Ревматизъм и Ревматоиден артрит

16.06.2019

Какво са ревматоидният артрит и ревматизмът

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което засяга най-вече ставите, а възпаленията им са болезнени и с отоци. Развитието му води до сковаване на пръстите на ръката, на китките, на лактите, колената, глезените, пръстите на краката.

Болестта може да обхване хрущялите на ставите, сухожилия, мускули. Това обаче е автоимунно заболяване, така че може да бъдат засегнати различни други тъкани и органи, тъй като по грешка тялото атакува имунната си система. Смята се, това се предизвиква от вируси и бактерии.

За ревматоидния артрит учените прибавят генетични, хормонални и различни екологични причини. Основните симптоми на болестта са скованост, болки и подувания на ставите, което води до:

  • ограничена подвижност
  • затопляне и зачервяване на засегнатите области
  • поява на подкожни бучки и възли
  • деформиране на ставите.

Пациентите се затрудняват дори за елементарни дейности като ресане, и пристъпване, като може да се стигне и до инвалидност. Има и голяма опасност да се появят белодробни болести, сърдечни и т.н. В Западната медицина за лечение се използват лекарства за обезболяване и спадане на отоците, като и базисни лекарства, които действат бавно за променяне на болестната активност.

Ревматизмът, наречен остър, е сърдечно автоимунно и възпалително заболяване, което засяга и ставите, нервната система, кожата. Развива се при стрептококова инфекция, като се проявява около две седмици след заразяването. На първо време засяга горните дихателни пътища. При развитието поразява средни и големи стави, които са болезнени и подути, пациентът се обездвижва на легло.

Най-тежките поражения обаче са на сърцето, тъй като и трите му слоя могат да бъдат засегнати. За лечение се използват антибиотици срещу инфекцията, обезболяващи и смъкващи отоците.

Типове ревматизъм и причини | Ayurvedasofia.bg

Причини и типове ревматизъм и ревматоиден артрит според Аюрведа

Ставните болки, включително при ревматоиден артрит и ревматизъм, Аюрведа свързва основно с разнасянето на токсини в организма и натрупването им  в костите и ставите. Тези токсини – Ама, се образуват главно от лошо храносмилане.

При него в храносмилателния тракт се получават недоразградени хранителни остатъци, които престоявайки, започват да гният. При тези процеси се отделят различни отрови – тежки метали, както и пестициди, също така свободни радикали и т.н. Заедно с хранителните вещества те се разнасят по тялото от кръвообръщението и се натрупват в различните тъкани под формата на слой.

Вредата от тях е, че тровят клетките, като метаболизмът се нарушава. Когато тъканите и органите не се подхранват както трябва, функциите им се нарушават и започват болестите. Така натрупването на отрови в ставите води  съответно до ревматоиден артрит и ревматизъм.

Образуването на Ама се предизвиква от нарушен баланс между трите енергии в човешкото тяло, които се наричат Доши и чрез които  протичат жизнените процеси – трансформациите /Пита Доша за храносмилане и метаболизъм/; движенията /Вата за пулса, кръвообръщението, енергийните потоци и т.н/ и проникването, консолидацията /Кафа за състоянието и контрола на течностите/. Природата задава тези енергии в определено съотношение, специфично за всеки, и отклоненията на всяка една от този баланс нарушава общата хармония, което предизвиква заболяванията.

Ставните болки от Вата тип се срещат най-често. Болката е променлива, рязка, режеща, усилва се от студено време или студена вода. Кожата се изсушава, ставите се втвърдяват, обикновено са деформирани. При затопляне болките стихват.

Към Вата насочват и симптоми като нервност, тревожност, безсъние, също така коремните болки, запек, газове. Следващите по честота причини са отклоненията при Вата, съчетани с дисбаланс на Пита. Зоните около ставите се зачервяват и парят. Сред насочващите към Пита симптоми са например треска, изпотяване, диария, силна раздразнителност до гневни изблици.

При типа Вата-Кафа може да се появят сърбежи около засегнатите стави, подуване, както и отоци без да има възпаление, омазняване на кожата, в изпражненията да се появи слуз. Проблемите се увеличаван във влажно и студено време, при горещо и сухо болките се облекчават.
Лечение на ревматизъм | Ayurvedasofia.bg

Лечение на ревматоиден артрит и ревматизъм по Аюрведа

Лечението на ревматоидния  артрит и ревматизма с Аюрведа включва успокояване на Вата Доша, защото като е усилена тази енергия, се получава интензивно разнасяне на токсините по тялото. Едновременно с това, разбира се, се вземат мерки и срещу самите токсини.

Тялото трябва цялостно да се освободи от натрупаните отрови. Това основно става чрез вътрешни терапии по метода Панчакарма – слабителни и очистителни като  например лечебно повръщане, лекарствена клизма и др. с използването на билки и масла. По преценка на аюрведа лекаря това се съчетава с подготвителни външни процедури по метода Пурвакарма, които също така прочистват токсини от горните слоеве – обливане с масла, втривания с билки, масажи, билкови сауни и др.

Лечебният комплекс включва също режим на храните и начинът на хранене, прием на подправки и билки под различна форма за подобряване на храносмилането и метаболизма, с което да се предотвратят нови болестни натрупвания на токсини. Всичко до тук се съчетава и с дневен режим, в който са включени подходящи упражнения и асани от йога, медитация. Съставянето на лечебния комплекс от аюрведа лекаря е строго индивидуално според телесните особености на пациента, състоянието му, възрастта и т.н.

Като цяло обаче храната трябва да е винаги прясна – приготвена не повече от три часа преди консумацията, за да е запазила живителната сила на природата. В противен случай тя става “мъртва” и вместо да носи енергия и ползи, вреди на Дошите, което допринася за енергийния дислабанс. Трябва да се изключат сушените и киселите храни, пърженото, студеното. Също така неподходящи са тежките, мазни храни, които трудно се смилат, тлъстите меса, морските деликатеси, мляко и различни млечни продукти, особено кисело мляко, сметана, която е мазна храна и т.н.

Възможностите за използване на билки и подправки в комплексното лечение на ревматоиден артрит и ревматизъм са многобройни – за облекчаване на ставните болки, за изчистване от токсини, за подобряване на храносмилането. Подборът, както и определянето на дозировките, се извършват от аюрведа лекаря. От използваните при  различните процедури и терапии са широко известни дафиновите листа, отварата от дашамула, гугул ниргунди, прасарини, катука, куркума, джинджифил, сусамово масло и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *