Абсцес

28.05.2018

Гнойните възпаления и дошовия дисбаланс

Абсцесът представлява натрупване на гнойна маса, заобиколена от възпалена тъкан, която се натрупва в новообразувала се кухина в организма. Абсцесите могат да възникнат във всички органи и тъкани на човешкото тяло. Най-често те се дължат на бактериална инфекция.

При навлизане на бактериите в човешкия организъм, белите кръвни клетки получават сигнал от имунната система, че трябва да се справят с тях и да ги премахнат. Това предизвиква оток на мясото, на което е възникнала инфекцията, а клетките, които се намират в засегнатите тъкани умират. Там се образува кухина, в която се натрупва гнойта, която е съставена от бели кръвни клетки, бактерии и мъртви клетки.

Абсцесите обикновено се появяват по кожата, в белия дроб, гърдата, в мозъка, около ануса, зъбите, бъбреците и черния дроб. Но антибиотиците не могат да излекуват напълно този проблем, както при други инфекции, тъй като се налага гнойното натрупване да бъде дренирано. Задължително трябва да бъдат взети мерки, защото е възможно абсцесът да доведе до гангрена и трайно увреждане на тъканите.

Повечето възникват в резултат на инфектиране със стрептококи или стафилококи. Когато имунитетът не е много силен, вероятността от възникване на абцес е по-голяма. Това състояние може да бъде причинено също така от болести на храносмилателната система (болест на Крон, улцерозен колит), прием на медикаменти (кортикостериоди), болести на ендокринната система, травми, инфекциозни и паразитни болести, отравяния, болести на кръвта и т.н.

При повърхностно разположените абсцеси се наблюдава подуване, зачервяване и болка, докато при тези на вътрешните органи се наблюдава температура, общо неразположение и други симптоми от засегнатия орган. Абсцесите, разположени във вътрешността на организма са трудни за идентифициране.

При абцес в мозъка се наблюдава гадене, повръщане, смущения в говора, главоболие, световъртеж. Абсцес на черния дроб може да предизвика жълтеница, а когато е на белия дроб може да предизика симптоми като задух и кашлица.

За да бъде установено метоположението на абсцеса се извършва физически преглед, прави се кръвна картина, при по-дълбоко разположените се прилагат средства за образна диагностика като ЯМР, ехография и скенер.

Повърхностните абсцеси се третират като се дренира гнойта, възможен е последващ курс лечение с антибиотици, докато за тези, които са разположени вътре в тялото, се налага хирургическа интервенция.

Няма заболяване само по себе си, смята Аюрведа. За да бъде то допуснато, значи в организма са настъпили отклонения от оптималното състояние, които са позволили заболяването да се появи и развие. Става дума за отклонение от енергийния баланс в тялото, при което някоя от Дошите се е увеличила и е излязла от равновесието с другите две.

Възможни са съчетани отклонения на различни Доши. Абсцесите при Аюрведа се свързват с дисбаланс на Пита, която отговаря за всички трансформации и метаболизма.

Възпаленията са и признак на отслабнал имунитет, който не може да се справи с бактериите и за който отговаря Кафа. Освен това водната Кафа се свързва и с течностите при възпаленията.

Абсцесите могат да бъдат предизвикани и от запушвания на някои от енергийните канали, наречени cpoти. В тялото има различни сроти – въздушни /за дъха/ хранителни /за храната/, водни /телесните течности/, мускулни, костни, и т.н. докато се стигне до сротите за изхвърляне на отпадните продукти. Увеличението на която и да е Доша може да блокира даден канал. В основата на енергийния дисбаланс е лошото хранене. Той настъпва, ако се консумират вредни за дадената Доша храни или храненето става по неподходящ начин, който може да превърне и полезната храна в безполезна или даже вредна.

Затова лечението при абсцесите обикновено е насочено към коригиране на Пита или Кафа, или и двете, според това какво ще установи диагностиката при аюрведа лекаря. Това става чрез комплексни мерки в няколко посоки – пречистване от токсините, рационален хранителен режим, с който да се оптимизира храносмилателният огън, целесъобразни храни, подправки и вкусове за съответното дошово коригиране, практики от йога.

Разбира се, действа се и срещу болката. Освен че се обработва конкретното възпалено място, самостоятелно или с храната използват и редица билки. Болкоуспокояващ, противовъзпалителен, антибактериален ефект имат джинджифилът, ашвагандата, куркума и много други.

Гнойно възпаление Абцес | Ayurvedasofia.bg

Ефикасни методи за обработка на възпаленото място

Освен че възстановява нормалните функции на целия организъм, за да премахне основата за поява на болести, едновременно с това Аюрведа въздейства и на симптомите на заболяването.

За това има многобройни средства и начини, като в случая с абсцесите става дума за пряка обработка на възпаленото място. Според фазата на развитие на абсцеса, могат да се използват компреси, бани с отвари и извлеци, масла, мехлеми, билки.

Има и рецепти, които могат да се приготвят с продукти от кухнята. Но при всички случаи трябват консултации с лекар, защото при грешно самолечение, възпалението може да се обостри, да обхване по-голяма зона или чрез кръвта да се разнесат бактерии.

От "кухненската аптека" може например царевично брашно да се свари в мляко и да се налага върху  абсцеса за изтегляне на гнойта. Същият ефект има и смесване на брашно и мед с вода за налагане на възпаленото място.

Ефикасна е и друга комбинация – ако към меда и брашното се прибави един пресен жълтък. За меда е достатъчна чаена лъжичка, за брашното – лъжица. Сместа трябва да стои на хладно, с нея на всеки три часа се правят компреси. Вечерният преди лягане се сменя сутринта.

Може също така да се приложи намазване с пресен сок от чесън или пресен лук на каша, но не бива да престояват повече от два часа, защото ще раздразнят кожата. Друг вариант е след сутрешни слънчеви бани върху мястото да се наложи нарязан домат и да се бинтова, може мястото да се наложи дори само с парче хляб и да постои известно време.

За пряко въздействие на възпалението Аюрведа има и редица билки. Практикува например баня на мястото с цъфнал бъз, както и с налагане с живовляк, който има силни антибактериални свойства. Може да се използва на три часа компрес от свежи листа от живовляк, добре измити, превързани с марля.  

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *