Затлъстяване

19.05.2018

Ползите от отслабването с Аюрведа

Световната Здравна Организация (СЗО)определя затлъстяването като комплексно заболяване, което се повлиява от множество фактори, характеризиращо се с абнормално повишаване на телесната мазнина спрямо активната маса на тялото (мускулатура, кости, паренхимни органи).  Това състояние се определя като болестно, когато индексът на телесната маса е 30 и повече от 30.  Възниква поради нарушеното равновесие между приетата енергия (чрез храната) и изразходваната енергия от индивида. Една от основните причини за затлъстяването е приемът на прекомерно количество храна.

В зависимост от причините за възникване, това състояние може да се раздели на три основни типа:

  • Алиментарно (първично), което се дължи на свръхприем на храна, доста над необхоимото за функционирането на организма;
  • Вторичнотосе дължи на ендокринни заболявания, когато регулацията на апетита в хипоталамуса е нарушена поради патологични напрушения на Централната Нервна Система;
  • Мутациите на гениса причина за третия тип затлъстяване, известно като синдромно.

Затлъстяването увеличава риска от развитие на редица болести, сред които сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, някои видове рак, астма, сънна апнея (обструктивна) и други. Причините за развитието на това състояние са много и разнообразни, но някои от най-честите са намалената физическа активност, съчетана с преяждане. Генетичната предразположеност и приемът на определени медикаменти също са фактори, които спомагат развитието.

Затлъстяването е една от водещите причини, които могат да доведат до летален изход, но добрата новина е, че това е предотвратимо. Според проучване, направено в Европа, затлъстяването се е увеличило тройно през последните двадесет години. Това състояние засяга до голяма сепен и децата, увеличавайки със 70% възможността да развият определени заболявания в бъдеще. За това допринасят тестените закуски, шоколадите, газираните напитки и други, които са на една ръка разстояние в училищните лавки. Храненето с незадровословни храни е един много сериозен проблем пред съвременното обществото, като той продължава да се развива.

Затлъстяването е и много сериозен фактор за развитието на раковите заболявания, като има данни, че една четвърт от тях се дължат на свръхтегло според данни на Международната агенция на ракови заболявания. Наличната информация покава, че наднорменото тегло е по-рисков фактор за развитие на рак при жените, отколкото при мъжете. Също така затлъстяването, в комбинация с тютюнопушенето и стреса, са водещи фактори за развитие на ракови заболявания.

Най-сериозна е ситуацията в Северна Америка, докато в Европа затлъстяването е концентрирано най-вече в източната част на континента.

 

Отслабването с методите и средствата на Аюрведа е трайно, защото става по здравословен начин. Тялото плавно "превключва" и се възвръща към естественото си природосъобразно състояние, възстановяват се пълноценните процеси и дейности на организма.

С детокса, който съпътстващо е включен в комплекса от мерки за отслабване, клетките, тъканите и органите се освобождават от токсините, които ги увреждат и се възобновяват естествените им функции.

Така се премахва основата за поява на различните отклонения, включително и за наднормените килограми. Освен прочистване на организма, Аюрведа прилага оптимален хранителен режим, съобразен с Дошата /енергийния баланс/ на дадения човек, йога пози и упражнения, билки.

В резултат се подобрява храносмилането, оттам и обмяната на веществата, засилва се имунитетът. При Аюрведа курса за отслабване се задава и индивидуален модел за храненето – кои са полезните видове храни за пациента, кои от тях как и кога да съчетава, как да се храни. Разбира се, преди всичко трябва да се определи причината за напълняването.

В огромния брой случаи това е застоялият живот и неправилното хранене – неподбрани храни, много от които са вредни за дадената Доша, комбиниране на несъвместими храни, неправилен начин на консумация. В основата може обаче да е например хормонален дисбалансзаболяване в зони от храносмилателния тракт или органи, свързани с храносмилането, стрес и много други.

Затова причината за затлъстяването трябва да се определи от аюрведа лекар, който да назначи комплекса от мерки, съобразявайки възрастта и пола, евентуални съпътстващи болести, условия на живот и работа на пациента, и т.н.

При всичко това е много важно хората, които искат да отслабнат, да си дадат сметка за вредните привички, довели ги до наднормените килограми и че трябва да ги променят, като си създадат полезни навици. Докато си  изградят здравословния модел като начин на живот, те трябва да са последователни и дисциплинирани при спазването на назначения режим.

Йога против затлъстяване | Ayurvedasofia.bgОбщи принципи при отслабване с Аюрведа

Извън персоналния комплекс мерки за отслабване на всеки човек, Аюрведа има и общи принципи, които трябва да се спазват от всички, решили да се отърват от излишните килограми. Съветът да ядем само когато сме гладни, в първия момент може да е изненадващ. Но е добре да си дадем сметка колко често ядем не за друго, а защото "сме нервни", или "хапваме" без да сме гладни, когато сме се събрали да гледаме футболен мач и т.н. За Аюрведа е много важно и как се храним, когато вече наистина сме усетили глад.

Изключително вреден е моделът да се яде между другото – докато гледаме сериал по телевизията, слушаме новини, четем вестник, събрали сме са "на приказка", докато работим на компютъра, бързаме за някъде по улицата. В такъв случай хората не могат истински да се насладят на храната и да усетят кога са се  заситили, преяждането става лесно.

Човек трябва да се храни като при ритуал, да приема храната като черпене от енергията и силата на природата, необходими му за съществуване и развитие.

Той трябва да е съсредоточен върху блюдата, да се абстрахира от околния свят, да се освободи от емоциите. Храната трябва да се сдъвква добре, защото преглътнатите едри залъци натоварват храносмилането и са предпоставка да то да не е пълноценно. Сдъвкването трябва да е поне 32 пъти.

Самото хранене трябва да е на равни интервали, като вечерята трябва да приключи преди 20 часа и да е лека. Добре е да се пие топла вода в малки количества – до една водна чаша на веднъж, начесто през целия ден, включително и преди хранене.

Необходимото общо количество се определя от аюрведа специалистите на база телесната маса. Всичко това трябва да се съчетава с поне 6 часа сън и редовно физическо натоварване. Ако работата не е свързана с физическа дейност, това може да се замести според възможностите с разходки, колоездене, фитнес и т.н.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *