Лечение на болест на Крон с Аюрведа

25.04.2019

Чревните възпаления и цялостното здраве

Болестта на Крон е възпалително заболяване на част от стомашно-чревния тракт, което се характеризира с язвени изменения на части от храносмилателния тракт. То обхваща всички слоеве от стените на гастро-интестиналния тракт. Често е съпътствано от извънчревни изменения. Всяка една част може да бъде засегната – от устата до ануса.

Това заболяване принадлежи към групата на хроничните възпалителни чревни заболявания. Най-често засяга тънкото черво и хълбочното черво (илеума). Симптоматиката включва болки в корема, упорита диария, възможни са изхождания с наличие на кръв в тях, липса на апетит, обща отпадналост, повишаване на телеснта температура. Видимо лигавицата на червото е оточна, зачервена и с язвички.

Болестта на Крон се среща най-често при хора между 20 и 40 годишна възраст, като е еднакво разпространена между двата пола. Следващият пик на болестта е след 50 годишна възраст. Точната причина за възникването на това заболяване не е напълно ясна, но се смята, че фамилната предразположеност, автоимунните реакции, вирусите и околната среда са сред основните причини.

Имунната система има защитна функция за организма и го защитава от вируси, патогени и бактерии. Тези бактерии и вируси могат да задействат имунната система, а тя по погрешка може да атакува здрави структури на гастро-интестиналния тракт. Възплението се причинява именно от този имунен процес.

В някои случаи болестта на Крон се предава в семейството. Фамилната предразположеност е доказана в 20% от случаите. Някои учени са на мнение, че орални контрацептиви, мазни храни, приема на антибиотици и нестероидни противовъзпаллителни средства могат да отключат това заболяване.

При някои хора, страдащи от болестта на Крон е засегнато само тънкото черво (30%-40% от случаите), при други са засегнати тънкото и дебелото черво (40%-50% от случаите), при трети е засегнато цялото черво (25%). Ректумът обикновено остава непроменен.

Увредените участъци са отделени един от друг със здрава тъкан. Повърхностното засягане води до лигавични разязвявания, но при по-дълбоко навлизане състоянието може да се влоши до степен, че да предизвика нарушаване на целостта на чревната стена, така нареченото чревно фистулизиране. При него се наблюдава формиране на ходове между съседни чревни бримки, между черво и други органи (матка, пикочен мехур) и дори към външна телесна повърхност (перианална зона или чревна стена).

Едни от най-честите симптоми на болестта на Крон са болките в корема, които наподобяват болки при колики, като те могат да се усещат ниско долу в корема. Възможно е след изхождане интензитета на болката да спада. Друг симптом на заболяването е диарията.

В началната фаза на заболяването то прилича по-скоро на остър апендицит. Съществуват и извънчревни симптоми на болестта, които могат да се проявят: кожни промени, поява на камъни в жлъчката, ставни болки, зрителни нарушения и т.н.

Когато се говори за Болестта на Кроон от гледна точка на Аюрведа, още в началото трябва да се направят някои уточнения. Първо, Болестта на Кроон е определена в Западната медицина през 20 век, а чревните възпаления, за които се отнася, са формулирани от Аюрведа още в древността.

За аюрведите това е болестта Грахани, която включва същите симптоми – болки в корема, подуване, повръщане, диария, понякога с кръв, слуз или гной, запек, загуба на апетит и тегло. Второ, в Западната медицина заболяването е възприето за хронично, а Аюрведа може да го излекува напълно. Третото съществено отношение е за подхода към болестите.

Аюрведа не се насочва само към симптомите, а към цялостно възстановяване на организма и здравето. Това става, като се възвръща естественият баланс между жизнените енергии на човека. Те са три:

  • Вата за движенията
  • Пита, която осъществява преобразуванията в тялото
  • Кафа за контрол на течностите

Те по рождение са в определено равновесие, в което всяка има определен дял, а водещата определя Дошата на човека.

Нарушението на баланса води до нарушаване на функции на органи и системи и от там – до болести. При това излизането на една енергия от равновесието предизвиква отклонения и при другите и болестите стават комплексно.

Когато енергийният баланс се възстанови, процесите в тялото започват да протичат оптимално, то се възстановява като система, която се самоконтролира и регулира. Възстановява се физическото, емоционалното  и духовно здраве, които за Аюрведа са една цяло. Така организмът се справя с болестите преди да се развият.

Причини за появата на Грахани обикновено са съчетани енергийни отклонения, като нарушенията може да са и при Вата, и при Кафа, и при Пита:

  • Диарията например, ако е причинена от Вата, е съпроводена от шумно изпускане на газове и болезненост
  • Ако е от Пита, изпражненията са тъмно жълти от наличието на жлъчка, пациентът изпитва слабост, парене, жажда
  • Диарията при повишена Кафа е бледа, обилна и безболезнена. Все пак при Грахани най-често става дума за дисбаланс Вата-Пита.

Лечение на грахани с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgЛечение на грахани

За да се говори за лечението на грахани, трябва да се посочат причините, които вадят съответните доши от равновесие, за да се премахнат. За Вата това са сухите, горчиви, студени и стягащи храни, стресът, физическото претоварване и т.н. Основните симптоми са болка и газове.

Пита се увеличава от кисели, пикантни, горещи храни, страстни емоции. Симптомите са отслабване, парене при изхождане, жълт оттенък на изпражненията, който може да стигне до синкав. Кафа грахани се провокира от тежка, сладка, изобилна храна, бездействие и прекомерен сън през деня. В случая няма загуба на тегло, но има постоянно чувство за слабост, в изпражненията има слуз, често се получава запек.

Видно е, че за всеки човек според типа Доша има хранителен и дневен режим, които поддържат енергийния баланс. Те ще бъде определени от аюрведа лекаря и трябва да се поддържат след излекуването, за да не се върнат болестите.

При самото лекуване диетата може да е по-различна съобразно енергийните нарушения, които трябва да се коригират. По принцип при лечения курс тя трябва да е лека и да е приготвена с Гхи. Като цяло лечението включва не само хранителен и дневен режим, но и съчетани терапии за пречистване от токсините – вътрешно и външно, медитация, също така и лечебна йога.

Разбира се, има и мерки за облекчаване на болката, снижаване на температура и т.н., като се използват самостоятелно или в комбинации билки и масла. Външно пречистващите процедури са обливания и масажи с различни видове лечебно олио, втриване на билки, билкови сауни и т.н. Вътрешното прочистване включва повръщане, клизма, пречистване на кръвта и др.

Лечебните билки и средства според проявите на заболяването варират, сред тях са лайка, мента, копър, кориандър и т.н. При запек например могат да се правят смеси и отвари от глухарче, анасон, кимион, ленено семе, коприва, корен от ревен, плодове от жостер. При грахани диария пък са полезни боровинки, бърнет, градински чай.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *