Лечение на фобии с Аюрведа

22.06.2019

За фобиите през призмите на медицината и на Аюрведа

Видове фобии

Фобиите са форма на тревожно разстройство, която се изразява в изпитване на прекомерни, иррационални страхове от определени предмети, явления и ситуации. Макар че има най-различни видове фобии, най-често срещаните са:

  • агорафобията, социалната фобия, а също и някои специфични фобии като
  • клаустрофобия (страх от затворени и тесни пространства)
  • аерофобия (от летене)
  • акрофобия (от височини), зоофобия (от животни)
  • арахнофобия (от паяци и паякообразни)
  • хипофобия (от коне).

Има и доста по-необичайни и причудливи като фобия от джуджета, дълги думи, кисели краставички и дупки/дупчести повърхности – това са само някои наистина ирационални страхове. Те обаче могат да бъдат не по-малко изтощителни от по-често срещаните и „обосновани“ фобии.

Симптомите на фобиите често включват пристъпи на паника, затова хората, които страдат от това, изглеждат по-склонни да избягват различните ситуации, предизвикващи неприятни вълнения. Това обаче води до алиенация и влошаване на качеството на живот.

Интересно е да отбележим, че агорафобията не е страх от открити пространства като цяло, както сме свикнали да я виждаме описана в съвременните холивудски продукции. Агорафобията е страх от това да попаднем по един или друг начин в ситуация, от която изход или няма, или той би бил твърде труден или унизителен. Именно агорафобията често се проявява в комбинация с пълния спектър от симптоми на паническо разстройство, което я прави още по-трудна за диагностициране.

Фобиите до голяма степен остават без лечение, вероятно поради факта, че много хора не са в състояние да осъзнаят ирационалността или прекомерната степен на своите страхове. Поради това статистиката за броя на хората, които страдат от фобии, варира в доста широки граници. Всъщност фобиите са доста често срещани, като се счита, че се проявяват много по-често при представителките на нежния пол, отколкото при мъжете.

Лечение на фобий с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgКак се лекуват фобиите според медицината и Аюрведа?

Лечението на фобиите в съвременната конвенционална медицина често включва медикаменти, понякога в комбинация с различни методи като десенсибилизацията, когнитивно-поведенческа терапия и др.

Ако не се лекува правилно, фобията може да се влоши до степен, в която сериозно да навреди на качеството ни на живот, дори само с опитите да я скрием, а какво остава за страничните й ефекти върху здравето. Страхът от летене например може да ни накара да се откажем от всякакви пътувания със самолет и така да изпуснем важни шансове за реализация, които могат да променят всичко за нас към по-добро.

Има редица други ситуации, при които фобиите са създавали проблеми с личния живот, образованието и професионалните изяви на хората. Макар че понякога се наблюдават периоди на спонтанно подобрение, фобиите обикновено никога не изчезват без лечение.

Методите, които аюрведа прилага за лечението на различните фобии, нямат никакви странични ефекти, тъй като са базирани на изцяло натурални билкови лекарства. За разлика от лекарствата, предписвани от конвенционалната медицина, Аюрведа използва естествени вещества и взаимодействието им върху биохимичните процеси в нашия организъм. Аюрведичното лечение на фобии е холистично – цялостно, и се изразява в пълен списък от препоръки за програма от физически упражнения, хранене и сън, както и общ начин на живот.

Според Аюрведа, фобиите могат да възникнат от неуравновесена вата доша. Същевременно, проблемите с фобии и тревожност допълнително нарушават баланса в нашата вата енергия. Проблемът е в това, че тъй като е съставена предимно от елемента вятър и е симбиотично свързана с нашата нервна система, вата доша лесно се нарушава от стресиращи фактори, какъквто е например страхът.

Хората с повишена вата доша обикновено са мечтатели, изпитват трудности да се съсредоточават в нещата, които лично не ги интересуват. Макар че са подчертано креативни, обикновено имат проблеми с организацията и изпитват ужас от рутината.

Билката, наричана у нас байкалски шлемник (Scutellaria baicalensis) е много ефективна за преодоляване на симптомите на тревожност, съпътстващи фобиите. С активните вещества, които съдържа, тази билка има изключително добър успокояващ ефект, лекува също така и безсъние. Байкалският шлемник е широко известен с полезните си свойства също в китайската традиционна медицина.

Друга билка, която може да помогне за модулирането на емоционалния отговор на организма към стреса и да ни помогне да останем спокойни и в баланс, това е пасифлората. Тя действа като естествено успокоително средство и има доста скоростен ефект, с което може да бъде полезна на място в напрегнати ситуации. Много аюрведични рецепти за лекарства и процедури, лекуващи фобия, нервност и страх, използват пасифлора.

Мощни успокояващи свойства има и лайката, затова тя също често се прилага за симптоматичното и дълбочинното лечение на фобии в Аюрведа. Не толкова популярна обаче е кава (Piper methysticum) – традиционна билка, използвана при церемонии на островите в южната част на Тихия океан. Тя също действа като седатив, отпускайки мускулите на тялото.

Можем, например, да разтворим екстракт от корен на кава във вода, която да пием при проява на симптомите на фобия. Това растение има благоприятен ефект и върху стомашно-чревната система и осигурява облекчение на странични симптоми като киселини и гадене.

За успокояване на страничните физиологични ефекти, които предизвикват пристъпите на фобии Аюрведа препоръчва сока от лимон или лайм, който е много ефективен против гадене и замаяност. Можете и да не приготвяте сок, а да срежете киселия плод наполовина и да го миришете за известно време, за да преодолеете неприятния пристъп.

„Нася“ в Аюрведа се нарича практиката на нанасяне на медикаментозно масло в носните проходи. Това се прави всяка сутрин и успокоява тези деликатни тъкани, освобождава дихателните канали, облекчава натрупания стрес, помага ни да постигнем умствена яснота. Ритуалът „нася“ не бива да се прилага на жени, когато са бременни или в цикъл.

За избавление от фобиите може да се приложи и аюрведична марма терапия, подобна на точков масаж, която проследява 107 основни точки от нашия организъм. Марма е особено подходяща за балансирането и успокояването на вата доша.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *