Лекува ли аюрведа псориазис?

01.06.2019

Псориазис е възпалително заболяване по кожата, при което има нарушение в процеса по делене на епидермалните клетки. Псориазисът предизвиква прекомерно бърз растеж на кожни клетки, което води до образуването на кожни  плаки. Конвенционалната медицина предлага различни методи за лечение на псориазис, но те за съжаление крият неприятни странични ефекти върху здравето.

Някои клинични проучвания са открили, че методите на древната индийска медицина Аюрведа действат са способни да излекуват псориазис. Разбира се, необходими са още изследвания, за да се потвърди, че Аюрведа терапиите помагат при животозастрашаващи заболявания като рак например.

Но е факт, че Аюрведа помага при редица здравословни проблеми и предлага една ефективна превенция срещу болести без да носи никакви странични последици върху здравето. Разбира се препоръчва се човек да се посъветва със опитен лекар преди да се подложи на дадена Аюрведа процедура.

Аюрведа е древна холистична наука, чийто методи се използват за лечение на псориазис.

Тя включва напълно натурални методи като билкови екстракти, специалназдравословна диета, както и допълнителни лечебни терапии за подобряване на състоянието.

Главната цел на Аюрведа е да помогне на човек сам да излекува  тялото, ума, а и духа си по естествен начин. Предимството на терапиите на Аюрведа медицина е, че се изпълняват само с натурални билкови екстракти и не крият почти никкави странични ефекти за здравето.

Аюрведа медицина е древна наука за човешкото здраве. Заражда се в Индия преди повече от 5000г. Според нейната философия човек може да се радва на оптимално здраве само когато човек постигне хармония между тяло, дух и ум. Според Аюрведа в тялото на всеки човек има три енергии – Вита,Пита и Кафа. Те се назовват като индивидуални доши, които всъщност представляват жизнени сили.

Балансът между тези три неща зависи от няколко фактора- Това са например начинът на хранене, качеството на храната и начинът на живот. Аюрведа вярва, че чрез намаляне на стреса в ежедневието ние можем да спомогнем за балансирането на своите доши.

Медитацията и практикуването на Пранаяма (техника по контролирано дишане) може същност да допринесе за премахване на симптомите на псориазис.

Аюрведа медицина отделя голямо внимание на храненето. Затова и препоръчва воденето на здравословен хранителен режим, когато се лекуваме от даден здравословен проблем. Аюрведа терапевтите препоръчват на всекипацент да слуша нуждите на тялото си.

Тоест да му дава това, от което се нуждае и да не пренебрегва естествени нужди като жажда или нужда от тоалетна, тъй като това е лошо за здравето.Това и една от главните цели на Аюрведа медицина- да следва естествените цикли на нашия организъм, за да му възвърне изгубения баланс.

Аюрведа диетата изключва консумацията на мазни и пържени храни богати на въглхидрати и мазнини, както и такива с голяво съдържание на захар. Аюрведичните практики препоръчват човек да избягва храни, които са “екстремни” тоест да са твърде много сладки или твърде много солени, твърде кисели или твърде горчиви.

Аюрведа предлага различни натурални методи за лечение на псориазис. Едно от нещата, които Аюрведа препоръчва за лечение на псориазис е пречистване от токсините с прием на билкови екстракти. Аюрведа терапиите при псориазис включват различни билкови екстсракти, които облекчават симптомите на този кожен проблем и дори го лекуват напълно.

Какво препоръчва Аюрведа при псориазис?

Лечение на псориазис с куркума | Ayurvedasofia.bgТоп фективни натурални средства срещу псориазис според Аюрведа:

Куркума

Едно от най-популярните лечебни съставки, които Аюрведа използва за лечение на псориазис. Екстракт от нея се извлича от корен куркума, който е близък до корена на джинджифила. Куркума може да бъде направена на паста, която се прилага върху кожата.

Бананови листа

За участъци засегнати от псориазис Аюрведа медицина препоръчва употребата на листо от банан.

Други ефективни средства, които Аюреда използва:

Алое вера

Растението е на почит в Аюрведа и неслучайно. При псориазис Аюрведа лекарите препоръчват поставянето на листа от алое вера на заразените места.

Според данни от някои изследвания гелообразният сок облекчава симптомите на псориатичен артрит. Възстановителните свойства на алое вера се дължат на факта, че съдържа глюкомананвещество, което стимулира растежа на кожните клетки.

Жасмин

Пастата от жасмин е супер ефективно средство срещу псориазис.

Нийм

Името му на английски е Neem, а латинското име на дървото е Azardica Indica) и вирее предимно в Индия, Бангладеш, Пакистан и Мианмар. Това дърво е вечнозелено, достига възраст от 200 години, а плодовете му много наподобяват маслини на външен вид – зелени са, имат гладка повърхност и костилка.

За това растение се вярва, че е на повече от 5000 години и че първо се е прилагало за лечение в индийската наука за здравето Аюрведа. За лечение се използват всички части на растението : листата, плодовете, семената и кората на дървото, а пък за козметична цел се ползват основно листата.

Гугул

Тази част на растението, която се използва за лечебни цели е  "guggulu" – смолата му, която се добива от кората.

Гугул показва благоприятен лечебен ефект при разннообразие от здравословни проблеми като ревматизъм, артрит, хиперлипидемия, затлъстяване, възпаление, атеросклероза, бръчки, акне, понижаване нивата на холестерол, понижаване на високо кръвно налягане.

Баня и употреба на овлажняващи продукти

Редовното къпане поддържа засегнатите от псориазис участъци чисти и меки, което спомага за справяне със този здравословен проблем. Прилагането на успокояващи масла като кокосово масло или маслиново масло омекотява кожата и води до облекмаване на сърбежа и дискомфорта, които съпътстващи симптоми на псориазис.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *