Лечение на анемия с Аюрведа

02.05.2019

Как се получават анемиите

Анемията (безкръвие, малокръвие) е състояние, което се характеризира с дефицит на червените кръвни телца,  които циркулират в кръвта, както и с ниски нива на хематокрит и хемоглобин.  Това понижава способността на кръвта да извършва пренос на кислород към тъканите, което води до тъканна хипоксия.

Анемията може да е отделно заболяване, а може и да е симптом на други болести.  Понякога това състояние е придружено от много слаби симптоми и поради тази причина остава незабелязано. Най-често симптоматиката се изразява в световъртеж, лесна умора, задух при физическо усилие (при по-остри форми на анемия), отпадналост, сърцебиене, трудности в концентрацията, бледа кожа и лигавица. Напуканите устни и вдлъбнатите, дори плоски нокти, са знак за недостиг на желязо.

При по-тежки форми на анемия тялото компенсира, увеличавайки сърдечната дейност, което води до пренатоварване на сърдечно-съдовата система, което от своя страна може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Съществуват три основни причини за анемията. Първата от тях е недостатъчно производство на еритроцити. Втората се изразява в повишено разрушаване на еритроцитите, като при този вид анемията е хемолитична и може да се дължи на вродени аномалии в структурата на червените кръвни телца, а може и да е придобита при кръвопреливане (на кръв от друга група), отравяне на кръвта, както и вследствие на ухапване от змии и насекоми.

Третата основна причина е масираната кръвозагуба, която може да е остра или хронична. Хроничната кръвозагуба, която е характерна най-вече за болести на женската полова система, на храносмилателната система, при туморни процеси, води до изчерпване на резервите от желязо в човешкото тяло, което определя развитието на желязодефицитната анемия – това е най-разпространеният тип анемия (80% от всички видове анемии).

Други причини за развитие на анемия могат да бъдат:

 • инфекциозни и паразитни болести (Ебола, ХИВ/СПИН, малария)
 • поведенчески и психични разстройства (анорексия и булимия)
 • болести на опорно-двигателен апарат (ревматоиден артрит, юношески артрит)
 • аневризми
 • кръвоизливи в стомаха
 • обилна, нередовна и честа менструация
 • анормално кръвотечение от матката
 • бъбречни заболявания
 • кръвотечение след раждане
 • хемофилия, таласмия
 • сърповидно-клетъчна анемия
 • анемия на Фанкони
 • недостиг на виамин Б 12

Анемията е заболяване, при което има качествен и количествен недостиг на кръв. Затова тя е популярна и като “малокръвие“, а характерно за нея е бледата кожа. Проблемът е в ниския хемоглобин.

Той пренася кислород из тялото от белите дробове до всички тъкани; чрез него се извършва газообмен и той връща в обратната посока въглеродния двуокис. Анемия може да се предизвика, ако структурата на хемоглобина се наруши. Важна роля при формирането му играят желязото, както и два витамина – В12 и В9.

Намаляването им води до нисък хемоглобин. При ниско съдържание на желязо се получава желязодефицитна анемия като непълноценен състав на хемоглобина. Двата витамина пък участват в сложни процеси на синтез и деленето на клетките. Намаляването им засяга еритроцитите – клетките, в които се съдържа хемоглобин. Така се получава мегалобластна анемия.

Неправилната форма на еритроцитите пък – сърповидноклетъчна анемия, е също нарушена структура на хемоглобина. Тези типове анемия са най-чести, но според причините, това заболяване има повече от 400 вида. Освен това анемиите могат да се развият самостоятелно, но често се пораждат вторично като резултат от други заболявания и ги съпътстват.

Причина за анемиите също така могат да не са били придобити, а да са вродени аномалии. Анемия може да се получи и при отравяне на кръвта от змийско ухапване например.

Загубата на кръв естествено намалява и хемоглобина в организма. Тя може да се получи както от силно кръвотечение при получени външни рани, така и заради кървене на вътрешни язви. При жените може да е свързано с цикъла или да речем с извънматочна бременност. Впрочем анемия може да се получи и при нормална бременност поради необходимостта тялото да произвежда повече кръв, за да се подхранва плодът.

Общите симптоми при анемии освен бледата кожа, могат да включват:

 • обща отпадналост
 • сънливост
 • лесна умора и при незначително усилие
 • мускулни болки
 • задух
 • главоболие
 • световъртеж
 • напукани устни
 • ранички в краищата на устата
 • сърцебиене
 • усещане за студ и др.

Аюрведа лечение на анемия | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечението

Като недостиг на кръв – количествено и качествено, Аюрведа свързва анемията основно с разбалансиране на Пита. Това е една от трите енергии – Доши, чрез които се осъществяват всички жизнени процеси в тялото. Анемията често  съпътства заболявания на черния дроб като например жълтеница.

Тогава кръвта се разрежда от навлязла жлъчка – нещо типично за болестите, предизвикани от усилена и излязла от равновесие Пита. Анемията обаче може да се дължи и на усилване на някоя от другите две енергии – Вата или Кафа. Вата анемията е от неправилно захранване на тъканите. Кафа анемията е свързана със застоя, като при нея излишък на слуз, която пречи на нормалното храносмилане и допринася за разреждането на кръвта.

При всички положения аюрведа лечението е насочено към възстановяване на баланса между трите Доши – всяка спрямо другите две да е в уникалното им съотношение, зададено от природата на всеки човек. Тогава органите ще работят както трябва, организмът ще се защитава с висок имунитет и ще се саморегулира.

При всички видове анемия е необходима питателна храна, като се използват билки като подправки и самостоятелно за възстановяването на кръвта. За това са полезни местни супи, мляко, както и редица плодови сокове, сред които от нар, както и от черно грозде. Усвояването на необходимото желязо чрез храната трябва да се комбинира с билки за подобряване на храносмилането – да речем канела или джинджифил. Това се налага, защото храните с желязо потушават храносмилателния огън.

Много подхранващ е чаванпраш на конфитюр – две лъжици два пъти на ден с топло мляко. Полезни са сок от алое и трифала, харитаки, амалаки, шатавари и др. За освобождаване от излишната жлъчка през тънките черва и стимулиране на черния дроб, се използват слабителни и очистителни билки.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *