Може ли Аюрведа да се справи със сърдечните проблеми?

18.04.2019

Сърдечните заболявания през погледа на Аюрведа

Аюрведа гледа на болестите на сърцето и на съдовете за кръвообръщението по съвсем различен начин от възприетото в Западната медецина. За Аюрведите кардиологията е свързана със състоянието на трите Доши – енергиите, чрез които се случват всички процеси в организма.

Тези енергии са специфични биологични същности на човека. Всяка една от тях ръководи определен вид процеси за съществуването и развитието:

  • Вата – движенията
  • Кафа– течностите
  • Пита – преобразуванията.

Още при зачеването природата ги задава в определени съотношения на всяка Доша спрямо другите две общ баланс. В него водеща може да е едната енергия, може да са и две. Ако равновесието им се поддържа, организмът работи оптимално, което му позволява да се защитава, коригира и развива сам по естествените природни закони.

Ако обаче някоя от Дошите излезе от хармонията, започват нарушения при редица процеси. И тъй като организмът е едно цяло, това предизвиква отклонения и при другите Доши, което води до комбинирани болести.

Според типа тяло на пациента, симптомите и откритите причини, за Аюрведа болестите на сърдечната система са три вида. Тези, които са предизвикани от отклонения при Вата енергията, включват намалена еластичност на съдовете за кръвообръщението, патологично увеличение на сърдечния мускул, снижена проводимост, проблеми със свиванията на сърцето и др. Тези сърдечни болести обикновено са резултат от възрастовите изменения, поради което се наблюдават при по-възрастни пациенти.

Сърдечните болести тип Пита са патологии от повишена нервна възбудимост на нервната система и високо кръвно. При тези пациенти обикновено се наблюдават инсулти, както и силно учестен пулс. Те често са свързани с раздразнителността и изблиците на гняв, към които Пита са склонни по рождение и които са част от характера им.

Категорията сърдечно-съдови заболявания от типа Кафа  включват атеросклеротични промени в съдовете, затлъстяване и наличие на сърдечна недостатъчност. За пациенти с този тип сърдечни болести са характерни задръствания в организма, засилено отделяне на слюнка, лошо кръвообръщение в мозъка, лесна уморяемост и обща слабост.

Сърдечни проблеми и болести | Ayurvedasofia.bgОсновни сърдечни болести, причини и симптоми според Аюрведа

Сред основните болести на сърдечната система са инфаркти, инсулти, стенокардия, атеросклероза, високо кръвно и др.

Причините за тези заболявания са много и разнообразни.

Аюрведа пряко свързва сърцето с емоциите, така че за нея емоционалният стрес е сред основните причини. Силно преживяване например може да доведе до инфаркт. Честото подлагане на психическо и физическо натоварване също е сред негативните фактори, които могат да доведат до сърдечни проблеми, както и продължителният изтощителен стрес.

Много опасно например е постоянното безпокойство – за разлика от гнева, то е “тихата връзка”с инфаркта. Тук хроничната умора е едновременно последица от напрежението и фактор за сърдечно заболяване.

До заболявания на съдовете и сърцето водят също така цигарите и алкохолът. Пушенето води до атеросклероза, при която има напластяване на масти в артериите и ограничаване на кръвния поток, повишава се кръвното, увеличава се рискът от инфаркт. Алкохолът пък Аюрведа директно причислява в списъка с “храни на невежеството” – той е свързан със затлъстяване, токсикация на организма, хипертония.

Роля разбира се, за сърдечните заболявания роля може да играе и наследствеността, ако даденото заболяване се е появявало често в семейството. Влияние могат да окажат различни хронични заболявания и дори възрастта.

Сред симптомите са болки или изтръпвания в гърдите, безсъние, усещане за силно сърцебиене. За сърдечно заболяване могат да сигнализират посинелите устни, треската, изгубването на съзнание.

Ако ускореният или “прескачащ” пулс е съпроводен с недостиг на въздух, виене на свят и обща слабост, това може да е знак за сърдечна недостатъчност или инфаркт. При сърдечна недостатъчност в организма започват да се задържат течности, така че оттоците също могат да са свързани със сърдечни проблеми.

Това важи и за натрупване на течност в белите дробове – тогава се появява кашлица или дишането е свиркащо, може да има и кървави храчки.  Друг симптом може да е изпотяването без видима причина, особено ако е придружено от болка в гърдите и гадене.

Аюрведа при сърдечни заболявания | Ayurvedasofia.bgПринципи на Аюрведа в лечението на сърдечните заболявания

Аюрведа лечението на сърцето и кръвоносните съдове е комплексно. Целта му е да се коригират проявилите се енергийни отклонения, да се възстанови хармонията между Дошите и системите на организма да започнат да работят по най-добрия начин.

Това става чрез подбрани храни, билки, масла и техни комбинации, йога. Специално място има и медитацията за успокояване на нервната система чрез емоционално и духовно омиротворяване, възстановяване на хармонията в човека.

Дневният режим се съставя така, че да се изключат рисковите фактори като стрес и тревожност, намалена физическа и умствена активност и др. Провежда се лека, но редовна йога гимнастика, практикуват се подбрани асани. Билките се изписват строго индивидуално от аюрведа лекаря за всеки пациент според телесните му особености, заболяването според класификацията на Аюрведа, възрастта и т.н.

Особено важно е изчистването на токсините от кръвоносните съдове и тялото като цяло. Това става чрез билки, препарати, масла, които са извлечени от природата и нямат странични ефекти. За отстраняването на токсините от организма се използват и слабителни и очистителни природни средства. Като изчиства токсините от тялото, Аюрведа възстановява нормалната честота на пулса, сърдечния тонус и оптималното състояние на кръвоносните съдове, подобрява съня и емоционалния баланс. Също толкова важно е обаче, че Аюрведа лечението дава и перспектива как да не се допуска връщането на болестите или появата на други. Опитният аюрведа лекар помага на пациента да разбере себе си и защо се е разболял, с което да промени начина си на живот и да поддържа здравето си без лекарства. Консервативната медицина често не е неспособна на това, защото лекува проявилите се последствия, а не причината.

Билки за сърдечни заболявания | Ayurvedasofia.bgАюрведа билки за лечение на сърдечни заболявания

Хилядолетната практика на Аюрведа е намерила за всяка Доша множество лечебни средства, с които да я балансира. Много използвано лечебно средство е Арджуна. Екстратът от това крайречно дърво се прилага при всякакви миокардни заболявания.

Арджуна нормализира кръвното и кръвния поток през артериите, с което намалява риска да се образува тромб, нормализира липидната  концентрация в кръвта, стимулира сърдечната помпена функция. Така се намалява холестеролът, подобрява се кръвообръщението, елиминира се исхемията, стимулират се възстановителните процеси в миокарда и различните увредени тъкани, активират се белите дробове. Има и най-различни други терапевтични ефекти, например за лечение при камъни в бъбреците.

Аюрведа широко използва Ароматерапията за успокояване на нервната система чрез ефекта на етерични масла. При сърдечни патологии се използват сандалово масло, смирна или мирта. При Вата конституция се използват ароматни вани и масажи с етерични масла от пало санто, джатаманси, пачули и др.

За Пита са подходящи етеричните масла от роза, кашмир, тамян, лавандула, мента, бор, кедър, ела. За масажи при Пита може да се използва сгряващо базово сусамово масло. При тази доша обаче ароматите е по-добре да се вдишват – канела, кардамом, босилек, цитруси, джинджифил. Люта чушка, канела, джинджифил, шафран, кардамон, са полезни подправки за Кафа и Вата. Те стимулират кръвообращението, като цяло укрепват сърцето.

При Пита е полезен охлаждащият ефект като от прилагането на глог, алое, женско биле, копър, мента и др. В основата на лечението при Пита пациенти е медитацията и релаксиращите упражнения. Всъщност медитацията е полезна за всички Доши. При нея се заема определена поза и се започват дихателни упражнения. Постига се състояние на пълно съсредоточване върху предмет или явление и абстрахиране от околния свят. Доказано е, че 10-минутна медитация дневно е достатъчна, за да се намали чувствително тревожността и да се повиши концентрацията върху задачите от деня.

Аюрведа храна при сърдечни болки | Ayurvedasofia.bgАюрведа хранене при сърдечни заболявания

За аюрведите причина за всички заболявания е лошото хранене, което не е съобразено с биологичния ритъм на конкретния тип тяло. Тогава храносмилането се претоварва, разграждането на храната се забавя, в стомаха и червата започват да престояват гниещи остатъци с отделяне на отрови.

Претовареният черен дроб пък не успява с преработката на веществата и в него също се образуват токсини. Като цяло се нарушава метаболизмът, отровите се разнасят по тялото чрез кръвта и увреждат клетките и състоянието на тъканите. От там започват и нарушения в дейността на отделните органи и на цялостните системи. За Аюрведа това е резултат от разбалансирането на Дошите, предизвикано от несъобразеното хранене.

За всяка Доша има храни, които я балансират и храни, които я усилват, и тя излиза от баланса. Това води до функционалните нарушения. Освен видовете храни, целесъобразното хранене за всяка Доша включва време и поредност на консумацията, избягване на несъвместими храни и т.н. Много важно е храната да е прясна – да се консумира до 3 часа след като е приготвена, защото после губи качествата си на зареждане на сили от Природата.

За Вата са подходящи топлите и питателни храни – по-тежки, по-мазни. Студените и сурови храни, сухите и леките,  са противопоказни, трябва да се намали консумацията на бобови храни с изключение на боб мунг дал.  От вкусовете се препоръчват сладък, солен и кисел.

За горещата Пита се препоръчват течни и хладни храни, със сладък, стипчив и горчив вкус, трябва да се избягват лютото, киселото и соленото. Противопоказно е пърженото и мазното, червеното месо се ограничава.

Кафа Доша се балансира със сухи, леки и топли храни, трябва да се отбягват студените, мазните и тежките. От вкусовете са подходящи люто, стипчиво и горчиво, противопоказни са киселото, соленото и сладкото. Млечните продукти общо взето не се препоръчват, подходящи са бобовите без тофу. Увеличава се консумацията на зеленчуци, от плодовете се препоръчват по-леките като круши и ябълки.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *