Как Аюрведа променя начинът на живот?

22.05.2018

„Знание за дълъг живот”, това е смисълът, който се крие зад философията на Аюрведа.

Произходът на Ведическата лечебна система и философия се губи сред митове и легенди, но е факт, че Аюрведа се практикува в Индия повече от 5000 години.

Какво прави Аюрведа уникална и как променя начина ни на живот?

Взаимна обвързаност между микрокосмос и макрокосмос

Според Аюрведа, всеки един от нас е миниатюрно копие на Вселената. Всичко, което присъства във Вселената присъства и в нашите тела, затова и всяка промяна в околната среда се отразява на тялото, ума и душата ни. По същия начин всяка нашата дейност, която се проявява чрез физическото ни тяло, ума или душата влияе по някакъв начин върху околната среда и околните.

Аюрведа ни учи, че здравото тяло, правилните мисли, доброжелателните думи, които изричаме пречистват въздуха около нас и го освобождават както от физични, химични и микробиологични замърсители, така и от негативни духовни вибрации.

За нас, които сме родени и възпитани в духа на западните схващания за живота, това може да изглежда малко странно разбиране, но ако направим един прост експеримент, ще се убедим в правотата на аюрведичната философия за взаимосвързаността между микрокосмоса (човека) и макрокосмоса (Вселената).

Експериментът е много лесен. Изберете си цвете, което отглеждате в дома си и всяка сутрин, щом станете му говорете хубави неща. Ще видите, че само след няколко дни, цветето ще стане „по-весело”, силно и зелено.

Или… Сутрин, излизайки навън за работа, вместо да сте намусени и подразнени от натоварения сутрешен трафик, просто се усмихвайте на хората. Ще видите, че те ще ви отвърнат със същото, а деня ви ще премине по съвсем друг начин.

Позитивната нагласа е много важна за всеки един от нас и тъкмо на това ни учи Аюрведа.

Разбиране за здраве

За разлика от познатата ни медицина, здравето за Аюрведа е хармония. Хармония между физическото тяло, ума и душата. Само ако бъде постигнат този баланс, човек може да се чувства добре във всички аспекти в живота си.

Здравословният начин на живот не може да бъде заменен от нищо. Не може да се купи с пари и никой друг не може да ни го предостави. Това е красотата на Аюрведа. Тя ни дава знания, които ни помагат да живеем в хармония. Предоставя ни режим, който да съответства на нашата конституция и който засяга всички аспекти на нашето естество: физическо, умствено и духовно.

Но успехът е възможен само, ако направим усилия, проявим постоянство и отделим от времето си, за да се погрижим за себе си.  Един от недостатъците на съвременната цивилизация е липсата на достатъчно време, за да се грижим за здравето и здравето на нашите близки.

Ако наистина оценяваме благополучието си, ще открием времето. Отговорността за здравето ни е само наша и ако не полагаме никакви усилия за това, няма кого да обвиняваме, освен самите себе си.

Според Аюрведа начините да се погрижим за здравето си са лесни за следване. Достатъчно е да се храним здравословно, пълноценно и според индивидуалната си конституция (доша), да използваме лечебни билки, да правим йога, да медитираме и да прочистим мислите си. С едно изречение: Здравето ни зависи от хармонията и баланса, които поддържаме самите ние!

Аюрведа и начина на хранене

Аюрведичната холистична медицина ни учи, че промяната в телата, ума и душата идва с промяната в храненето. Защото храната, която консумираме всеки ден не е просто процес на храносмилане, а е храна за тялото, ума и съзнанието.

Ащанга-Хридая-Самхит казва:

„Нездравословното (храна, напитки, начин на живот), което се е превърнало в навик, дължащо се на продължителна употреба, трябва да се премахне постепенно, стъпка по стъпка. Също така, здравословното (храна, напитки, начин на живот) трябва да започне постепенно, с интервал от един, два или три дни. Внезапното прекратяване на вредните (дейности, храна и т. н.) и също толкова внезапно начало на здравословния живот (дейности, храна и т. н.), води до появата на болести satmya (произтичащи от навик) и asatmya (произтичащи поради липса на навик)”.

Общи правила за прием на храна и подобряване на храносмилането:

  • – Яденето трябва да включва всичките шест вкуса (сладко, кисело, солено, пикантно, горчиво или стипчиво);
  • – Храненето трябва да бъде според индивидуалните характеристики на физиологията на човека, текущия сезон на годината и времето;
  • – Не се препоръчва да се приемат много течности по време на хранене,
  • – Необходимо е да се използват подправки за по-добро храносмилане и асимилация на храната;
  • – Основното хранене трябва да бъде по обед (12:00 местно време);
  • – Не се препоръчва да се храним в повишено емоционално състояние – възбуда, тревожност, раздразнение – трябва да изчакаме, докато се успокоим;
  • – Трябва да се храним само когато почувстваме глад и да приемаме умерени количества храна;
  • – Аюрведа не препоръчва хранене насила, когато апетит липсва.
  • – Необходимо е да се храним умерено, нещо, което голяма част от хората пренебрегват. Забързани в ежедневието си не отделяме достатъчно внимание на храната, с която се храним. Не сядаме на масата, не ядем бавно и с наслада, а се храним на крак или пред телевизора, компютъра или с вестник в ръка. Така не усещаме истински храната и не можем да спрем да се храним дори и след като сме задоволили естествените си нужди от храна.

Основното, което всеки човек трябва да разбере е, че нашата храна не може и не трябва да се ограничава до асортимента на храни в най-близкия супермаркет или заведенията за обществено хранене. Начинът, по който ядем и това, което ядем, трябва да помогне на процеса на храносмилане, да формира основата на физическото и духовното развитие на тялото.

Поддържане на здравето и профилактика на заболяванията

Профилактика на здравето | Ayurvedasofia.bgВ практиката на модерната медицина се полагат усилия най-вече за лечение на вече възникнали заболявания, а превантивните мерки са оставени на доста по-заден план.

Аюрведа се фокусира върху поддържането на добро здраве и профилактиката на болестите и това е основната ѝ основна цел. Лечението на вече възникнали заболявания е допълнителна, второстепенна цел.

Превантивните мерки, които ведическата медицина препоръчва включват изграждане на режим на хранене (според дошата), следване на т. н. „житейски норми” наречени сваставрита, които включват дневен режим (DIN-charya) и нощен режим (Ratri-charya), режим за различните сезони на годината (Rita-charya), както и режим на поведението на човека в обществото (acara-Rasayana). Всичко това със сигурност предотвратява развитието на различни заболявания.

Следването на тези лесни за изпълнение режими, подхранването с билкови добавки и прилагането на панчакарма (терапия за детоксикация на организма) спомагат за предотвратяването появата на немалко заболявания.

Холистична концепция за здравето

Холистичната концепция за здраве | Ayurvedasofia.bgПротивно на методите, прилагани от съвременната медицина за лечение на всеки орган поотделно, без оглед на отношенията им с другите органи, Аюрведа гледа на живота и здравето на човека като едно цяло.

За холистичната медицина здравето и болестите са последица (вторичен продукт) от всички останали аспекти в живота на човека – хранене, социални дейности, работа, духовна нагласа. Ако някой от тези аспекти е в застой или отслабена, тогава се появяват и болестите.

Освен това, Аюрведа не лекува само един орган, тъй като според холистичната медицина всички органи в човешкото тяло са функционално взаимосвързани. Ако заболяването е концентрирано в определена област на тялото или органа, и други части на човешкото тяло се изследват и лекуват.

С други думи това, което човек прави в един аспект от живота си се отразява във всички останали аспекти (включително и физическото и психическото здраве). Поради това Аюрведа ни учи да полагаме грижи във всички области от живота си, за да поддържаме добър баланс в телата си.

Психосоматично понятие за здравето

Психосоматично понятие за здравето | Ayurvedasofia.bgЗаедно с един цялостния подход за грижа за тялото и функционалното единство на всички негови части, Аюрведа ни показва, че има тясна връзка между физическото тяло и това, което става в нашите мисли.

Психическите фактори пряко засягат функционирането на различни части на тялото и обратно. Лошите мисли, омразата, богохулството и интелектуалния цинизъм са сред факторите, които са отговорни за появата на физически и психични разстройства.

От друга страна, правилно разбиране, нормалната работа на сетивните органи и тяхното добро взаимодействие с обектите на външния свят, както и благоприятните външни условия помагат за постигането на физическо и психическо здраве.

Изхождайки от описания психосоматичен подход, Аюрведа предписва определени норми на поведение както за поддържане на нормално здраве, така и за лечение на заболявания. Чистотата на храната и нашата собствена чистота (лична хигиена на тялото и ума) също са необходими фактори, допринасящи за психичното здраве и лечението на психичните разстройства.

При оценяването на здравето и природата на болестта, освен тялото и ума, е необходимо да се вземе предвид психологическата структура на душата. Според Аюрведа, ако човек има пороци, тогава той не може да бъде считан за здрав, тъй като здравият човек не извършва нечестиви действия. Ето защо ведическата медицина внимателно описва различни методи, всякакви духовни практики, медитации и ритуали, които насърчават духовното изцеление и растеж.

Ние сме уникални!

Опознавайки Аюрведичните схващания за живота и здравето разбираме, че ние сме уникални. Нашето тяло, индивидуалност и природа са комбинация от нашето физическо, духовно и емоционално ниво.

Следвайки насоките, които ни дава древната индийска философия и променяйки начина си на живот и разбиране за света вътре и извън нас, ние можем да живеем в мир със себе си и околните.

Но всичко зависи само от нас! Промяната не може да бъде вменена, тя трябва да бъде поискана и извършена от самите нас. Защото всеки един от нас е единствен и уникален!

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *