Как да излекуваме клаустрофобията с Аюрведа – ефективна терапия

28.05.2024

Смята се , че причината за клаустрофобията, както и за други  фобии и тревожни разстройства,  е комбинация от генетична уязвимост и житейски опит. С подходящо лечение обикновено е възможно да се преодолее клаустрофобията или всяка друга фобия. Около 12,5% от населението страда от клаустрофобия. Тази специфична фобия е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Въпреки че всеки, на всяка възраст, може да развие специфична фобия, повечето се развиват в детството и юношеството.

Клаустрофобия – значение?

Клаустрофобията е тревожно разстройство, характеризиращо се със силен страх от затворени пространства. Това състояние може да бъде трудно за управление. Често може да доведе до пристъпи на паника и може значително да повлияе на ежедневието ви. Ето защо е важно клаустрофобията да се управлява ефективно.

Въпреки че търсенето на професионална помощ е от решаващо значение, включването на естествени средства в плана за лечение може да подобри цялостното благосъстояние. В тази статия ще разгледаме някои ефективни терапии, с които Аюрведа може да излекува клаустрофобията ви.

Страхуваща се жена

Как да различим фобията от обикновеното чувство за страх?

Много страхове изглеждат разумни. Всички се опитваме да избягваме неща, които ни карат да се чувстваме неудобно. Разликата между страх и фобия е, че фобията е силен и ирационален страх към едно или повече неща или ситуации. Освен това при фобиите нивото на вашия страх не съответства на действителната опасност, представлявана от обекта или ситуацията, от които се страхувате.

Фобиите се превръщат в здравословен проблем, когато страхът пречи на способността ви да извършвате ежедневни дейности. Фобиите могат да ограничат способността ви да работите ефективно, да натоварят взаимоотношенията ви и да намалят самочувствието ви.

Какви ситуации могат да предизвикат клаустрофобия?

Това ирационално чувство за страх може да се задайства от: тунели; асансьори; влакове; самолети; малки коли; пещери; изби и др.

Човек, който страда от този вид фобия, може внезапно да се почувства зле, когато влезе в малка стая без прозорци, или ако разбере, че прозорците не се отварят. Същото чувство може да го споходи при изследване с ядрено-магнитен резонас, тъй  като машинета, в която трябва да бъде поставен за кратко, е доста тясна.

Понякога дори самата мисъл, че са поставени в затворено пространство може да предизвика паник атака у такива хора.

Клаустрофобия  – симптоми

Симптомите на клаустрофобията са подобни на симптомите на тревожност и пристъп на паника. Те могат да бъдат физически и емоционални.

Физическите симптоми

 • Изпотяване или треперене.
 • Стягане в гърдите или ускорен пулс.
 • Затруднено дишане или учестено дишане.
 • Втрисане или зачервяване на лицето.
 • Усещане за задушаване.
 • Стомашно разстройство или усещане за „пеперуди“ в стомаха.
 • Чувство на слабост или замаяност.
 • Суха уста.
 • Чувство на объркване или дезориентация.
 • Изтръпване на крайниците или звън в ушите.

Предимно при децата може да се случи внезапно да избухнат в плач, да се вкопчат в родител, или да останат на едно място като замръзнали.

Емоционални симптоми

 • Страх от загуба на контрол.
 • Страх от припадък.
 • Чувство на страх или непреодолимо безпокойство.
 • Чувство на силна нужда да напуснете ситуацията.
 • Разбирането, че страхът не е рационален, но не можете да го преодолеете.
 • Страх от умиране.

Жена в дефанзивна позиция

Какво може да причини клаустрофобия?

На този въпрос учените нямат точен отговор. Смята се, че причините могат да включват:

 • Травматично събитие като дете.
 • Задействащо събитие след детството – засядане в асансьор или преживяване на сериозна турбуленция в самолет.
 • Наблюдаване на родителска клаустрофобия в детството: Може да развиете клаустрофобия, ако сте почувствали безпокойството от реакцията на някой от родителите си към затворени пространства.
 • Генетична мутация – смята се, че тя може да увеличи риска от клаустрофобия, ако имате този генен дефект.

Как се диагностицира клаустрофобията?

Диагнозата клаустрофобия може да ви бъде поставена, ако имате голяма част от следните усещания:

 • Страхът ви от затворени пространства е силен и присъства от шест месеца или повече.
 • Вашият страх или безпокойство са свързани с конкретна ситуация или обект – в този случай затворени пространства като асансьор или малка кола.
 • Вашият страх и безпокойство почти винаги се случват, веднага щом се сблъскате със специфичния си страх или помислите за опасната ситуация.
 • Избягвате ситуацията, от която се страхувате, или я понасяте със силен страх или безпокойство.
 • Вашият страх е непропорционален на реалната опасност.
 • Вашият страх ви причинява значителен дистрес или значително възпрепятства ежедневната ви дейност.

Клаустрофобия – лечение с Аюрведа

Лечението на фобиите, включително клаустрофобията, се основава на зва основни психологически метода.

 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT)– пациентът се насърчава да промени специфичните си мисли и нагласи, които водят до чувство на страх, чрез говорене, описване на състоянието си и пр.
 • Експозиционна терапия – това е специфичен тип CBT чрез постепенно излагане на ситуацията, при която изпитвате страх.

Аюрведа също успешно може да се справи със състояния на Унмада  – мании, фобии, включително клаустрофобия. Според Аюрведа  садхака питта  се счита за основно отговорна за умственото функциониране и емоциите. Базиран е в  hridaya  (сърце/ум) и отговаря за чувствата на страх ( bhaya ), смелост, доблест ( shourya ), гняв ( krodha ), щастие ( harsha ) и интелигентност ( buddhi ).

Яростен мъж притиснал главата си с възглавници

Хиперактивността на  раджас  (действие) или  тамас  (инерция) кара ума да губи баланса си и засяга  тридоша (вата, питта, капха),  което води до психични разстройства, които могат да се проявят като фобия.

При аюрведичното лечение на клаустрофобия се прилага т.н. вътрешна медицина.
Това включва трите компонента на chikitsa:

 • yukti vyapasraya (лекарства);
 • daiva vyapasraya (пеене и медитация);
 • satvavachaya chikitsa (психотерапия).

В първата същност аушада, ахара, вихара се прилагат правилно според оценения статус на доша на състоянието. Тук се препоръчва содхана чикиса или шамана чикица.

Широко използвани за лечението на  клаустрофобия са и основните методи на Аюрведа: Панчкарма, Широдхара, Широпичу, Нася, Абхянгам, Утавартан. Препоръчва се също лечение с техниките на Йога,  пранаяма и медитация.

Част от лечението може да бъде и т.н. ментална диета, която е от съществено значение за психичното здраве и щастието. Тя включва промени в начина на живот (Vihar). Доброто поведение и начин на живот (Ачар расаян)  влияе върху  Правар Сатва (Висшето умствено равновесие) .

Satvajaya chikitsa (психатрично консултиране, психична хигиена) може да има полезна роля при управлението на фобиите. Насърчаващи интелекта или медхия лекарства като Mandukaparni (Centella asiatica Linn.), Yastimadhu (Glycirrhiza glabra Linn.), Guduchi (Tinospora cordifolia (Wild) Miers) и Shankhapushpi (Convolvulus pleuricaulis Chois) са полезни при тези състояния.

Доказано е, че йогасаните като режим на упражнения са ефикасни за намаляване или управление на стреса. Особено полезни са:

 • Bhramari Pranayama:Пароксизмални гама вълни, произведени в мозъка по време на Bhramari Pranayama, което се свързва с положителни мисли, чувство на щастие и действа като естествен антидепресант.
 • Шавасана:Савасана има регенеративен ефект върху ума и тялото. Осигурява освобождаване от всякакъв вид стрес и напрежение за няколко минути. Това е добра дейност за управление на безпокойство, несигурност, чувство на неудовлетвореност, безпокойство и страх.
 • Лекарства– анксиолитици (лекарства против тревожност) и антидепресанти също могат да бъдат полезни в допълнение към психологическото лечение.

Естествени лекарства за клаустрофобия

Сред най-популярните естествени лекарства, лекуващи симптомите на клаустрофобия, са :

Наблюдение на другите

Когато наблюдавате тези, които остават спокойни в затворени пространства, като асансьори, това ви предоставя прозрения и идеи за ефективно управление на собственото безпокойство в подобни ситуации.

Упражнения за релаксация и визуализация 

Поемането на дълбоко дишане, медитацията или упражненията за отпускане на мускулите могат да помогнат за справяне с негативните мисли и безпокойството.

Слушане на релаксираща музика

Изследванията показват, че слушането на успокояваща музика, докато сте в провокираща тревожност ситуация, може да ви помогне да се отпуснете много.

Разсейване

Мозъкът не може да бъде на две места едновременно и пренасочването на вниманието към някаква дейност ще прекъсне поредица от препускащи мисли. Например прокарването на пръсти около ръба на телефона ви е добър начин да не мислите за провокиращата безпокойство ситуация.

Естествени билки

Естествените билкови лекарства отдавна се препоръчват като начин за лечение на тревожност, дори клаустрофобия. Например билките Пасифлора и Кава са известни от древни времена. С тях се лекували безсъние и други разстройства, но основната им употреба обаче е била лечение на различни форми на тревожност, като клаустрофобия.

Пасифлора и Кава могат да се приемат като таблетки или капсули, а също и под формата на чайове или тинктури.

Установено е, че други естествени билки помагат при тревожност. Scutellaria laterifolia (Scullcap) и валериана са описани като билки, които помагат на тялото или ума да се освободят от страха.

Често задавани въпроси:


Какво е клаустрофобия?

Клаустрофобията е тревожно разстройство, характеризиращо се със силен страх от затворени пространства.

Кога можете да смятате, че имате клаустрофобия?

Диагнозата клаустрофобия може да ви бъде поставена, ако за повече от 6 месеца имате голяма част от следните усещания: страх от асансьор, малка кола, затворена стая и пр. и вашият страх значително възпрепятства ежедневната ви дейност.

Може ли Аюрведа да лекува клаустрофобия?

Да, може. Основни нейни методи са Панчкарма, Широдхара, Широпичу, Нася, Абхянгам, Утавартан.

Снимки: Freepik.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *