджуна, вача, шатавари, кардамом и карамфил. Също голяма почит се отдава и на „обикновените“ готварски подправки – джинджифил, кимион, черен пипер и кориандър, във всякакви комбинации в зависимост от вашето въображение.

Медитацията е полезна за лечението на всеки тип депресия, но особено много помага при пита доша депресията. За да има желания ефект, добре е да я практикуваме поне по 20-30 минути дневно. Особено важно е да се научим да приемаме прана от природата.

Трябва да търсим досега с нея при всеки удобен случай и не бива  да прекарваме твърде дълго време, затворени в градска среда, защото това изтощава енергията ни. Уверете се, че се движите и ходите достатъчно всеки ден, като, разбира се, за предпочитане е да го правите навън, отколкото в йога студио или фитнес зала.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *