Лечение на болка в кръста с Аюрведа

20.04.2019

Болките в кръста са доста често срещано състояние в днешно време, като засяга все повече млади хора. Една от основните причини за появата му е заседналият начин на живот, който води модерния човек. Но, ако този дискомфорт стане ежедневен трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като състоянието може да се хронифицира.

Причините за възникването на тези болки са различни, като най-често са свързани с проблеми с лумбалните прешлени. Тогава болката може да е тъпа и постоянна, придружена с усещане за скованост и тежест, а може и да е пронизваща, характеризираща се с движение надолу и настрани по нерва.

Понякога острата болка в кръста е в резултат на травми, падане, удар, както и на физически упражнения, вдигане на тежести.

Ишиасът е една от основните причини за болки в кръста

Той се активизира особено при физическо натоварване, като болката не остава на едно място, а тръгва и надолу по единия крак. Това състояние е все по-разпространено сред младите хора, като причините за него са остеохондроза (шип, засягащ седалищния нерв) и поясната дискова херния (деформация, разкъсване или изпъкване на междупрешленен диск заради износване или травма, койтоо започва да притиска нервните коренчета).

Друга причина за болки в кръста е неправилната стойка. Младите хора прекарват по-голямата част от ежедневието си в офиси, седнали на компютър. Неправилната стойка може да причини сериозен дискомфорт. Когато сме седнали трябва да се придържаме към едно просто правило – облегалката на стола трябва да бъде опора на долната част на гърба, стъпалата трябва спокойно да стъпват на пода, а рамената трябва да са изправени и отуснати назад.

Друг фактор е липсата на правилна загрявка преди извършването на физическа дейност или спорт, тъй като липсата на подготовка може да доведе до травми. Затова е добре да поддържаме ежедневно своята форма и да бъдем умерени и внимателни при извършване на резки движения (вдигане на тежко, ремонтни дейности и т.н.).

Често пренебрегвана причина, която причинява болки в кръста е начинът, по който носим чантата си. Този проблем засяга предимно учениците, но и доста работещи хора. Когато яносим само от определена страна, а теглото не е малко, това натоварва кръста.

Други причини за болка в кръста

Болка в кръста може да се получи по различни причини – настинка, проблем с мускулите и костите, с гръбначните прешлени, при което да се притиска гръбначният мозък или  нерви, излизащи от гръбначния стълб, заболяване на органи в таза или коремната кухина.

Затова е и често срещана – над 75-80 на сто от хората са получавали през живота си болка в кръста. В много случаи тя отшумява до 2-3 дни. Ако продължи по-дълго обаче, това е симптом за заболяване и че трябва да се потърси личния лекар. Периодичната поява в продължение на три месеца вече говори, че заболяването е станало хронично.

Една от сериозните причини за болка в кръста е болестно изменение на лумбален прешлен. По принцип след 30-годишна възраст в гръбначния стълб започват изменения, свързани с остаряването и изхабяването. Тези изменения може да са приплъзване на прешлени заради износен диск между тях, при което да се притисне гръбначния мозък; може да е разкъсване на диск, при което ядрото му излиза и притиска нерв; може да е ставно възпаление, което да предизвика хрущялни изменения, да засегне диск, и др.

Така например с болка в кръста е свързана Болестта на Бехтерев. В началото симптомите са сутрин – периодична не много силна болка със скованост в кръста и седалището, които като че ли отшумяват, но се усилват при физическа активност. В последствие обаче болката става постоянна през нощта и рано сутрин, и довежда до обездвижване. Често се бърка с други заболявания в тази зона – например лумбаго или ишиас, ако болката се усеща отзад на бедрото.

Много често срещана е дисковата херния при поясните прешлени – разкъсване на дисковия пръстен и навлизане на меката му част в канала на гръбначния мозък. От притискането на нерви болката е остра и като минава към крака и води до загуба на чувствителност. Освен до обездвижване, заболяването може да предизвика различни проблеми  с отделителната, а също така и с половата система.

Аюрведа лечение при болка в кръста | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечение на болки в кръста

Аюрведа има успешно лечение на всички заболявания, предизвикващи болки в кръста – и за премахване на болката, и за трайно излекуване от болестта. Нейните средства и методи са напълно природосъобразни, не се използват химии и няма странични ефекти.

Прилагат се билки за вътрешен прием като подправки към храната, чайове, конфитюри, леки вина и т.н. Разбира се, има и комбинации от билки под формата на хапчета, капсули, сиропи. Има и за външно приложение – за втриване, за сауни с билки и т.н. Използват се и извлечени от растения масла, в които често допълнително се варят билки, с които се правят обливания и масажи.

Друга част от комплексния подход на Аюрведа е пречистването от токсини, защото натрупаните в организма отрови са в основата на заболяванията. Това става външно с масла и билки, и вътрешно със слабителни и очистителни. Всичко това е съчетано с подходящ хранителен режим, ред на дейностите през деня и медитация, както и йога.

Аюрведа свързва заболяванията, които предизвикват болки в кръста, с Вата дошата – едната от трите жизнени сили на човека, която е излязла от равновесие и е нарушила общия енергиен баланс. Вата отговаря за движениятанервните импулси, изпразването на червата, менструацията, енергийните потоци в тялото и т.н.

Лечебният курс е насочен изцяло към връщането й в равновесие – чрез храненето, билките, маслата, процедурите. Най-общо казано, Вата се балансира с течни храни, затоплени, прясно сготвени, по-мазни. Подходящо е топло мляко, ориз басмати, овес, пшеница, краставици, цвекло, аспержи, сладки картофи, моркови, кисели и сладки плодове. При добро сготвяне с гхи и подправки могат да се консумират тиквички, грах, целина. От подправките и билките се използват кардамон, канела, копър, джинджифил и др. Полезни са гхи, лененото масло, маслиновото, от сусам, коноп и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *