Какво е Кафа доша

27.05.2019

„Кафа“е една от трите доши– според науката Аюрведа това са нашите жизнени сили, конституциите на нашето тяло и духДошитеса проявление на петте първоелемента – етер, въздух, огън, вода и земя, и отговарят за всички жизнени и енергийни процеси, които протичат у нас.

Човек е уникална смесица от трите доши в различно съотношение. Рядко се срещат хора, които се подчиняват на една-единствена доша – по-често наблюдаваме комбинативни типове.

Представителите на кафа подтиповете могат да бъдат кафа-вата и кафа-пита при преобладаване на кафа дошата, вата-кафа или пита-кафа при преобладаваща съответно вата или пита доша, както и доста по-рядко – вата-пита-кафа. Правилното определяне на нашата конституция ни дава възможността по-добре да разберем своята природа и да контролираме по-добре баланса в нашата жизнена енергия.

Дошатаили дошите, които преобладават, дават и нашите доминиращи характеристики. Същевременно обаче най-силно изразената ни доша е и тази, която е изложена и на най-голям риск да нарасне прекомерно и да излезе извън баланс. Макар на фона на изпепеляващата пита и въздушната вата да е най-балансираната от трите дошикафа енергията също може да стане прекомерна.

Основни елементи и характеристики на кафа дошата

Кафа доша

Водата и земята са основните елементи, от които се състои кафадошата. Тя е най-заземяващата доша. Тя е студена, влажна, течна, обла (без ъгли), тежка, бавна, притъпена, на пипане е гладка, лигава, лепкава, облачна, статична. Тя е дошата, която изгражда нашата плът. Тъй като едновременно съдържа и вода, и земя, кафа може да бъде както мека, така и твърда – в зависимост от това колко влага съдържа, например.

Кафа енергията отговаря за баланса на мазнините в тялото, съня, растежа, възобновяването на клетките, паметта, както и за способностите ни да усещаме вкуса и мириса на нещата. Но тя е изключително важна за нашето цялостно благоденствие.

Кафадоша има изключителни запазващи свойства – тя помага на предишните състояния да продължат да съществуват, независимо дали те са добри за нас, или не, така че трябва да внимаваме каква е нашата „фина настройка“. Кафа е тази, която задържа движението на пита доша във вертикална посока и движението на вата доша по хоризонтала и ни дава стабилността, от която се нуждаем.

Хората с преобладаваща кафадоша имат добре развити, едри тела. Ако се грижат правилно за своята физика, те могат да бъдат изключително атлетични, а ако предпочетат да се отдадат на уседнал живот без много движение, често стават склонни към напълняване.

Мъжете с кафа конституция се радват на много силно развита мускулатура. Тъй като кафа дошата отговаря за съня, хората, при които тя преобладава, имат нужда от повече сън – често, за да се чувстват добре, те се налага да спят между 8 и 12 часа на ден.

Емоционалните манифестации на кафа са чувствата на задоволство, състрадание, прошка. Хората от кафа доша тип обикновено са тихи, сериозни и скромни, а най-голямото удоволствие за тях е времето, прекарано с близките и семейството.

Поддоши на кафа доша

Кафаима пет поддоши:

  • аваламбака
  • кледака
  • тарпака
  • слешака
  • бодхака

Всяка от тях има своите проявления.

Аваламбака кафае опората, тя е тази, която дава издържливостта, характерна за хората, които имат кафа конституция. Съсредоточена е най-вече в сърцето и гръдната област. Ако аваламбака изпадне в дисбаланс, това се отразява на влажността в организма. 

Поддошата, натоварена със задачата да овлажнява, е кледака. Тя се намира в стомашните секрети и отговаря за втечняването на храната, която поглъщаме. Кледака кафасе влияе негативно от употребата на лекарства със съдържание на парацетамол и аспирин, а нейният дисбаланс може да доведе до стомашни проблеми, включително язва.

Тарпака кафае дошата на удоволствието. Тя може да се подпомогне чрез ежедневно практикуване на йога, защото това стимулира центровете на насладата у нас. 

Слешакапък е енергията, която поддържа нашите стави добре смазани и подвижни, затова и нейните нарушения водят до проблеми с тях.

Бодхака кафаподдошата се намира в устата и слюнката. Тя ни дарява със способността да усещаме вкуса на храната, а и като цяло оформя вкусовете ни в живота.

Когато нашата кафадоша се намира в хармония, ние усещаме стабилност и сила – както във физически, така и в емоционален план. Под влияние на добре настроената кафа се чувстваме цялостни, защитени и изпълнени с любов и опрощение.

Хората с предоминираща кафа енергиясе характеризират с голяма издържливост и дълга памет спрямо останалите. Те обикновено имат големи очи и мек поглед и са склонни дълго да обмислят нещата, преди да вземат всяко решение. Смята се, че именно хората с кафа доша намират удоволствие в яденето дори са склонни да си похапват от скука. Именно това ги прави физически по-едри, отколкото хората с вата и пита конституция. Прекалената употреба на сладки, солени и кисели храни също може да допринесе за увеличаването накафадошата и може да извади нивата й извън нормата.

Ако у нас се натрупакафадоша в излишък, това обикновено се изразява в усещане за умора, тежест в главата, летаргия и дори мързел, проблеми със синусите, резки повишения на теглото, задържане на вода, прекомерно омазняване на косата и кожата. В духовно-емоционален план прекаленото натрупване на кафадоша се усеща сходно на клиничната депресия– обикновено спим все повече, а се наспиваме все по-трудно.

Сутрин високата кафа ни кара да се чувстваме тежки и схванати. Възможно е да се усещаме неспособни да се отделим от нещо или от някого, като това може да бъде съпроводено с обсесивни чувства за собственост и ревност, а също и алчност. Обикновено при повишенакафатрудно понасяме студено и влажно време, тъй като самата кафаима тези качества и те са в излишък.

Прекомерните нива на кафадоша могат да доведат до леки неразположения като например влажна кашлица, сънливост и забавен метаболизъм, както и до сериозни болестни състояния като астма, алергии, захарен диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Как Аюрведа помага за преодоляване на дисхармонията в кафа дошите

Баланс на Кафа доша

Аюрведическото знание и неговите принципи могат да ни помогнат да преодолеем проблемите с дисхармонията в дошите. Чрез въвеждането на сезонни продукти и рецепти и правилно балансиран живот, можем да си възвърнем баланса.

Яденето на свежи плодове и зеленчуци като цяло може да бъде изключително полезно за кафа дошата. Черешите, ягодите, ябълките, нарът, смокините, мангото, прасковите, малините, лаймът и лимонът са идеални за успокояването на угнетената кафа доша.

От зеленчуците хармонизиращ ефект имат спанакът, чушките, броколите, целината, чилито, чесънът, както и черният боб.

Същевременно, консумацията на портокали, авокадо, домати, тиквички, краставици, дини и пъпеши, ананас, папая, сливи, както и грозде обаче, трябва да бъде ограничена, защото в противен случай положението може и да се влоши. Вместо тях, предпочетете цвекло, аспарагус, леща, джинджифил, моркови, брюкселско зеле.

Трябва да ограничим и приема на пшеница, паста и до голяма степен – ориз, а от мазнините е добре да избягваме зехтина, сусамовото олио и краве маслото. Млякото е добре да е нискомаслено и задължително преварено, за да улесним неговото храносмилане.

В никакъв случай нито млякото, нито друга храна, следва да бъде приемана студена, защото хладът допълнително затормозява кафата. Най-добре е да не консумираме краве мляко, а козе.

Заради своето високо съдържание на мазнини, ядките също не са много добра идея за диета при повишени нива на кафадоша. Със сигурност е добре да избягваме бразилския орех, кедровите ядки, макадамията, кокоса.

Все пак могат да се консумират бадеми, но само ако са сурови и предварително изкиснати във вода и обелени. Полезни свойства има също тиквеното и слънчогледовото семе в умерени количества, чията, както и пуканките. Те обаче трябва да се консумират сурови и по възможност без добавена сол.

Добре е да избягваме употребата на бяла захар под всякаква форма, а също и на сол – всички останали подправки са позволени и дори ще помогнат за връщането на кафадошата в баланс, особено черният пипер, босилекът, кардамомът, канелата и кориандърът, пипали (дълъг пипер).

Добра идея е да заменим захарта с мед, който сам по себе си много добре хармонизира кафата. От месата трябва да се приема предимно пилешко, заешко, пуешко, морски продукти и риба, но без сьомга, риба тон, сардини, при това в умерени граници. Не се препоръчват телешкото, свинското, агнешкото и патешкото. За прочистването на организма от трайно натрупалите се в него токсини, Аюрведа препоръчва и регулярно провеждане на панчакарма сесии (пречистване).

Физическите упражнения при повишена кафа доша се препоръчва да бъдат енергични и стимулиращи, за да противодействат на вътрешното усещане за летаргия. Тъй като при кафаконституциятаакцентът пада върху вдишването и поглъщането на въздух, често за сметка на издишването – освобождаването, не е зле да прибавим към дневните си упражнения и малко пранаяма йога за дишането, т.нар. пранаяма.

Аюрведа използва свойствата на различните билки като помощно средство в диетите за подобряване баланса на дошите. Чаят от глухарче, например, има чудесно действие, като пречиства кръвта и черния дроб. Други билки, които помагат за снижаването на нашата кафа енергия, са блатен аир, гугул, китайски коптис, джинджифил, ревен.

За балансирането на кафа могат да се приемат алое вера, аконит (вълче биле), брахми и др. Трябва да се внимава с приема на някои лековити растения – като например амла (амалаки), рицин, защото те увеличават кафа.

Пиенето на черен чай и кафe в умерени дози също спомага да си върнем нормалните нива на кафа доша. Маслените масажи също могат да имат много благоприятно въздействие за балансирането на енергиите.

Важна част от поддържането на баланса на кафадошата са и редовните духовни практики като например медитация, както и заниманието с различни форми на благотворителност.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *